:

Szerző: Bizó Dániel

2007. november 7. 14:32

Élesítésre került az IBM AIX legújabb generációja

Bejelentette UNIX operációs rendszere következő változatának elérhetőségét az IBM. Az AIX 6.1 immár kereskedelmi kiadásnak minősül, kilépve az AIX 6 bétaprogramból, melyet júniusban indított el a vállalat. Az új verziót az IBM kifejezetten Power6-alapú szerverekhez ajánlja, és vica versa, a Power6 gépekhez 6.1-et javasol, állítva, hogy ez a párosítás hozza ki legtöbbet mindkettőből. Az IBM egyúttal nemrég közölte azt is, leszállította ezredik Power6-rendszerét.

[HWSW] Bejelentette UNIX operációs rendszere következő változatának elérhetőségét az IBM. Az AIX 6.1 immár kereskedelmi kiadásnak minősül, kilépve az AIX 6 bétaprogramból, melyet júniusban indított el a vállalat. Az új verziót az IBM kifejezetten Power6-alapú szerverekhez ajánlja, és vica versa, a Power6 gépekhez 6.1-et javasol, állítva, hogy ez a párosítás hozza ki legtöbbet mindkettőből. Az IBM egyúttal nemrég közölte azt is, leszállította ezredik Power6-rendszerét.

Fókuszban a konszolidáció és fokozott biztonság

Az AIX 6.1 verziója az 5.3-at követi, mely 2004 augusztusában került kiadásra. A 6.1 jelentős előrelépést képvisel a virtualizációs képességek, és ezen keresztül a rendelkezésre állás és felügyelet terén. Alkalmazásszintű virtualizációt vezet be, Workload Partitions néven (WPAR). Egyes feladatok számára dedikált szoftveres partíciókat hozhatunk létre egyetlen rendszerkép felett, csökkentve ezzel a menedzselt operációs rendszerek, akár a kiszolgálók számát.

Ilyen képességgel a Sun Microsystems Solaris 10 rendszere már jó ideje rendelkezik, a Sun zsargonjában a konténer nevet nyerte el, míg a HP-UX erőforrás partíciókról (resource partitions) beszél. Ezek az AIX 6 WPAR-ok leállás nélkül mozgathatóak rendszerképek között -- a virtualizált rendszerpartíciók ugyanakkor kizárólag Power6-alapú gépek képesek elvégezni, mivel ezt hardveres támogatással végzik.

A virtualizáció mellett az IBM új UNIX rendszere fokozott biztonsági funkciókat, így fejlettebb jogosultságkezelést (role based access control), erősebben titkosított fájlrendszert is magával hoz a kritikus folyamatok védelmére, valamint magasabb megbízhatóságot és rendelkezésre állást is a kevesebb újraindítás is kifinomultabb hibajavítás révén. Az üzemeltetést segíti egy új dinamikus tracing eszköz is, mellyel az alkalmazások futása elemezhető teljesítmény szempontjából.

Az AIX 6 nyár óta elérhető egy nyílt bétaprogram keretében, mely az első az AIX történetében, korábban kizárólag kiválasztott ügyfelek férhettek hozzá az IBM UNIX-ának bétáihoz. Az AIX 6 a bétaprogram honlapjáról tölthető le binárisként, a korábbi ígéretek alapján CD-ROM ISO képek formájában. A szoftver futtatásához POWER4, PPC970, POWER5 vagy POWER6 processzorra szerelt IBM-rendszerre van szükség. Támogatás természetesen nem jár hozzá, viszont letölthető dokumentáció és felhasználói fórum egymás segítésére igen. A bétaprogram várhatóan hamarosan lezárul, a 6.1 kereskedelmi megjelenésével.

1000 Power6 rendszer

Október végével a vállalat büszkén közölte, hogy leszállításra került ezredik Power6-alapú System p UNIX-szervere is. A vállalat májusban jelentette be az új, extrém órajelen üzemelő, kétmagos processzorcsaládot, melyhez áttervezett, megkétszerezett sávszélességeket kínáló, lineáris skálázódást lehetővé tévő rendszerarchitektúrát párosított. Az első, középkategóriás System p 570 konfiguráció szállításai júniusban kezdődtek meg, és azóta is ez az egyetlen hozzáférhető rendszer -- a kisebbek és nagyobbak jövő év elejére várhatóak. Az IBM szerint a p 570 kifejezetten ideális virtualizációval támogatott szerverkonszolidációra, főkét a visszafelé teljes bináris kompatibilitást ígérő AIX 6-tal párban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.