Szerző: Bizó Dániel

2007. október 26. 16:51

Harminc éves lett az OpenVMS, a világ talán legmegbízhatóbb operációs rendszere

Tegnap töltötte be 30. születésnapját a megbízhatóságáról méltán hírnevet szerzett OpenVMS. Az operációs rendszert maga Mark Hurd, a HP elnök-vezérigazgatója köszöntötte videón keresztül, és szavaival megerősítette, hogy a platform továbbra is támogatott lesz a belátható jövőben. Bár a telepített rendszerek száma eltörpül a Windows, Linux, vagy népszerűbb UNIX-változatok mellett, többnyire folyamatos rendelkezésre állást megkövetelő, kifejezetten kritikus folyamatokat szolgálnak ki számos iparágban, a termelésen kívül az energetikai, forgalomirányítási, távközlési és pénzügyi szektorokban is -- ahol a leállás vagy hiba elfogadhatatlan.

[HWSW] Tegnap töltötte be 30. születésnapját a megbízhatóságáról méltán hírnevet szerzett OpenVMS. Az operációs rendszert maga Mark Hurd, a HP elnök-vezérigazgatója köszöntötte videón keresztül, és szavaival megerősítette, hogy a platform továbbra is támogatott lesz a belátható jövőben. Bár a telepített rendszerek száma eltörpül a Windows, Linux, vagy népszerűbb UNIX-változatok mellett, többnyire folyamatos rendelkezésre állást megkövetelő, kifejezetten kritikus folyamatokat szolgálnak ki számos iparágban, a termelésen kívül az energetikai, forgalomirányítási, távközlési és pénzügyi szektorokban is -- ahol a leállás vagy hiba elfogadhatatlan.

Az aranykor

Az OpenVMS elsőként 1977. október 25-én látta meg a napvilágot, egészen pontosan a VMS ekkor került bejelentésre a Digital Equipment Corporation (DEC) VAX 11/780 számítógép részeként. A fejlesztés 1975 nyarán kezdődött a DEC berkein belül Starlet kódnéven, és szorosan a Star kódnevű hardverfejlesztéssel tandemben, mely egy 32 bites kiterjesztéssel rendelkező számítógép létrehozását célozta meg -- ez lett a VAX, vagyis a Virtual Address eXtension. Megjelenésekor tervezői a rendszer képességeit egy Scrabble (szókirakó) programmal demonstrálták, mely megverte emberi ellenfelét. A fejlesztés célja egy költségtakarékos, mégis nagyteljesítményű 32-bites rendszer megalkotása, mely képes skálázódni a növekvő igényekkel.

A VMS 1.0 verziója a VAX 11/780 részeként 1978 került kereskedelmi forgalomba. A VAX viszonylag rövid időn alatt jelentős sikereket aratott a nagy számításigényű technikai-műszaki (HPC) feladatokat futtatók körében, így CAD/CAM, tudományos és ipari területeken egyaránt -- a VAX és a VMS szerepet játszott többek között a NASA űrsiklói kifejlesztésében is. A gép és az operációs rendszer kifejlesztésébe a DEC több mint 300 munkaévet ölt.

A VAX/VMS 2.0 verziója már 1980-ban forgalomba került, és a gépek értékesítésének felfutásával a DEC az IBM mögött a másodszámú szállítójává vált a számítógépeknek, éves rövid forgalma rövid időn belül meghaladta a 10 milliárd dollárt. A 2.0 verziót megjelenésekor már több mint ezer ügyfél használta, és segítségével a DEC a HPC szegmenst követően megkezdte benyomulását a kereskedelmi célú felhasználás területére is. Ezzel a VMS fejlesztése rálépett arra az útra, mely végül az üzletileg kritikus rendszerekhez vezetett, így az évek során katasztrófatűrő, katonai szintű biztonságot nyújtó, jól skálázódó rendszerré nőtte ki magát.

Az első VAX, a VAX-11/780, VSM-sel a fedélzetén

Költöztetések

A DEC 1990-ben OpenVMS-nek keresztelte a rendszert, ezzel próbálva tükrözni azon szándékát, hogy támogatja az iparági szabványokat, és felvéve a harcot a UNIX-okkal -- a kritikusok szerint ez csak a vállalat kommunikációs koncepciótlanságát tükrözte, és sikerült zavart okoznia cégen belül és azon kívül egyaránt. Ez idő alatt a vállalat kompetitív nyomásra kifejlesztette a legendás 64 bites Alpha RISC architektúrát, mely 1992-ben jelent meg, és az OpenVMS is portolásra került rá. Bár az Alpha és az OpenVMS kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, a mindent házon belül előállító, és túlságosan költségesen üzemelő DEC végül nem tudta felvenni a versenyt az Intel által vezetett, horizontális x86-os iparral, sem a vezető UNIX-rendszerszállítók megoldásaival.

A DEC-kel együtt így az OpenVMS a Compaq kezeibe került egy felvásárlást követően. A Compaq 2000-ben értékesítette az utolsó VAX-rendszereket, majd látva az elkerülhetetlen gazdaságossági prést, a Compaq úgy döntött, áttért az akkor még fejlesztés alatt lévő Itanium processzorcsaládra, és átadja processzortervező csapatait is a vállalatnak. Az OpenVMS így végül ismét portolásra került, ezúttal Alpháról Itaniumra. Ekkorra az operációs rendszerről sokan azt tartották, képtelenség feltörni, és évtizedes uptime-okról (leállásmentes üzemidő) keltek lábra legendák -- sok rendszergazda szerint a legjobb operációs rendszer a világon.

A Compaqot időközben felvásárolta a HP, így mára az OpenVMS-t a HP viszi tovább, immár kizárólag Itanium-alapú Integrity szervereken, ahogyan az Alpha idén elbúcsúzott. Több mint 1400 minősített alkalmazás érhető el Integrityken OpenVMS-re, mely 8.3-as verzióját éli. A 8.3 öröklött megbízhatósága mellett korszerű operációs rendszernek tekinthető, hiszen nemcsak támogatja a legújabb hardvereket is, köztük blade szervereket is, de többek között folyamatosan fejlesztett, elosztott katasztrófatűrő képességeket, virtualizációt és felügyeleti megoldásokat is felvonultat, melyekkel csökkenthetőek az üzemeltetési költségek. HP további, legalábbis ötéves fejlesztési tervvel rendelkezik az OpenVMS további fejlesztésére.

Az OpenVMS 30. születésnapja alkalmából a HP külön aloldalt dedikált a rendszernek, ahol számos további részlet és érdekesség, és a 20. születésnapra készített 70-oldalas könyv is letölthető. Az OpenVMS elmúlt 22 évben kiadott verziónak listája és a változások itt olvashatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról