Szerző: Bányai György

2007. október 15. 12:31

Két év után először jött új Linspire

A korábban Lindows néven megismert Linspire útjára indította Linux-disztribúciójának új változatát. Hivatalos verzió megjelenésére több, mint két éve nem volt példa.

[HWSW] A korábban Lindows néven megismert Linspire útjára indította Linux-disztribúciójának új változatát. Hivatalos verzió megjelenésére több, mint két éve nem volt példa.

Az Ubuntu alapokon nyugvó Linspire 6.0 új eszközillesztőket (ATI, NVIDIA), valamint kodekeket kapott annak érdekében, hogy szélesebb környezetben legyen telepíthető, illetve azért, hogy a médiafájlok leátszása problémamentes lehessen. Az új operációs rendszer együttműködik a Microsoft szoftverekkel, képes kezelni a Windows Media állományokat, Open XML fájlokat és True Type Fontokat.

Az 50 dolláros Linspire 6.0 operációs rendszer része az OpenOffice irodai programcsomag is, amely képes kezelni a Microsoft Office alkalmazások fájljait is. Ezen túlmenően a még béta állapotban lévő CNR Clientet is tartalmazza, amely leegyszerűsíti új alkalmazások telepítését az operációs rendszerre, illetve a meglevőek frissítését, valamint adott esetben eltávolítását. A Linspire szerint a CNR Client használata annyira egyszerű, hogy mindenki képes kezelni, aki tud kattintani az egérrel.

Linspire 6.0 munkaasztal
Linspire 6.0 munkaasztal

Mint ahogy arról korábban hírt adtunk, nem sokkal azután, hogy a Microsoft tavaly összeborult a Novellel, majd hasonló együttműködési megállapodást kötött a Xandrosszal, júniusban a Linspire Linux-disztribútorral kötött "megnemtámadási" egyezményt.

A megállapodás értelmében a Microsoft és a Linspire együttműködik többek között az azonnali üzenetküldők és a webes keresések terén. Emellett a Linspire fizetős disztribúciójának -- így a Linspire 6.0 -- megvásárlóit a Microsoft nem pereli szellemi tulajdon megsértése miatt. Amint az ismert, a redmondiak állítása szerint egyes nyílt forrású szoftverek -- köztük a Linux és az OpenOffice.org -- több száz Microsoft-szabadalmat sértenek. A Linspire ingyenes verziójába, a Freespire-ba nem kerülnek be a Microsofttal közös fejlesztések, és erre a verzióra nem vonatkozik a jogi védelem sem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról