:

Szerző: Bányai György

2007. október 5. 12:40

Ünnepel a Lenovo: 15 éves a Thinkpad

A Thinkpad márkanév közel annyira ismert a számítástechnika világában, mint a közéletben a Coca-Cola. A 1992. október 4-én, épp 15 éve piacra került első modell, a Thinkpad 700C óta az összes gép jellemzője a megbízhatóság, az innovatív megoldások felvonultatása és a konzervatív megjelenés. Írásunkban megemlékezünk a fontosabb állomásokról a kezdetektől napjainkig.

[HWSW] A Thinkpad márkanév közel annyira ismert a számítástechnika világában, mint a közéletben a Coca-Cola. A 1992. október 4-én, épp 15 éve piacra került első modell, a Thinkpad 700C óta az összes gép jellemzője a megbízhatóság, az innovatív megoldások felvonultatása és a konzervatív megjelenés. Írásunkban megemlékezünk a fontosabb állomásokról a kezdetektől napjainkig.

Hogy kezdődött?

1992-ben egy noteszgép a kiváltságosoknak adatott csak meg és ez nem csak hazánkban volt igaz, hanem még az Egyesült Államokban is. Az első Thinkpad notebook, az 56x297x210 milliméter méretű, 3 kilogrammos 700C 4300 dollárért számos olyan megoldást vonultatott fel, amely elsőként volt jellemzője egy hordozható számítógépnek.

ThinkPad 700cBár a technikai adatai ma mosolyt csalhatnak az arcokra, másfél évtizede büszkén hirdette bármely reklámanyag a 25 megahertzes Intel 486SLC processzort, a 8 megabájt memóriát, -- amelyet, ha volt rá keret, akár 16 megabájtra is bővíthettünk --, illetve a 20 megabájtos merevlemezt. Elsőként ez a noteszgép tartalmazott 10,4 hüvelykes színes TFT-kijelzőt, amelyen 640x480 képponton jelenhetett meg a Windows 3.1 kezelőfelülete. A gép természetesen a floppymeghajtót is tartalmazta.

A ThinkPadek formáját és színét a Shokado Bento tradicionális japán ételesdoboz ihlette, nevüket pedig az IBM-nél használt bőrfedelű jegyzetfüzetekről kapták, amelyek fedelén a "Think" felirat volt olvasható. A rövid, tömör, néhány betűből és számból álló terméknevekhez szokott IBM-vezetés eredetileg nem támogatta a ThinkPad márkanevet, de a sajtó felkapta, ami meggyőzte a kétkedőket is.

Már a 700C óta tradicionális ismertetőjegye a gépcsaládnak az egérhelyettesítő beviteli eszköz, a TrackPoint, amely a billentyűzet közepén piroslik mely sokak szerint éppoly kényelmesen használható, mint a jóval nagyobb népszerűségnek örvendő tapipad. A TrackPointot az IBM szakemberei a repülővel gyakran utazó üzletemberek kedvéért tervezték a ThinkPadre, arra gondolva, hogy a gépek üléseinek háttámlájából kihajtható asztalkákon nincs sok hely az "egerészésre".

Érdekességek

A 700C után két évvel látott napvilágot a 755 CD, amelynek 75 megahertzes Pentium processzora mellett az elsőként a gépházba épített optikai meghajtó is jellemzője volt, természetesen egy CD-olvasó formájában. A "pillangó" becenévvel illetett Thinkpad 701 1995-ben a kijelző felnyitásakor szétnyíló billentyűzettel örvendeztette meg a tulajdonosát (ebből egy példány a New York-i Modern Művészetek Múzeumában is ki van állítva), így teljes méretű gombokon folyhatott a gépelés.

Nem hagyható ki a különleges megoldásokat felvonultató modellek közül a ThinkPad 760-as sem, amelynek billentyűzetének kijelző felőli része két kar segítségével megemelhető, így érve el az ergonomikusabb pozíciót. Ha tovább nézelődünk a sorban következő modellek között, beleakadhatunk egy tenyérgépbe, amely a PC110 modellszámot kapta, és DOS operációs rendszert futtatott, vagy akár egy PowerPC processzoros masinába, a Thinkpad 820-ba is. Említést érdemel a ThinkPad TransNote is, amely 2001-ben egy digitalizálótábla és egy hordozható számítógép stílusos ötvözeteként adta meg a hagyományos kézírás digitális átalakításának, egyben tárolásának lehetőségét.


Thinkpad 701 "pillangó"

A Lenovo-korszak

A közelmúltban a Thinkpad modellek külön betűjelzéssel ellátott modelsorokra szakadtak, amelyek közül az "X" betűjellel jelölt sor az ultrahordozhatóké, illetve a tábla-PC-ké lett, az "R" az üzleti vonal megtestesítője, a "T" pedig a könnyített, vékony kivitelű gépeké, vállalati felhasználásra. Európában kevésbé ismert az extrém kicsi ultrahordozható modelleket tartalmazó "S" sorozat, amelynek tagjai csak a japán piacon elérhetőek.

Az X41-es típusú ThinkPad Tablet PC-vel tette meg az új termékek bevezetéséhez vezető első lépéseket a kínai Lenovo azt követően, hogy 2005-ben megvásárolta az IBM személyi számítógépeket forgalmazó részlegét. Az X41-es nem csak a Lenovo első saját ThinkPad noteszgépe, hanem az első olyan ThinkPad noteszgép, mely egy mozdulattal Tablet PC-vé alakítható át. Azóta a Lenovo égisze alatt már számos ThinkPad látott napvilágot, azonban a tulajdonosváltás ellenére a gépek megőrizték tradicionális formatervüket és élvonalbeli technológiájukat.


Thinkpad 760, 770 és egy A31p is megjárta már a világűrt, a kép a Nemzetközi Űrállomáson készült

A mai napig több, mint 30 millió ThinkPad kelt el világszerte, több mint 160 országban. A márka tizenötödik évfordulóját a cég a kézzel varrt francia bőrbe burkolt ThinkPad Reserve noteszgéppel ünnepli, amelyből mindössze ötezer darabot készít és mellé 36 hónapos extra terméktámogatást ad, jelezve ezzel, hogy a kezdetektől nagy hangsúlyt fektet a gépek mellé kínált szolgáltatásokra. A Reserve gépeken egy külön gomb megnyomása után a nap 24 órájában, a hét minden napján külön a tulajdonosok számára fenntartott technikai személyzet áll rendelkezésre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.