Szerző: Bizó Dániel

2007. október 4. 15:45

Rengeteget profitált eddig a Novell a Microsofttal kötött paktumából

A Novell szerint a Microsofttal kötött megállapodásának köszönhető részben, hogy Linux-felhasználói bázisa egy év alatt megugrott, ráadásul a jövőre nézve is bizakodóak a cég képviselő: várakozásaik szerint a piacot meghaladó ütemben bővül tovább linuxos üzletük, mivel a Red Hattel és más disztribútorokkal szemben versenyelőnyt biztosít, hogy a Microsoft a partnerük, tették hozzá.

[HWSW] A Novell szerint a Microsofttal kötött megállapodásának köszönhető részben, hogy Linux-felhasználói bázisa egy év alatt megugrott, ráadásul a jövőre nézve is bizakodóak a cég képviselő: várakozásaik szerint a piacot meghaladó ütemben bővül tovább linuxos üzletük, mivel a Red Hattel és más disztribútorokkal szemben versenyelőnyt biztosít, hogy a Microsoft a partnerük, tették hozzá.

Az elmúlt három pénzügyi negyedévében a Novell Linuxszal kapcsolatos forgalma 243 százalékkal emelkedett, közölte Justin Steinman, a cég marketingigazgatója. Véleménye szerint a növekedés egy része közvetlenül a Microsofttal tavaly novemberben kötött megállapodáshoz kapcsolható, és több mint 100 millió dollár bevételre tett szert eddig a Microsofton keresztül, mely szintén értékesíti a SUSE Linux disztribúciókat, és támogatást is kínál hozzá.

Ezen túlmenően is pozitív hatással van az értékesítésre a partneri viszony, tette hozzá. A Windows telepítésekkel rendelkező ügyfelek ugyanis szívesebben választanak olyan Linux-disztribúciót, melyet a Microsoft is minősített és támogat, biztosítva ezzel a rendszerek együttműködését. Ez megugrás ráadásul nem átmeneti, állította a stratégiai szövetségekért felelős menedzser, Susan Heystee, aki szerint a jövőben is hasonló növekedés várható.

A Microsoft és a Novell tavaly novemberben jelentett be stratégiai megállapodását, ami a szabad szoftver közösségben hatalmas felháborodást váltott ki. Az egyezség értelmében a Novell Linux disztribúcióit fogja ajánlani, értékesíteni és támogatni a Microsoft azon ügyfeleinek, melyek Linuxra is igényt tartanak windowsos rendszereik mellett, ezen túlmenően azonban a két cég 2012-ig szóló megnemtámadási egyezményt is kötött szabadalmi kérdésekben, ami azt sugallja, hogy a Linux vagy más szabad szoftverek sértik a Microsoft szellemi tulajdonát, és hogy a Novell ezzel egyetért a paktummal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról