Szerző: Ady Krisztián

2007. szeptember 18. 13:01

A peren kívüli BSA-egyezség is 2,5 millió eurójába fájt egy nemzetközi vállalatnak

A BSA a napokban írta alá azt a megállapodást, melynek értelmében az eddigi legmagasabb összegű, 2,5 millió euró értékű peren kívüli egyezséget kötötte meg a szervezet egy nemzetközi médiavállalattal. Miután az Adobe, az Autodesk, az Avid és a Microsoft nevében a BSA büntetőjogi feljelentést tett, a rendőrség razziákat tartott a vállalat épületeiben és lefoglalta annak vagyontárgyait.

[HWSW] A BSA a napokban írta alá azt a megállapodást, melynek értelmében az eddigi legmagasabb összegű, 2,5 millió euró értékű peren kívüli egyezséget kötötte meg a szervezet egy nemzetközi médiavállalattal. Miután az Adobe, az Autodesk, az Avid és a Microsoft nevében a BSA büntetőjogi feljelentést tett, a rendőrség razziákat tartott a vállalat épületeiben és lefoglalta annak vagyontárgyait.

A tavalyi évben végzett házkutatások során illegális szoftverek után kutatva átvizsgálták a vállalat -- amelynek nevét jogi megfontolásból nem hozzák nyilvánosságra -- összes személyi számítógépét, illetve vizsgálatot indítottak a vállalat más országokban működtetett egységeinél is. Az eljárás eredményeként arra kötelezték a vállalatot, hogy távolítsa el a rendszereiről az összes illegálisan használt szoftvert, és vásárolja meg a megfelelő licenccel azokat a szoftvereket, amelyeket a jövőben használni kíván. Ugyanakkor tekintélyes nagyságrendű bírság megfizetésére is kötelezték a céget, kártérítésként a hosszú ideig történő illegális használat miatt.

Az érintett céget képviselő, névtelenséget kérő forrás szerint a helyzet azért állhatott elő, mert egyetlen személyt bíztak meg azzal, hogy biztosítsa a jogkövető használatot, és egyszerre minden telephelyünkön irányítsa a szoftvergazdálkodást. Mindez ráadásul egy olyan időszakban, mikor a vállalatnál gyors ütemű expanzió zajlott.

A felek végül peren kívüli megállapodást kötöttek, valamint jövőbeli együttműködésben és rendszeres auditálásokban egyeztek meg. Robert Holleyman, a BSA elnök-vezérigazgatója szerint sajnálatos tapasztalat, hogy a gyorsan növekvő vállalatok, mint amilyen ez a cég is, hajlamosak átsiklani a szoftverlicencelés kérdései fölött.

Itthon az APEH-hel kötött együttműködéssel tartja egyre nagyobb nyomás alatt a vállalatokat a BSA, az együttműködés lényege, hogy a szervezet szakképzésben részesíti az APEH alkalmazottait, hogy azok eredményesebben végezhessék munkájukat, az illegális szoftverhasználatnak ugyanis adózási vonatkozásai is lehetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról