Szerző: Bizó Dániel

2007. augusztus 30. 11:53

Ékszerdoboznyi vékony klienssel lép be egy új szereplő a piacra

[Wall Street Journal/HWSW] Új belépővel bővült a vékony kliensek szépreményű piaca. A Szilícium-völgy új üdvöskéje, a Pano Logic saját megoldását már zéró kliensnek nevezi, ugyanis az apró méretű doboz a lehető legminimálistább hardverkonfigurációt valósítja meg, praktikusan egy IP-hálózati berendezésnek tekinthető, mely képes monitort és billentyűzetet is kezelni -- szemléletében a Sun Ray-hez áll közelebb, semmint a a HP vastagabb megközelítéséhez.

[Wall Street Journal/HWSW] Új belépővel bővült a vékony kliensek szépreményű piaca. A Szilícium-völgy új üdvöskéje, a Pano Logic saját megoldását már zéró kliensnek nevezi, ugyanis az apró méretű doboz a lehető legminimálistább hardverkonfigurációt valósítja meg, praktikusan egy IP-hálózati berendezésnek tekinthető, mely képes monitort és billentyűzetet is kezelni -- szemléletében a Sun Ray-hez áll közelebb, semmint a a HP "vastagabb" megközelítéséhez.

Bár a vékony kliensek egyáltalán nem nevezhetőek újdonságnak, hiszen már a '90-es évek második felében piacra kerültek az első modellek az akkori meghatározó PC-szállítóktól és induló vállalkozásoktól egyaránt, koncepciója mai napig nem vált általánossá a gyakorlatban. Az IDC és más különböző piackutatók becslései szerint bár a terület az utóbbi években erőteljes növekedésben van, részesedése a PC-szállításokból mindssze 2 százalék körülre tehető jelenleg az idénre becsült 4-5 milliós értékesítéssel.

A Pano Logic tehát bár egy évtizeddel később lép be a piacra, mint ellenfelei tették, sőt a piac már konszolidáción is keresztülment (a HP nemrég vásárolta fel a Neoware-t, hogy a piacvezető Wyse után eredjen), úgy tűnik, még egyáltalán nem késett le semmiről. Sőt akár azt is mondhatjuk, a Pano jól időzítette a megjelenését, és a korábbi próbálkozások voltak talán koraérettek: a mai, kövér kapacitásokat biztosító hálózati, szerver- és szoftverinfrastruktúra ugyanis összehasonlíthatatlanul alkalmasabb a vékony kliens modell technikai megvalósítására, miközben az IT-költségeket egyre inkább az üzemeltetés dominálja, semmint a hardverek vagy szoftverek beszerzési ára.

A Pano természetesen ugyanazokkal a hívószavakkal bombázza a piacot, vagyis az IT-infrastruktúra üzemeltetési költségeinek drasztikus csökkentését hangsúlyozza a hagyományos pécés megközelítéshez képest. Ennek eszközei a szoftverek és adatok központosított tárolása és felügyelete, a kliensoldali hibalehetőségek és a támadási felület, így a szervizelések számának redukálása, a hardvererőforrások hatékonyabb kihasználása, kisebb munkaerőigény, ergonomikusabb, hűvösebb, csendesebb irodák.

A Pano Logic a terület jelenlegi állása szerint a koncepció egyik legszélsőségesebb, máshogy fogalmazva legidealistább módját valósítja meg. A mindössze 5 wattot fogyasztó, ékszerdoboznyi méretű zéró kliens Ethernet hálózaton keresztül szerverekre kapcsolódik, mely a VMware szoftvereinek alkalmazásával virtualizált Windows desktop környezeteket hoz létre egyes Pano gépekhez. A Pano elnök-vezérigazgatója szerint, aki korábban a Citrixnél dolgozott, a Pano révén akár 20 ilyen asztali felhasználó is kiszolgálható egyetlen szerverprocesszoron. A vállalat előfizetéses, és egyszeri licencvásárlási konstrukcióban is tervezi értékesíteni majd megoldását.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról