Szerző: Ady Krisztián

2007. augusztus 1. 14:09

Kipróbáltuk: LifeBook P7230, az elit katona

A Fujitsu Siemens Computers sajnos nem tudott Tablet PC-t hadrendbe allítani tabletes körképünkhöz , érkezett viszont tőlük egy olyan elit katona a piaci részesedésért zajló harcból, mely méltán megérdemli, hogy szót ejtsünk róla oldalainkon. A Fujitsu Siemens Computers ugyan csak hajszállal, de 2007 első negyedévében vezette a hazai piacot a HP előtt, mely nem csak annak köszönhető, hogy olcsóbb modelljei megtalálhatók a legnagyobb retail üzletek polcain is, hanem annak is, hogy üzleti, LifeBook sorozatú noteszgépei is bőven versenyképesek.

A Fujitsu Siemens Computers sajnos nem tudott Tablet PC-t hadrendbe allítani tabletes körképünkhöz, érkezett viszont tőlük egy olyan elit katona a piaci részesedésért zajló harcból, mely méltán megérdemli, hogy szót ejtsünk róla oldalainkon. A Fujitsu Siemens Computers ugyan csak hajszállal, de 2007 első negyedévében vezette a hazai piacot a HP előtt, mely nem csak annak köszönhető, hogy olcsóbb modelljei megtalálhatók a legnagyobb retail üzletek polcain is, hanem annak is, hogy üzleti, LifeBook sorozatú noteszgépei is bőven versenyképesek.

LifeBook P7230

A hazai képviselettől érkezett LifeBook P7230 kétségkívül szívet melengető masina, főleg azok szeme csücskében jelenhet meg egy könnycsepp, akiknek 14 hüvelykes képátlójú LCD-kijelző felett nem noteszgép a hordozható számítógép -- szerkesztőségünk minden tagja ebbe a csoportba tartozik. A gyártó egyik legkisebb noteszgépe rendkívül kicsi és könnyű, még a tabletek tesztjénél is etalonnak használt HP Compaq tc1100-at is lepipálja mind súlyban és fizikai kiterjedéseiben, mind pedig teljesítményben.

Fujitsu Siemens Computers LifeBook 7230

A P7230 nem csak lényegesen, láthatóan kisebb, miközben szélesvásznú kijelzője nagyobb képátlójú, LED-es háttérvilágítása pedig nagyságrendekkel nagyobb fényerejű, hanem hihetetlenül könnyű is. Apropó kijelző: a LED-es háttérvilágítás napfénynél nagyon jó szolgálatot tesz, mivel a kis méretű, 10,6 hüvelykes panel a mai divatnak megfelelően fényes, tükröződő, azaz glaretype. Felbontása viszont ennek ellenére is nagy, 1280 x 768 pixel.

A gép önsúlya akkumulátor és a beépített DVD-író nélkül -- mely DVD-RAM lemezeket is kezel -- egészen pontosan 892 gramm, azaz közel tizenegy dekával kevesebb, mint egy kilogramm. Az optikai meghajtó -- melynek helyére egy második, kiegészítő akkumulátor is helyezhető, ez már kész orgia -- 156 gramm tömegű, míg az alap hatcellás akkumulátor 320 grammos. Méréseink szerint tehát összesen sem több a készülék tömege 1368 grammnál, mely a töltő kivételével teljes "menetfelszerelést" jelent -- ez szinte pontosan annyi, mint a tc1100 tömege, azonban ott nélkülözni kell a második akkumulátor, vagy DVD-író lehetőségét.

Fujitsu Siemens Computers LifeBook 7230 Fujitsu Siemens Computers LifeBook 7230 Fujitsu Siemens Computers LifeBook 7230

Teljesítmény, akkuidő

A 7230-as noteszgépet ultraalacsony feszültségű, 1,2 GHz-es Core Solo processzorral, 1 gigabájtnyi memóriával kaptuk meg tesztelésre, bár a készülék "felújított" változatában már a hasonló órajelű, szintén 2 megabájt gyorsítótárral ellátott, ám két maggal rendelkező ULV-s Core Duo processzor teljesít szolgálatot. A Core Solo teljesítményét sem érheti azonban szó, gyakorlatilag bőven elegendő teljesítményt nyújt azokra a feladatokra, amikre egy ilyen ultrahordozható számítógépet használni szokás.

Az alapvetően egy gigabájtnyi memóriát két gigabájtig bővíthetjük, Vistás rendelés esetén rögtön érdemes ennyivel kérni a hordozható számítógépet. Az integrált grafikus vezérlőtől nem várhatunk sokat, a Vista Aero Glass felületét viszont képes megjeleníteni, mely a géphez rendelhető Windows Vista Business változatokban is támogatott.

Az első rangú kivitelezésről mi sem árulkodhatna jobban, mint a készülék fogyasztása. Az alap hatcellás, kis mérete és súlya ellenére 56,2 wattórás akkumulátorral is elérhető akár 8-9 órás üzemidő egyetlen feltöltéssel, méréseink szerint ugyanis a készülék fogyasztása akár 6-7 W közötti értékre is mérsékelhető úgy, hogy eközben dolgozunk a géppel. A második, optikai meghajtó helyére helyezhető, 24,8 wattórás akkumulátorral az üzemidő további 3-4 óra közötti időtartammal növelhető, ezzel az apró notesszel tehát akár egy húzósabb munkanap is könnyedén átvészelhető külső elektromos táplálás nélkül.

Fujitsu Siemens Computers LifeBook 7230 Fujitsu Siemens Computers LifeBook 7230 Fujitsu Siemens Computers LifeBook 7230 Fujitsu Siemens Computers LifeBook 7230

Energia egyetlen gombnyomásra

Mindez persze csak akkor érhető el, ha kihasználjuk az energiatakarékossági lehetőségeinket: a készülék bekapcsológombja mellett található, E jelölésű gombbal bírhatjuk munkára az Eco Power Saving alkalmazást. Ez a szoftver egyetlen gombnyomásra képes ki- és bekapcsolni perifériáinkat, ezzel jelentős mennyiségű energiát spórolva. Ne csak olyan egyszerű dolgokra gondoljunk, mint a Bluetooth, vagy WLAN-adapter kikapcsolása, a szoftver ugyanis képes eltávolítani, azaz fizikailag lekapcsolni az optikai meghajtót, letiltani a PCMCIA foglalatot, az SD-kártyaolvasót és a Firewire csatlakozást, alacsonyabbra állítani a kijelző fényerejét -- mindezt egyetlen gombnyomásra.

Ugyanígy letiltható az opcionálisan kérhető, beépített HSDPA-modem is, melyből az újabb, Core Duo processzorral szerelt változatokba már 3,6 megabit/s-os maximális letöltésre képes verziót szerelnek. Ehhez a modemhez a Fujitsu Siemens Computers weboldalának adatai szerint 2007 őszén érkezik meg az a frissítés, mellyel a leggyorsabb, 7,2 megabit/s-os letöltés és 1,45 megabit/s-os feltöltés is elérhető lesz a T-Mobile hazai hálózatán is.

Az előre telepített Windows XP emellett számos más alkalmazással is érkezik, mint például a DeskView 10 menedzselő szoftvercsomag, illetve opcionálisan hardverintegrációs és -szoftvermenedzselő alkalmazáscsomagok is kérhetők hozzá. A beépített ujjlenyomatolvasó és a TPM 1.2 lapka is főként üzleti felhasználók számára nyújthat többletszolgáltatásokat.

Fujitsu Siemens Computers LifeBook 7230 Fujitsu Siemens Computers LifeBook 7230 Fujitsu Siemens Computers LifeBook 7230

Hol az anyag?

A LifeBook P7230 tökéletes választás lehet bárki számára, akinek mély a zsebe, és nincs gondja az A4-es lapnál is jóval kisebb noteszgép apró billentyűivel. A készülékbe -- pontosabban a gyártóba -- egyetlen ponton tudunk csak belekötni, a Fujitsu Siemens Computers igazán leszokhatna már arról, hogy csúcsminőségű hardvereit a lehető legolcsóbb műanyagban tálalja elénk. A P7230 építésénél sem túl erős anyagokat választottak, bár a gép nem ropog, alsó részének műanyagja egyáltalán nem kelt minőségi benyomást. Egy nettó 460-480 ezer forintos ultrahordozható noteszgépnél talán illene erre is odafigyelni.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról