Szerző: Bányai György

2007. július 17. 17:14

Microsoft: DRM feltörve, DRM kijavítva, DRM újra feltörve

A FairUse4M nevű programmal ismeretlen hackerek olyan alkalmazást adtak a felhasználók kezébe, amelynek segítségével feltörhetők a digitális jogkezelő technológiával védett zenei és képi tartalmak.

[HWSW] A FairUse4M nevű programmal ismeretlen hackerek olyan alkalmazást adtak a felhasználók kezébe, amelynek segítségével feltörhetők a digitális jogkezelő technológiával védett zenei és képi tartalmak.

Péntektől vált elérhetővé a FairUse4M (Fair Use of protected music for Masses) program legújabb változata, amely képes megtisztítani a DRM-től (Digital Rights Management: digitális jogkezelés) a Windows Media video- és audiofájlokat. A DRM technológiával védett tartalom csak a jogosultságoknak megfelelően tekinthető meg és másolható eszközről eszközre, az interneten vagy más módon beszerzett, például lemezen mellékelt licencnek megfelelően. A Microsoft tavaly kétszer foltozott be biztonsági réseket a technológián (mind a kétszer a FairUse4M korábbi változatai miatt) és most újra ezt kell tennie, hiszen a program birtokában bárki képes a másolás, a terjesztés, vagy akár a lejátszás érdekében szabaddá tenni az állományokat. A Microsoft szóvivője nem tudta megmondani, mennyi időbe telik a mostani csorba kiköszörülése.

A FairUse4M legutolsó változata, -- amely az ismertebb torrent-oldalakról, vagy P2P fájlcserélőkről tölthető le -- nagyon felhasználóbarát: egyszerűen a program ablakába kell áthúzni az állományokat, amelyek ezután szabadon másolhatók, megoszthatók, vagy konvertálhatók más formátumúvá. Jonathan Usher, a Microsoft fogyasztói médiarészlegének igazgatója elmondta, hogy már a kezdetek kezdetén látták, hogy a fájlokba épített jogvédelem esetén az áthatolhatatlanság helyét idővel a megkerülhetőség veszi át és később azt csak újabb javításokkal lehet megint biztonságossá tenni.

A 6 alkalmas, 18 órás, online képzés május 2-án indul. Az élő képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról