:

Szerző: Bányai György

2007. július 17. 17:14

Microsoft: DRM feltörve, DRM kijavítva, DRM újra feltörve

A FairUse4M nevű programmal ismeretlen hackerek olyan alkalmazást adtak a felhasználók kezébe, amelynek segítségével feltörhetők a digitális jogkezelő technológiával védett zenei és képi tartalmak.

[HWSW] A FairUse4M nevű programmal ismeretlen hackerek olyan alkalmazást adtak a felhasználók kezébe, amelynek segítségével feltörhetők a digitális jogkezelő technológiával védett zenei és képi tartalmak.

Péntektől vált elérhetővé a FairUse4M (Fair Use of protected music for Masses) program legújabb változata, amely képes megtisztítani a DRM-től (Digital Rights Management: digitális jogkezelés) a Windows Media video- és audiofájlokat. A DRM technológiával védett tartalom csak a jogosultságoknak megfelelően tekinthető meg és másolható eszközről eszközre, az interneten vagy más módon beszerzett, például lemezen mellékelt licencnek megfelelően. A Microsoft tavaly kétszer foltozott be biztonsági réseket a technológián (mind a kétszer a FairUse4M korábbi változatai miatt) és most újra ezt kell tennie, hiszen a program birtokában bárki képes a másolás, a terjesztés, vagy akár a lejátszás érdekében szabaddá tenni az állományokat. A Microsoft szóvivője nem tudta megmondani, mennyi időbe telik a mostani csorba kiköszörülése.

A FairUse4M legutolsó változata, -- amely az ismertebb torrent-oldalakról, vagy P2P fájlcserélőkről tölthető le -- nagyon felhasználóbarát: egyszerűen a program ablakába kell áthúzni az állományokat, amelyek ezután szabadon másolhatók, megoszthatók, vagy konvertálhatók más formátumúvá. Jonathan Usher, a Microsoft fogyasztói médiarészlegének igazgatója elmondta, hogy már a kezdetek kezdetén látták, hogy a fájlokba épített jogvédelem esetén az áthatolhatatlanság helyét idővel a megkerülhetőség veszi át és később azt csak újabb javításokkal lehet megint biztonságossá tenni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.