:

Szerző: Bizó Dániel

2007. július 16. 16:38

Tovább gyorsul a Novell valósidejű operációs rendszere

Tavaly ősszel valósidejű végrehajtáshoz kapott támogatást a Linux kernel, majd néhány nappal ezt követően a Novell megkezdte saját szervermegoldásának a SUSE Linux Enterprise Real Time 10-nek (SLERT 10) a szállítását. A SLERT 10 a mainstream kernelen túlmenően is tartalmaz fejlesztéseket a Concurrent Computer révén, melyek a még alacsonyabb válaszidőket, kiszámíthatóbb futásidőket és a nagyobb teljesítményt célozzák. A Novell nemrég közölte, júliusban szállítják hozzá a szervizcsomagot, az SP1-et, mely magába foglalja SUSE Linux Enterprise Serverhez kiadott javítócsomagot is.

[HWSW] Tavaly ősszel valósidejű végrehajtáshoz kapott támogatást a Linux kernel, majd néhány nappal ezt követően a Novell megkezdte saját szervermegoldásának a SUSE Linux Enterprise Real Time 10-nek (SLERT 10) a szállítását. A SLERT 10 a mainstream kernelen túlmenően is tartalmaz fejlesztéseket a Concurrent Computer révén, melyek a még alacsonyabb válaszidőket, kiszámíthatóbb futásidőket és a nagyobb teljesítményt célozzák. A Novell nemrég közölte, júliusban szállítják hozzá a szervizcsomagot, az SP1-et, mely magába foglalja SUSE Linux Enterprise Serverhez kiadott javítócsomagot is.

A Novell szerint a tavaly novemberben megjelent SLERT 10 az egyetlen nyílt forráskódú, nagyvállalati környezetben is alkalmazható valósidejű operációs rendszer. A SLERT 10 ugyanakkor valójában nem egy önálló, független platform, hanem a SUSE Linux Enterprise 10 egy kiterjesztése, valósidejű képességekkel való felruházása, vagyis használatának előfeltétele egy SLES 10. A valós idejű számítástechnika alapvető célja a kódok minél kisebb, előrejelezhető válaszidejű futtatása.

A SLERT 10 SP1 magával hozza a SLES 10 SP1 jelentette javításokat és fejlesztéseket, többek között a virtualizációs teljesítmény, biztonság, menedzsment terén, valamint a négymagos processzorok támogatását. Ezeken túlmenően a valósidejű változat szervizcsomagja a teljesítmény javulását hozza magával, állítja a Novell, hogy azonban pontosan milyen értelemben és mekkora mértékben, azt nem részletezte egyelőre.

A jelenleg kizárólag x86-os chipeket támogató SLERT képes úgynevezett processzor shieldingre, vagyis egy többprocesszoros rendszerben képes egyes fizikai processzorokhoz programszálakat rendelni, egy vagy néhány processzormag az általános rendszerfunkciókat végzi, így a megszakításkezeléseket is, míg a többi mag kizárólag a valós idejű végrehajtásra szánt kódszálakkal foglalkozik. A cég szerint így jelentősen növelhető a tranzakciós teljesítmény. A vállalat már a SLERT következő generációján dolgozik, mely masszívan párhuzamos alkalmazások nagyteljesítményű, alacsony válaszidejű priorizált futtatását teszi lehetővé -- tesztelésre itt lehet jelentkezni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.