Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 14. 14:45

Egyre igényesebbek a hazai notebook-vásárlók

Az egyre alacsonyabb árak és a Windows Vista megjelenése miatt a fogyasztók a vártnál több noteszgépet vásároltak az első negyedévben, ezért az IDC megemelte 2007-es PC-forgalmi kilátásait. Magyarországon is folytatódik a noteszek térnyerése, a vevők az egyre drágább gépeket keresik.

[HWSW] Az egyre alacsonyabb árak és a Windows Vista megjelenése miatt a fogyasztók a vártnál több noteszgépet vásároltak az első negyedévben, ezért az IDC megemelte 2007-es PC-forgalmi kilátásait. Magyarországon is folytatódik a noteszek térnyerése, a vevők az egyre drágább gépeket keresik.

Az erős gépek tovább bírják

Az első negyedévben a növekedés motorjai a noteszgépek voltak, amelyekből 28 százalékkal több fogyott mint a tavalyi első negyedévben. Az elmúlt három negyedév során a növekedés üteme 25 százalék volt, vagyis 2007 elején az eladások a korábbiaknál erősebben nőttek. Az IDC elemzője, Loren Loverde szerint meglepő volt a notebook-piac erősödése annak fényében, hogy a vállalati gépek iránti kereslet mennyire lanyha és várhatóan nyomott is marad annak ellenére, hogy a cégek is megkezik az áttérést Windows Vistára, ami a legtöbb helyen új PC-k vásárlásával jár.

Jövőre azonban már csak 10,8 százalékos, 2009-re pedig 8,7 százalékos piaci növekedést vár az IDC, az elemzőcég szerint ugyanis a most piacra került két- és négymagos PC-k még jó ideig megfelelő teljesítményt nyújtanak a gazdáik számára, így azok nem sietnek lecserélni azokat. Ezért a mostani PC-generáció várhatóan a korábbiaknál később öregszik majd ki. Elsősorban az olyan fejlett piacokra lesz ez jellemző mint az Egyesült Államok vagy Nyugat-Európa. Emellett jelentős tényező az is, hogy a fejlődő piacok is felzárkóznak penetráció tekintetében, így az eladások növekedése ezeken a területeken is némileg lassulni fog -- véli Loverde.

Itthon is tarolnak a noteszek, egyre igényesebb a közönség

Magyarországon az IDC adatai szerint 2005-ben még csak 165 ezer notebook talált gazdára, tavaly az eladások 55,6 százalékkal 255 ezer darab fölé nőttek. A lendület nem látszik megtörni, az idei első negyedévben a notebookpiac közel 30 százalékkal erősödött, miküzben a desktop gépek forgalma 15 százalékkal csökkent, így már hazánkban is több laptop talált gazdára mint asztali gép. A piackutató cég szerint az otthoni felhasználóknak szánt noteszek iránt az év hátralevő részében is élénk marad a kereslet, a második félévben pedig megkezdődik az üzleti PC-k cseréje is.

Kereskedőktől származó információk szerint a hazai vásárlók egyre inkább előnyben részesítik a drágább noteszgépeket. Míg az elmúlt években elsősorban a szuperolcsó, belépő szintű (120-130 ezer forintos) fogyasztói modellek voltak kelendőek, ma már egyre több vásárló keresi az igényesebb, jobban felszerelt, drágább gépeket (200 ezer forint körüli bruttó áron). Ebben nyilván szerepe van annak is, hogy sokan már a második, harmadik noteszgépüket vásárolják és időközben felismerték a belépő szintű változatok korlátait, amely tömegben, méretben, teljesítményben és szolgáltatásokban egyaránt tetten érhető. Sokan ma már az asztali gépüket is hátrahagyták és elsődleges PC-ként használják a notebookot, ezért választanak nagyobb teljesítményű, jobban felszerelt modelleket.

Ki állja a cehet?

Az elemzőcég szerint az idén világszerte 256,7 millió személyi számítógép, notebook és x86-os szerver eladása várható, ami 2006-hoz képest 12,2 százalékos növekedést jelent. Az IDC korábban 11,1 százalékos növekedést jelzett előre. A PC-piac robbanásának hátulütője, hogy a gyártók kíméletlenül megfizetik a terjeszkedésük árát. Míg a szállítások 12,2 százalékkal nőnek majd, a piaci forgalom csupán 7,4 százalékkal 247,2 milliárd dollárra emelkedik, ahogy a gépek egyre olcsóbbak lesznek. Ez a folyamat a félvezetőpiacra is rányomja a bélyegét, ugyanis a chipek legagyobb felvevői továbbra is a számítógépek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról