:

Szerző: Kovács Attila

2000. június 29. 15:08

Az IBM leggyorsabb számítógépével nukleáris fegyvereket fognak szimulálni

Az International Buisness Machines Corporation bejelentette, hogy elkészíti az amerikai kormányzat számára a világ leggyorsabb számítógépét, mely számítógépet nukleáris robbantások szimulálására fognak használni.

Az International Buisness Machines Corporation bejelentette, hogy elkészíti az amerikai kormányzat számára a világ leggyorsabb számítógépét, mely számítógépet nukleáris robbantások szimulálására fognak használni.
Ez a számítógép másodpercenként annyi műveleltet fog tudni végrehajtani, mint egy számológéppel "ellátott" ember tíz millió év alatt. Ez a számítógép talán rá tudja venni az Egyesült Államok kongresszusát arra, hogy elfogadják a nukleáris kísérleteket korlátozó nemzetközi egyezményt.
"A valóságban elvégzett, földfelszín alatti kísérletek nélkül kénytelenek vagyunk ezeket szimulálni"
nyilatkozta David Cooper az elnök egyik tanácsadója, illetve a kaliforniai Lawrence Livermore Labs egyik főmunkatársa.
Az "ASCI White" névre keresztelt szuperszámítógép rengeteg tényezőt fog figyelembe venni a szimuláció során. Többek között a nukleáris fegyver életkorát illetve szerkezeti felépítését is.
Egy éve a kongresszus nem fogadta el a nukleáris teszteléseket szigorító nemzetközi szerződést, mivel szerintük az amerikai nemzetnek joga ezeket a teszteket folytatni.
"Ha megkérdezné a kutatókat, akkor ők még azt válaszolnák, hogy az "igazi" tesztek sokkal hatékonyabbak"
nyilatkozta Cooper. Ez a szuperszámítógép egy újabb meghatározó lépés a teljes szimuláció felé, de még ez sem képes kielégíteni azokat a követelményeket, amik a kutatók támasztanak egy ilyen rendszerrel szemben.
Egy olyan gép, ami képes lenne teljes mértékben helyettesíteni a nukleáris robbantásokat 100 teraflops teljesítményű (tera: milliószor milliárd; flops: másodpercenként elvégzett egy lebegőpontos utasítás) lenne, viszont az ASCI White teljesítménye "csak" 12.3 teraflops. (Megjegyezném, hogy a Silicon Graphics által 1997-ben átadott szuperszámítógép 3 teraflops-os teljesítményt nyújt, és azt is a nukleáris robbantások szimulálására hegyezték ki.)
Az IBM szuperszámítógépe 8192 darab processzort tartalmaz és ezerszer nagyobb teljesítményt nyújt, mint a Deep Blue-nak nevezett gép, ami megverte Gary Kasparov-ot, a sakknagymestert a történelmi jelentőségű 1997-es sakkjátszmában.
Az IBM által készített gép két baseball pályányi területet fog elfoglalni, akkora tömegű lesz, mint 17 elefánt és 117 millió dollárt fog kóstálni.

A világ leggyorsabb számítógépének a megépítése nagy feladat volt az IBM mérnökei számára, de ezzel a géppel és a vele járó hírnévnek köszönhetően az IBM eselteg nagyobb szelethez juthat a szuperszámítógépek piacából, illetve az ebben alkalmazott technológiákat eselteg a hétköznapi(bb) gépekben is alkalmazni tudják majd.
Az IBM szakemberei elmondták, hogy az 512 számítógépet taralmazó, nagyon nagy teljesítményű hálózattal összekötött gépekben alkalmazott technológiát, az autóipartól kezdve a személyi számítógépekig az élet minden területén hasznosítani lehet majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.