Szerző: Ady Krisztián

2007. április 18. 11:45

Linux-alapú mobil operációs rendszert fejleszt a Palm

[News.com] A Palm elnök-vezérigazgatója, Ed Colligan kedden elárulta, hogy az utóbbi időben kínkeserves időket megélő Palm egy Linux-alapú operációs rendszert fejleszt évek óta -- az ezt alkalmazó Palm Treo okostelefonok az év végén jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban. A Palm első embere szerint a linuxos alap nem csak stabilabb működést, de nagyobb funkcionalitást is biztosít.

[News.com] A Palm elnök-vezérigazgatója, Ed Colligan kedden elárulta, hogy az utóbbi időben kínkeserves időket megélő Palm egy Linux-alapú operációs rendszert fejleszt "évek óta" -- az ezt alkalmazó Palm Treo okostelefonok az év végén jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban. A Palm első embere szerint a linuxos alap nem csak stabilabb működést, de nagyobb funkcionalitást is biztosít.

Az új operációs rendszerrel a Palm előre kíván lépni, modernizálni szeretné és új funkciókkal kívánja ellátni okostelefonjait, de emellett nem mond le a Windows platformról sem, a továbbiakban is használja majd a Microsoft mobil operációs rendszerét termékeiben. A Palm linuxos operációs rendszerét csak saját készülékeiben használja majd, nem lesz külső gyártók által licencelhető, ellenben a Palm OS-t jelenleg értékesítő japán Access saját linuxos rendszerével.

Colligan szerint a Palm mobilplatformja alapos modernizáción esik át, például képes lesz egyidejűleg adat- és hangforgalmat bonyolítani, illetve alapvetően támogatja majd a jól megszokott Palm alkalmazásokat, melyek Windows Mobile platformon elérhetetlenek. Az új szoftverkörnyezetre külső cégek, vagy egyedi fejlesztők is könnyebben fejleszthetnek majd saját alkalmazásokat.

Palm Treo 680
Palm Treo 680

A Palm nemrég növekvő bevételekről, de csökkenő profitról számot be, melyért a Palm vezetője a készülékek csökkenő árát teszi felelőssé. A jövőben a Palmnak nem kell visszalicencelnie a Palm OS-t a japán Accesstől, ismét saját operációs rendszert alkalmaz majd készülékeiben. A nyílt forráskódú rendszerek egyre nagyobb elfogadottságra tesznek szert nem csak a gyártók, hanem a mobilszolgáltatók között is, a Vodafone éppen tavaly nevezte a nyílt forrású fejlesztést az egyik kulcsfontosságú területnek a Symbian és Windows Mobile fejlesztések mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról