:

Szerző: Bizó Dániel

2007. május 8. 15:02

Már a Vista is virtualizálható Linuxon a kvm révén

Megjelent a Linux kvm legújabb kiadása, pontosabban két napon belül kettő is, hála egy ronda hiba gyors javításának, melynek legnagyobb újítása a Vista vendég operációs rendszer támogatása. A kernel-szintű virtualizációs gép (kernel-based virtual machine) kvm-22 kiadása ezenkívül jelentős teljesítménybeli fejlődést is felmutat, vagyis tovább csökkent a virtualizáció jelentette veszteség.

[HWSW] Megjelent a Linux kvm legújabb kiadása, pontosabban két napon belül kettő is, hála egy ronda hiba gyors javításának, melynek legnagyobb újítása a Vista vendég operációs rendszer támogatása. A kernel-szintű virtualizációs gép (kernel-based virtual machine) kvm-22 kiadása ezenkívül jelentős teljesítménybeli fejlődést is felmutat, vagyis tovább csökkent a virtualizáció jelentette veszteség.

Avi Kivity, a kvm izraeli vezető fejlesztője és karbantartója vasárnap tudatta levélben, hogy elkészült a virtualizációs gép legújabb kiadása, a kvm-22, A kvm-22 már támogatja a Windows Vista operációs rendszer 32-bites változatának virtualizált futtatását, valamint a virtualizációs teljesítménynek tovább sikerült közelítenie a fizikai gép erejét. Ezeken túlmenően egy régi kellemetlen hibára is gyógyírt találtak a fejlesztők, mégpedig arra, hogy a x64-es Linux vendég rendszerideje kétszeres sebességgel telt.

A három főbb fejlesztés mellett azonban a kvm-22 egy új hibát is magával hozott, amit egy napon belül elhárítottak a fejlesztők. A kvm-22 ugyanis 64 bites Linux vendég rendszer újraindításakor leállította a vendéglátó, fizikai Linux-rendszert is. A hétfőn megjelent kvm-23 ezt, és az ehhez hasonló problémákat igyekezett orvosolni, de OpenBSD 4.1 támogatást is hozott extraként. A kvm-23 elméletileg bármely x86-os Linux-kernellel együttműködik a 2.6.9 óta, ugyanakkor a kernel részeként (kernel 2.6.20 és 2.6.21) egyelőre csak korábbi változatok érhetőek el. A fejlesztők jelenleg a 2.6.22 kernelt célozzák meg.

A nyílt forrású kvm-et az izraeli Qumranet start-up fejleszti, és állításuk szerint stabilitása és teljesítménye megfelelő asztali környezetek virtualizálására (többprocesszoros támogatás a vendégeknek még például nincs), ami kézenfekvő módon többek között fejlesztőknek, rendszergazdáknak, tesztelőknek jön jól. A 2006 eleje óta fejlesztett szoftver hardveres virtualizációs támogatás igényel a processzorok oldaláról (Intel VT és AMD-V), szemben az akár teljesen szoftveresen működni is képes hypervisorokkal, mint a VMware vagy a Xen.

A kvm másik lényegesebb különbsége a másik két megoldással összevetve, hogy a Linux kernelre épít, nem pedig saját mikrokernelt alkalmaz. A kvm jelenleg 32 és 64 bites Linux-alapú rendszereket, 32-bites Windowsokat, valamint legújabb OpenBSD-t tud vendégül látni. További részleteket a kvm hivatalos honlapján lehet olvasni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.