Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 3. 12:27

Amszterdam is a nyílt forrású szoftverek felé kacsingat

Amszterdam városa is nyílt forrású szoftverek bevezetésével kacérkodik, az önkormányzat két részlege összesel 393 ezer dollárt költ el az idén arra, hogy megvizsgálja, a hivatalokban használt asztali PC-ken milyen nyílt forrású szoftverek lennének használhatók.

[HWSW] Amszterdam városa is nyílt forrású szoftverek bevezetésével kacérkodik, az önkormányzat két részlege összesel 393 ezer dollárt költ el az idén arra, hogy megvizsgálja, a hivatalokban használt asztali PC-ken milyen nyílt forrású szoftverek lennének használhatók.

Amszterdam vezetői a nyílt forrású szoftverek bevezetésétől egyrészt azt várják, hogy csökkenjen a jelenlegi alkalmazások szállítóitól -- elsősorban a Microsofttól -- való függőség, de jelentős motivációt jelent az adatok cseréjének és az információk hosszú távú tárolásának hatékonyabbá tétele "kevesebb pénzügyi és logisztikai kockázattal". A városvezetés sietett leszögezni, hogy nem a zárt szoftverek teljes leváltása a cél, ugyanakkor a licencköltségek csökkenhetnek a jövőben. Az amszterdami önkormányzat és a Microsoft között létrejött szerződés 2008 végén jár le és a város reményei szerint a következő megállapodás már kisebb összegről szól majd.

Európa számos nagyvárosában zajlanak nagyszabású nyílt forrású bevezetések, a legnagyobb szabású a párizsi, a müncheni és a bécsi projekt, ezekben a városokban az önkormányzatok 14-15 ezer géppel rendelkeznek, amelyek egy részén Linuxra tervezik cserélni az operációs rendszert. A biztató kezdetek után ugyanis az utóbbi időben egyre többször hallani a projektek csúszásáról, elhalasztásáról vagy arról, hogy a Linux helyett a városvezetés a Windows megtartása mellett dönt.

A norvégiai Bergen 2004-ben jelentette be, hogy SUSE Linuxot vezet be szerverein és asztali gépein, a kiszolgálók migrációja már megtörtént, de az asztali gépek átállítása legalább két éves késedelmet fog szenvedni. A müncheni, 14 ezer PC-t érintő linuxos projekt is jelentős késésben van az eredeti tervekhez képest, egyelőre csak 100 felhasználót állítottak át Windowsról Debian Linuxra. A nagy-britannian Birmingham közel félmillió fontot költött a Linux bevezetésével kapcsolatos tesztekre, amelyek azután azt az eredményt hozták, hogy a számítógépeken olcsóbb megtartani a Windowst.

Amszterdam mellett kilenc további holland város végez teszteket nyílt forrású szoftverekkel, köztük Hága, Eindhoven és Groningen. A holland kormány egy hároméves program keretén belül támogatja azokat a törekvéseket, amelyek a szoftverszállítóktól való függőség csökkentését és a rendszerek közti együttműködés javítását célozzák.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról