:

Szerző: Bizó Dániel

2006. december 1. 11:07

Bemutatta első négymagos processzorát az AMD

Demonstrálta négymagos chipjeit az AMD, a világ második legnagyobb processzorgyártója. Az éves elemzői konferenciáján a vállalat mérnökei az egybegyűlt publikum előtt cserélték ki egy négyutas rendszerben a kétmagos Opteronokat négymagos változatokra, majd a néhány perces műveletet követően már üzemelt is a gép. A Barcelona kódnéven ismert chipek szállításait az AMD 2007 közepe felé kezdi majd meg, pontosabb időpont, az árazás vagy a teljesítmény továbbra sem ismertek.

[HWSW] Demonstrálta négymagos chipjeit az AMD, a világ második legnagyobb processzorgyártója. Az éves elemzői konferenciáján a vállalat mérnökei az egybegyűlt publikum előtt cserélték ki egy négyutas rendszerben a kétmagos Opteronokat négymagos változatokra, majd a néhány perces műveletet követően már üzemelt is a gép. A Barcelona kódnéven ismert chipek szállításait az AMD 2007 közepe felé kezdi majd meg, pontosabb időpont, az árazás vagy a teljesítmény továbbra sem ismertek.

Valóban négymagos

A magok duplázásán kívül jelentős mikroarchitekturális fejlesztéseket is felvonultató Barcelona az idei év közepén megjelent Socket F platformba illeszkedik bele, az AMD hivatalos ígérete szerint a kétmagos Opteronokkal megegyező fogyasztásbeli és termikus követelményekkel, azaz egy egyszerű cserével duplázhatjuk meg rendszerünkben a processzormagok számát, az indításhoz legfeljebb egy BIOS-frissítésre lehet szükség. A már 65 nanométeres csíkszélességű eljárással készülő (a jelenlegi 90 nanométeresnél nagyjából fele akkora struktúrák), ám még így is termetes Barcelona a világ első monolitikus négymagos x86-processzora, és jó eséllyel első marad a megjelenéssel is.

Az Intel novemberben bejelentett négymagos Xeonjainak termelése és szállítása már javában folyik, azonban a Clovertown kódnevű chipek nem egy darab négymagos szilíciumlapkát tartalmaznak, hanem két kétmagos Woodcrest chipet tokoznak egybe. Gyártási és gazdaságossági oldalról ennek a megoldásnak számos előnye van, többek között kisebb selejtarány, olcsóbb és rugalmasabb termelés, de legfőképpen hamarabb piaci megjelenést tesz lehetővé, ami felülírja a a teljesítményben kötött kompromisszumot. A két diszkrét chipen található magok nem a lapkán, hanem a rendszerbuszon keresztül kommunikálnak, mely legalább egy nagyságrenddel lassabb, továbbá ezzel "teleszemetelik" azt. Ezzel együtt is a Xeon 5300-as sorozat kiemelkedő teljesítményt és energiahatékonyságot kínál, megkérdőjelezhetetlenül felülmúlva a kétmagos chipeket.

A tavaly tavasszal, a kétmagos Opteronok bejelentésével még féléves előnyben lévő AMD ezzel féléves hátrányba került a négymagos processzorokra való váltásnál. A vállalatok PR-osztályaira jellemző soha meg nem hátrálásnak megfelelően az AMD ezt a tényt igyekszik úgy kommunikálni, hogy a natív négymagos chip, csak az az igazi. A processzorgyártónak a következő hónapok során lehetősége nyílik majd, hogy erről meggyőzze a piacot, míg megjelenésekor elválik, valóban sikerül-e felülmúlnia az Intel akkor hozzáférhető négymagos portfólióját. Az AMD szerint a négymagos Opteronok lebegőpontos számítás-intenzív kód alatt akár 40 (SPECfp_rate), adatbázisok futtatása során (OLTP, valószínűleg TPC-C) pedig akár 70 százalékkal nagyobb teljesítményt adnak le a kétmagos változatoknál, amivel becslése szerint egyértelműen felülmúlnák az Intel már elérhető négymagos Xeonjait.

Gyilkos verseny jövőre

Az Intel valószínűleg "sejthette", hogy az AMD milyen bejelentésre készül, ugyanis a napokban közölte, hogy már tesztgyártásban vannak első 45 nanométeres chipjei, a Penryn kódnévre hallgató lapkák. A kétmagos Penryn várható megjelenésre 2007 harmadik negyedéve, ami elvileg azt is jelentheti, hogy néhány hét választja majd el a Barcelona debütálásától, valószínűbb azonban, hogy utóbbi a második, előbbi pedig a harmadik negyedév vége felé tolódik, így a különbség inkább 2-4 hónapot tesz majd ki. A Penryn és a rá épülő moduláris négymagos termékek a várhatóan megnövelt gyorsítótárral, 48 új, alkalmazás-specifikus utasítással és a 45 nanométeres gyártástechnológiával nagyobb teljesítményt és jobb energiahatékonyságot ígérnek a Woodcrestnél és Clovertownnál egyaránt.

Igen eseménydúsnak ígérkezik a jövő év második fele, ugyanis az eddigieken túlmenően ekkorra újul meg az Intel két- és négymagos platformja is, a nyilvános terméktervek szerint. A Xeon MP vonalon is felváltja a NetBurstöt a Core mikroarchitektúra, a négymagos Tigerton képében. A Barcelona bevezetését követően megindul az AMD platformcseréje is, mely már egy új, HyperTransport 3-ra épülő infrastruktúrát fog alkalmazni, drasztikusan javítva a többutas Opteron-rendszerek skálázódását, ez azonban egyes pletykák szerint csak 2008-ban történik meg, míg az egyutas platform a Budapest chippel azonban még 2007-ben váltani fog az új technológiára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.