Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 28. 09:26

Már gyártja első 45 nanométeres csíkszélességű processzorát az Intel

Az Intel már javában gyártja a 45 nanométeres csíkszélességű, Penryn kódnevű processzorának mintapéldányait, amelyek segítségével elvégezhetik az utolsó simításokat a lapka tervein, felkészülve a sorozatgyártásra. A vállalat idén januárban a világon elsőként gyártott 45 nanométeres csíkszélességű chipet, egy SRAM-lapkát: a cégnél hagyományosan SRAM-lapkákat használnak az új gyártástechnológiai eljárások teszteléséhez

[HWSW] Az Intel már javában gyártja a 45 nanométeres csíkszélességű, Penryn kódnevű processzorának mintapéldányait, amelyek segítségével elvégezhetik az utolsó simításokat a lapka tervein, felkészülve a sorozatgyártásra. A vállalat idén januárban a világon elsőként gyártott 45 nanométeres csíkszélességű chipet, egy SRAM-lapkát: a cégnél hagyományosan SRAM-lapkákat használnak az új gyártástechnológiai eljárások teszteléséhez

Szupermerom

Egyelőre nem tudni pontosan, a Penryn kódnevű chip imilyen műszaki jellemzőkkel bír, a korábbi hírek szerint a processzor nem más, mint a mobil Core 2 Duo (Merom) 45 nanométeres eljárással készített változata, azaz továbbra is egy kétmagos lapka. A Penryn, valamint asztali gépekbe szánt változata, a Wolfdale az Intel ígérete szerint 2007 második felében, azaz egy év múlva kerülhet kereskedelmi forgalomba. A világ legnagyobb chipgyártója jelenleg összesen 15 olyan chipen dolgozik, amelyek már 45 nanométeres technológiával készülnek.

Az Intel 45 nanométeres, P1266 jelű eljárása 30 százalékkal alacsonyabb működési energiát, és ötödére csökkentett szivárgási áramot ígér egy adott, 65 nanométeres áramkör zsugorításakor -- azaz egy chip fogyasztása legalább 30 százalékkal csökken, de a szivárgási áram mértékétől függően ez 40-50 százalék közé is eshet. A 45 nanométeres eljrással az Intel minden bizonnyal képes lesz olyan négymagos processzorokat előállítani, amelyek egyetlen lapkán tartalmazzák mind a négy magot.

Kétévente váltanak

Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója a részvényesek április végi közgyűlésén elmondta, hogy a cég a jövőben kétévente mutat majd be új mikroarchitektúrát, az idén nyáron várható Core-t 2008-ban követi majd a Nehalem, 2010 körül pedig a Gesher. Míg a Core 65 nanométeres csíkszélességgel készül, a Nehalem már a 45, a Gesher pedig a 32 nanométeres technológiára alapoz. Az Intel eddig négy-hat évente dobott piacra új mikroarchitektúrát, amelyet aztán apróbb frissítésekkel és a gyártástechnológia folyamatos fejlesztével próbáltak naprakészen tartani.

Miközben az Intel már az első, 45 nanométeres csíkszélességű lapkáit teszteli és gyárai ontják a 65 nanométeres Core lapkákat, az AMD ezidáig egyetlen 65 nanométeres processzort sem dobott piacra. A hírek szerint a második legnagyobb processzorgyártó kínálatában december elején tűnnek fel az első 65 nanométeres Athlon X2 chipek. Az AMD-nél a 65 nanométeres technológia a tervek szerint rendkívül rövid életű lesz, a társaság 2008 közepén már 45 nanométeres eljárásra állna át. Az Intelnél kétéves gyártástechnológiai ciklusokban gondolkodnak, a 45 nanométeres eljárást 2009-ben már a 32 nanométeres váltja majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról