:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 17. 12:48

Vízzel működő akkumulátortöltőt fejleszt az NTT DoCoMo

Vízzel működő üzemanyagcellát fejlesztett ki a legnagyobb japán mobilszolgáltató, az NTT DoCoMo és a szintén japán Aquafairy. A héten tartandó Wireless Japan 2006 rendezvényen bemutatkozó prototípus egy 24x24x70 milliméter méretű és csupán 45 gramm tömegű polimer-elektrolit üzemanyagcellás akkumulátortöltő a szolgáltató 3G készülékeihez, amely az NTT DoCoMo szerint akár már jövőre a boltokban lehet.

[HWSW] Vízzel működő üzemanyagcellát fejlesztett ki a legnagyobb japán mobilszolgáltató, az NTT DoCoMo és a szintén japán Aquafairy. A héten tartandó Wireless Japan 2006 rendezvényen bemutatkozó prototípus egy 24x24x70 milliméter méretű és csupán 45 gramm tömegű polimer-elektrolit üzemanyagcellás akkumulátortöltő a szolgáltató 3G készülékeihez, amely az NTT DoCoMo szerint akár már jövőre a boltokban lehet.

10 köbcenti vízzel hátom akkumulátortöltés

Az Aquafairy ("vízitündér") technológiáján alapuló polimer-elektrolit üzemanyagcella (PEFC) 10 köbcentiméter vizet és egy hidrogént előállító katalizátort tartalmaz. A cellában a vizet a katalizátorra fecskendezik, amely tiszta hidrogént állít elő, amelyet aztán hidrogén-ionokra és elektronokra bontanak szét. Az elektronok az anódtól a katód felé áramlanak, ami elektromos áramot hoz létre, miközben az ionok egy tömény elektroliton keresztül a katód felé vándorolnak és oxigénnel vízmolekulává egyesülnek.

A direkt-metanol üzemanyagcellákkal (DMFC) összehasonlítva a PEFC cellák jobb energiatermelők, a most bemutatásra kerülő PEFC cella például kevesebb mint negyedakkora méretű és kétszer nagyobb kapacitású, mint az NTT DoCoMo és a Fujitsu által korábban kifejlesztett DMFC cella. Az NTT DoCoMo számításai szerint a prototípus egy vízfeltöltéssel háromszor tudja feltölteni a cég által forgalmazott 3G-telefonok akkumulátorát, azt azonban a cég nem közölte, hogy a harmadik töltés után mi lesz a cella sora: újratölthető-e vagy el kell dobni. A mobilszolgáltató várakozásai szerint mindenesetre már jövőre megjelenhetnek a technológián alapuló akkutöltők, a későbbiekben a PEFC cellák pedig akár az akkumulátorok helyét is átvehetik a mobiltelefonokban.

Hányat kell még aludni addig?

Az üzemanyagcellák fejlesztését az akkumulátorok teljesítménye és a mobil elektronikai eszközök fogyasztása között egyre inkább kinyíló olló tette szükségessé. Noha a gyártók mindent megtesznek annak érdekében, hogy az újabb és újabb hordozható eszközök egyre kevesebb energiát fogyasszanak, a fogyasztók által várt új funkciók megjelenése (pl. színes kijelzős, zenelejátszós, merevlemezes mobilok, GPS-es tenyérgépek) miatt ez a célkitűzés nem mindig teljesíthető. Az üzemanyagcellák helyzetét tovább nehezíti, hogy a mobiltelefonok, notebookok, digitális audiolejátszók, fényképezőgépek és videokamerák robbanásszerű terjedésével végre megindult a "hagyományos" akkumulátorok fejlesztése is.

Egyelőre úgy tűnik, az üzemanyagcellás technológia nem leváltani, hanem kiegészíteni fogja a hagyományos lítiumion vagy lítium-polimer akkumulátorokat. Maguk a készülékek továbbra is akkumulátorról üzemelhetnek majd, a feltöltésüket azonban már üzemanyagcellák végzik el, ezzel a felhasználó függetlené válhat a hálózati áramforrástól. Más elképzelések szerint a készülékekben egyszerre lenne jelen az akkumulátor és az üzemanyagcella, ugyanis a hordozható eszközök használata közben fellépő nehézségi gyorsulás, valamint a gravitáció relatív irányának változása egyenetlenné teszi az üzemanyagcella áramkibocsátását, ilyenkor egy kisebb teljesítményű, vékony akkumulátor biztosítaná a folyamatos áramellátást.

Az üzemanyagcellákkal kapcsolatos kutatások már évek óta folynak, napjainkig már közel negyven vállalat jelentette be üzemanyagcellákkal kapcsolatos fejlesztéseket. A kutatók számára a legnagyobb kihívást a kifejlesztett technológiák kereskedelmi termékké alakítása jelenti, erre utal, hogy a bár tudományos eredmények látványosak, egyelőre egyetlen üzemanyagcellás termék sincs kereskedelmi forgalomban, noha az elmúlt években számos demót láthattunk, többek között üzemanyagcellás MP3-játszót és notebookot is. Piaci elemzők szerint az üzemanyagcellák széles körű elterjedése az évtized vége előtt nem várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.