Szerző: Ady Krisztián

2006. július 10. 11:07

Kipróbáltuk: Mio A201 Digiwalker -- GPS és autós kihangosító a tenyérgépben

Ha nyaralás, akkor utazás, és ha utazás, akkor térképvadászat. Persze a mai kor embere már digitális térképeket böngészget az interneten, esetleg ki is nyomtatja a megfelelően előkészített szelvényeket, melyek frissebbek, naprakészebbek és sokkal okosabbak a boltban kapható változatoknál. Ha pedig egy kicsit hajlamos mélyebben nyúlni a pénztárcába, akkor választhat egyet a piacon kapható több tucatnyi, beépített navigációs berendezéssel rendelkező tenyérgép közül.

Ha nyaralás, akkor utazás, és ha utazás, akkor térképvadászat. Persze a mai kor embere már digitális térképeket böngészget az interneten, esetleg ki is nyomtatja a megfelelően előkészített szelvényeket, melyek frissebbek, naprakészebbek és sokkal okosabbak a boltban kapható változatoknál. Ha pedig egy kicsit hajlamos mélyebben nyúlni a pénztárcába, akkor választhat egyet a piacon kapható több tucatnyi, beépített navigációs berendezéssel rendelkező tenyérgép közül.

A tajvani Mitac Mio Digiwalker sorozata újabb és újabb modellekkel bővül hónapról hónapra, a gyártó az irányvonalat korábban már elég egyértelműen kijelölte: a navigációt is biztosító, GPS-vevővel felszerelt tenyérgépeké a jövő. A GPS-modulok beépítése igen jót tett a tenyérgépek piacának, igen erős lendületet adott ennek az iparágnak. A következő lépés nyilvánvalóan a mobiltelefon integrálása lesz minden készülékbe, és már el is jutottunk a mindentudó okostelefonig. A szerkesztőségünk által kipróbált, A201-es típusban még nincs rádiótelefon, azonban mégis igen jól szót ért a mobilokkal -- erről kicsit később.

Mitac Mio A201 Digiwalker

Külső antenna

Az A201 külső, forgatható GPS-antennát kapott, eltérően a legújabb GPS-es tenyérgépek példájától, melyek beépítve tartalmazzák ezt a komponenst. A külső antenna elsősorban fejlesztési szempontból előnyösebb -- nem kell komolyabb árnyékolásokat alkalmazni a berendezésben, melyek zavarhatják a vételt --, de jótékonyan hat a készülék érzékenységére is. Ebben a GPS-es tenyérgépben is SiRFstar III GPS lapkakészlet kapott helyet, mely 20 csatorna egyidejű kezelésével igen pontos helymeghatározásra, és viszonylag kellemes hideg- és melegindítási időre képes.

A készülék hosszú ideje kikapcsolt állapotból élesztve (hidegindítás) körülbelül 60- 90 másodperc alatt határozza meg a pontos pozíciónkat, de ha csupán pár órával korábban használtuk (melegindítás) alig fél perc kell helyzetünk megjelöléséhez. Rövidebb jelmegszakadás esetén -- például egy alagútba be- és kihajtás -- a készülék alig néhány másodperc alatt újra képes a pozíciónk megtalálására. A hideg és melegindítás esetén érdemes álló helyzetben megvárni, míg a GPS-vevő meghatározza helyzetünket, ezzel jelentősen rövidíthetjük az inicializálási időt.

A Windows Mobile 5.0 operációs rendszert futtató tenyérgépben Intel processzor muzsikál 312 MHz-en, mely bár nem a leggyorsabbak közé tartozik, a készülék feladatainak ellátására elegendő teljesítményt nyújt. A Windows Mobile 5.0 előnye, hogy natívan támogatja a 3,5 hüvelykes, 240 x 320 pixeles képernyő fektetett üzemmódját is. A készülék házából kifordított GPS-antennát újra, merőlegesen elforgatva a képernyő is automatikusan átveszi a fekvő üzemmódot.

Mitac Mio A201 Digiwalker Mitac Mio A201 Digiwalker Mitac Mio A201 Digiwalker Mitac Mio A201 Digiwalker

Az A201-et nem látták el túlságosan sok memóriával, a 64 + 64 megabájt memória ma már az elvárható minimumnak tekinthető. A legtöbb alkalmazás szerencsére a behelyezhető Secure Digital memóriakártyára is feltelepíthető, illetve arról is futtatható -- többek között a térképszoftverek is --, ezért a viszonylag kis kapacitás nem tekinthető komoly hiányosságnak. A Windows Mobile 5.0 operációs rendszerben számos előre telepített alkalmazást találhatunk, a Pocket World, Excel és PowerPoint és a Windows Media Player ma már teljesen általánosan használt szoftverek.

Bluetooth és ami mögötte van

Az A201-et sajnos Wi-Fi-vezérlővel nem látták el, így a nyilvános hotspotok, hozzáférési pontok előnyeit nem aknázhatjuk ki, de Bluetooth-kapcsolatok létrehozására szerencsére képes a készülék. Sőt, ezt a funkciót végre komolyabban ki is használta a Mitac, ugyanis az előre telepített Bluetooth HF Phone szoftverrel rögtön egy okos autós kihangosítót is varázsolt a tenyérgépből. A Mitac navigációra felkészített Digiwalkerjeit erős hangszóróval látják el, így ez jól hasznosítható kihangosítóként is.

A Bluetooth HF Phone-nal nem csak az előre eltárolt telefonszámokat tárcsázhatjuk, de a nagyméretű gombokat az érintőképernyőn ujjunkkal is nyomkodhatjuk. Sőt, a megfelelő Bluetooth-profilt támogató telefonoknál arra is lehetőség van, hogy a Bluetooth-on keresztül a telefonban tárolt kapcsolatokat átemelje a tenyérgép, pár gombnyomásos tárcsázást lehetővé téve. Mindeközben mobiltelefonunk nyugodtan tartható az autó csomagtartójában is akár. A Mio A201 Digiwalker tehát nem csak egy GPS-modullal ellátott tenyérgépként, navigációs berendezésként, hanem egy teljes értékű Bluetooth-kihangosítóként is használható.

Mitac Mio A201 Digiwalker Mitac Mio A201 Digiwalker Mitac Mio A201 Digiwalker

iGO-val is

Az A201-et a piac egyik legjobbjának tartott, folyamatosan fejlesztett iGO térképszoftverrel együtt csomagolva is megvásárolhatjuk, éppen ez a szoftver a jó példa arra, hogy nem feltétlenül a készülék processzora a döntő az alkalmazás sebességét illetően. Az iGo legfrissebb, 2006-os verziója az optimalizációnak köszönhetően ezen a tenyérgépen is jóval gyorsabban fut, mint a 2005-ös változat -- a frissítés ingyenes! --, a 312 MHz-es processzoron is gyors, kényelmes és nem utolsósorban látványos, áttekinthető navigációt élvezhetünk.

Az A201-et 1200 mAh-s lítium-ion akkumulátorral szállítják, mely az alacsonyabb órajelű processzor ellenére csupán átlagos üzemidőt biztosít, használattól függően 8-10 óra működést várhatunk egyetlen töltéssel. Autóban érdemes a mellékelt autós töltőt használni a folyamatos háttérvilágítást alkalmazó navigáció során, ez a funkció ugyanis különösen megterheli a készülék akkumulátorát: a GPS-modul és a kijelző aktív használatával alig 4-5 óra alatt lemerülhet a készülék.

Mitac Mio A201 Digiwalker Mitac Mio A201 Digiwalker Mitac Mio A201 Digiwalker

Minden a csomagban

A Mitac igen bőkezűen bánik a kiegészítőkkel, a hálózati töltő, USB-kábel mellett szivargyújtós töltőt és a szélvédőre rögzíthető autós tartót is mellékelnek az értékesítési csomagban. A hazai forgalmazó ezt még meg is fejeli, az egyik legjobb vétellé alakítva a Mio Digiwalkereket: egy, a cseh Sunnysoft által készített ingyenes magyarítást, és öt darab ingyenes játékot is tartalmazó bónusz CD-t is mellékel a készülékhez. A Mitac Mio A201 Digiwalker bruttó 98-108 ezer forint között vásárolható meg a hazai forgalmazó partnereinél.

Mitac Mio A201 Digiwalker tenyérgép értékelés

   
Minőség 10
Képességek 9
Ár/érték 10
Összbenyomás 9
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Mitac Mio A201 Digiwalker tenyérgépet az LCP Systems bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról