Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 9. 11:41

Gartner: a SOA terjedése mozdítja előre a köztesszoftverek piacát

A alkalmazás-integrációs és köztesréteg (middleware) szoftverek piaca tavaly 8,5 milliárd dollárra rúgott, ami 2004-hez képest 7,1 százalékos növekedést jelent -- derül ki a Gartner adataiból.

[HWSW] A alkalmazás-integrációs és köztesréteg (middleware) szoftverek piaca tavaly 8,5 milliárd dollárra rúgott, ami 2004-hez képest 7,1 százalékos növekedést jelent -- derül ki a Gartner adataiból.

A piackutató cég elemzésében kiemelte, hogy a piac jelenleg igen volatilis időszakában van, ugyanis a technológiák rendkvül gyorsan fejlődnek és a gyártók alapvető változtatásokat eszközölnek az új termékeikben, valamint számos új szereplő jelenik meg a versenyben. 2006-ra a tavalyihoz hasonló növekedést és a szoftverszállítók közötti verseny élénkülését várja a Gartner.

Amerikai fölény

2005-ben az eladások 69 százalékát az öt legnagyobb szállító adta, az IBM megőrizte toronymagasan vezető pozícióját, a cég 37,2 százalékos részesedése önmagában nagyobb, mint az őt követő négy gyártóé összesen. Bár a Nagy Kék tisztán vezető az üzenet-orientált middleware szoftverek, integrációs alkalmazáscsomagok, portáltermékek és tranzakció-kezelési köztesszoftverek szegmensében, a vállalati "service bus" és B2B szegmensekben erős vetélytársai vannak.

A második helyet stabilan tartotta a BEA Systems, amely 14,5 százalékos részesedést ért el, ezután az Oracle (8,7%) és a Microsoft (4,7%) következett. Egyedül a két utóbbi cég tudott kétszámjegyű százalékos növekedést felmutatni, az Oracle eladásai több mint 39 százalékkal bővültek, a Microsoft ennél sokkal szerényebb, de még mindig tiszteletre méltó 14 százalékos növekedést tudott felmutatni. A gyártók rangsorában az ötödik helyet a Tibco szerezte meg 3,7 százalékos piaci részesedéssel és a piaci átlagot még felülmúló 8,5 százalékos növekedéssel.

A Gartner elemzéséből kiderül, hogy az alkalmazás-integrációs és middleware-piac európai szereplői összesen csak kevesebb mint 10 százalékát adják az eladásoknak, ugyanakkor az olyan cégek, mint a Capeclear, az Iona és a Software AG egyes feltörekvő piaci szegmensekben (pl. enterprise service bus) jobb eredménnyel büszkélkedhetnek, mint a globális nagyágyúk.

Új szelek fújnak

A neves elemzőcég korábban kizárólag az új licenceladásokat vette figyelembe a bevételek összehasonlításánál, azonban a nyílt forrású szoftverek, valamint az új üzleti modellek, például az előfizetéses konstrukciók és a hosztolt szolgáltatások terjedése miatt már a szegmensből származó teljes szoftverbevételt számításba veszi. Ebbe beletartozik az új licenceladások mellett a frissítések, az előfizetési díjak, a technikai támogatás és karbantartás díjai, azonban nem tartalmazza a tanácsadási szolgáltatásokból és hardver-értékesítésből származó bevételeket.

A Gartner szerint a szervezetek számos ellentétes erőhatásnak vannak kitéve, például az új rendszerek megjelenése mellett egyes régi megoldások elhagyhatatlanok, valamint a vállalati politika is közbeszól. Ezek összességében egyre bonyolultabbá teszik az informatikai rendszereket, erre megoldást nyújthat az integráció, azonban az erre fordított összegek csak kis részét teszik ki a szervezetek büdzséjének. A jövőben mindazonáltal némi javulás várható ezen a téren, ahogy a cégek elmozdulnak az alkalmazás-orientált architektúrák (SOA) irányába -- jegyzi meg a Gartner.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról