Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 6. 14:27

Eladná kommunikációs üzletágát az Intel?

Céghez közeli források szerint az Intel leválasztaná és eladná kommunikációs chipekkel foglalkozó üzletágát, a potenciális vevők között tőkebefektetési társaságokat és elektronikai cégeket is emlegetnek a bennfenntesek.

[HWSW] Céghez közeli források szerint az Intel leválasztaná és eladná kommunikációs chipekkel foglalkozó üzletágát, a potenciális vevők között tőkebefektetési társaságokat és elektronikai cégeket is emlegetnek a bennfenntesek.

Kidobott milliárdok

A világ legnagyobb félvezetőgyártója 1997-ben a Digitaltól vásárolta meg a hálózati és kommunikációs, valamint mobil alkalmazás-processzorokkal (StrongARM) foglalkozó részlegeket. Az ezután következő évek során a cég dotkom-lázban égve összesen 35, ezen a területen működő vállalatot vásárolt fel 11 milliárd dollár értékben annak érdekében, hogy függetlenítse magát a PC-processzorok piacától.

Eladó az egész világ!
Az Intel karcsúsítási tervéről elsőként beszámoló San Jose Marcury News úgy tudja, az IXP hálózati és kommunikációs processzorok és az Xscale mobil alkalmazás-processzorok kerülnek ki elsőként az Intel égisze alól, de megfelelő ajánlat esetén akár más részleg is "vihető". A Wi-Fi és WiMAX lapkák ugyanakkor szinte bizonyosan házon belül maradnak.
A vállalat különös vehemenciával vetette magát a mobiltelefonokba szánt processzorok piaca után, azonban az Xscale lapkák csak a tenyérgépek és csúcskategóriás okostelefonok gyártói körében találtak kedvező fogadtatásra. Otellini kénytelen volt elismerni, hogy az évente már több mint nyolcszázmillió eladott mobiltelefon szegmensében az Intel nem rúg labdába az olyan vetélytársakkal szemben, mint a Motorola (Freescale), a Qualcomm, vagy a Texas Instruments.

A cég kommunikációs chipjei a mai napig nem hozták meg a várt piaci áttörést és az ezekkel foglalkozó divízió veszteséges. Az Intel utoljára 2004-ben tette közzé a kommunikációs chipekért felelős részleg eredményeit, akkor a mérleg 5 milliárdos bevétel mellett 791 millió dolláros mínuszt mutatott. Azóta a divíziót beolvasztották a flash memóriákkal foglalkozó részlegbe, így pénzügyi teljesítménye pontosan nem ismert.

Áldozat

Az Intel elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini nemrég egy nagyszabású átszervezési tervet jelentett be, miután a cég gyatra első negyedéves eredményekről számolt be és borúlátó előrejelzést tett közzé. Szakértők úgy vélik, az Intel költségei már nincsenek összhangban a bevételekkel és nyereséggel. A vállalatnak ma már valóban komoly piaci versenyt kell vívnia, az eladásokhoz nem elég a jól csengő márkanév.

Az elmúlt években -- főleg az AMD nyomására -- az árak jelentősen csökkentek, az Intel költségszintje azonban nem változott. Piaci elemzők szerint a lehető leghamarabb változásokra van szükség, mielőtt a helyzet rosszabbodik. A cél a bruttó eredményhányad ismételt feltornázása, amelyhez szakértők szerint az átszervezés mellett elbocsátások is nélkülözhetetlenek lesznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról