Szerző: HWSW

2006. május 21. 15:29

Bemutatkozik az IBM Tivoli Storage Manager Express

Az IBM szoftverportfoliójában az Express termékcsalád tagjai a nagyvállalati megoldásokéval azonos technológiai alapokon nyugvó termékek, azonban funkcionalitásban és árban a kis- és középvállalatok igényeihez vannak igazítva. A termékcsalád egyik tagja az IBM Tivoli Storage Manager Express, amely a már több mint tíz éve piacon levő, jól ismert és bevált Tivoli Storage Manager (TSM) kistestvére.

Az IBM szoftverportfoliójában az Express termékcsalád tagjai a nagyvállalati megoldásokéval azonos technológiai alapokon nyugvó termékek, azonban funkcionalitásban és árban a kis- és középvállalatok igényeihez vannak igazítva. A termékcsalád egyik tagja az IBM Tivoli Storage Manager Express, amely a már több mint tíz éve piacon levő, jól ismert és bevált Tivoli Storage Manager (TSM) "kistestvére".

Mindent tudó kistestvér

Ez a központi mentési és archiválási megoldás Windows-alapú kiszolgálók és az online működő alkalmazások, mint az Exchange levelezőszerver és a Microsoft SQL adatbázis-szerver biztonsági mentésére szolgál. A rendszert IBM olyan szervezeteknek ajánlja, amelyek egy telephelyen legfeljebb 20-30 Windows szervert üzemeltetnek. Az Exchange és SQL szerverek online mentéséhez kiegészítő modul vásárolható.

Az IBM Tivoli Storage Manager Express bár támogatja szalagos és optikai tárolóeszközöket is, de alapbeállításban lemezre történő mentést végez. Mivel az utóbbi időben jelentősen csökkent a lemezes tárolóeszközök ára, és egyre több kis- és középvállalati megoldás jelent meg a piacon, így ha nincs elenegedhetetlenül szükség egy szalagos vagy optikai tárolórendszerre, ez a megoldás jelentős költségmegtakarítást jelent. A TSM Express az off-line médiák, szalagok és lemezek kezelését a piacon ismert nagyapa-apa-fiú (grandfather-father-son, GFS) módszer szerinti származtatás alapján képes kezelni, a mentett szerverek szerint külön backup-setekbe.

Noha kis- és középvállalati megoldásról van szó, a TSM Express a "nagy" TSM esetében már jól bevált úgynevezett progresszív inkrementális mentést végez, azaz csak az új vagy a legutóbbi mentés óta megváltozott állományokat menti, ezzel minimálizálva a hálózati forgalmat. A progresszív inkrementális mentéssel elkerülhetõ a heti teljes és a napi inkrementális mentésekhez a feleslegesen nagy sávszélesség használata. Az adatok helyreállításakor a Tivoli Storage Manager Express csak a fájlok aktuális verzióit tölti vissza, az adatmozgatás tehát ilyenkor is kevesbé terheli a hálózatot és a szervereket.

IBM Tivoli Storage Manager Express
IBM Tivoli Storage Manager Express

Kulcsrakész

Az TSM Express GUI felülete könnyen kezelhető, magyar nyelvű, a mentések felügyeletét, illetve statisztikák készítését és tervezést is lehetővé teszi.

A TSM Express-t az IBM a tipikus igények figyelembe vételével előre paraméterezi, amelynek köszönhetően a megoldás igen gyorsan, akár egy órán belül feltelepíthető és a finomhangolása sem vesz sok időt igénybe -- akár egy napon belül elvégezhető. A telepítőkészlet tartalmazza a termékhez tartozó webes oktatóanyagot is, így a felhasználók nagyon gyorsan elsajátíthatják a TSM Express kezelését. További részletekért látogasson el az IBM weboldalára.

Készült az IBM megbízásából

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról