Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 10. 15:32

A Red Hat megveszi a JBosst

A Rad Hat bejelentette, hogy 350 millió dollárért megvásárolja a nyílt forrású alkalmazásszerveréről és más köztesszoftvereiről ismert JBoss vállalatot. A vételár 40 százalékát a Red Hat készpénzben egyenlíti ki, a fennmaradó részért saját részvényeket ad. A legnagyobb Linux-disztribútor további 70 millió dollárt fizet a JBossnak, amennyiben az elér bizonyos pénzügyi célokat. A tranzakció várhatóan a Red Hat jelenlegi, májusban véget érő pénzügyi negyedévében zárul le.

[HWSW] A Rad Hat bejelentette, hogy 350 millió dollárért megvásárolja a nyílt forrású alkalmazásszerveréről és más köztesszoftvereiről ismert JBoss vállalatot. A vételár 40 százalékát a Red Hat készpénzben egyenlíti ki, a fennmaradó részért saját részvényeket ad. A legnagyobb Linux-disztribútor további 70 millió dollárt fizet a JBossnak, amennyiben az elér bizonyos pénzügyi célokat. A tranzakció várhatóan a Red Hat jelenlegi, májusban véget érő pénzügyi negyedévében zárul le.

"Nyerő kombináció"

Az atlantai JBoss jelenleg magánkézben van, a tulajdonosok között a vezetők és néhány kockázati tőkevefektető vállalkozás található. A JBoss első terméke, a JBoss Application Server 1999-ben jelent meg és világszerte olyan vállalatok használják, mint a Continental Airlines, a DreamWorks és az MCI. A JBosst régóta felvásárlási célpontként emlegették, de az elemzők arra számítottak, hogy egy igazán nagy vállalat, például az IBM vagy az Oracle lesz a JBoss vevője. A befutó mégis a "pici" Red Hat lett, talán éppen azért mert mind az IBM, mind az Oracle rendelkezik saját alkalmazásszerverrel.

"A Red Hat küldetésének alapja, hogy a nyílt forrás és a nyílt közösségek segítsével mozdítsa elő az innovációt az összes iparágban, térségben és gazdaságban" -- mondta Matthew Szulik, a Red Hat elnök-vezérigazgatója. "A Red Hat és a JBoss teljesen elkötelezettek a nyílt forrású fejlesztési modell mellett, amely az ügyfelek javára változtatja meg a nagyvállalati informatika világát. Mélységesen hisszük, hogy a szoftveres innováció lehetőségei akkor bontakozhatnak ki, ha megszüntjük a zártsággal járó kötöttségeket."

Marc Fleury, a JBoss alapítója és elnök-vezérigazgatója rámutatott, hogy a két vállalat kultúrája igen közel áll egymáshoz, illetve sok a közös ügyfél is, így a fúzió kézenfekvő volt. "A Red Hattel egyesítve erőinket a legnagyobb nyílt forrású megoldás-portfoliót, képzett szakemberek globális hálózatát, valamint tanúsított termékek és szolgáltatások seregét kínálhatjuk a vállalatok számára" -- fogalmazott Fleury. "Ez egy nyerő kombináció."

Elkerülhetetlen a konszolidáció

A nyílt forrású megoldások egyre nagyobb teret kapnak a vállalatok informatikai infrastruktúrájában, legyen szó akár a Linux -- vagy a nyílt forrásúvá tett Solaris -- operációs rendszerről, akár az olyan szoftverekről, mint amilyen a MySQL adatbázis vagy a JBoss megoldásai. A konszolidáció azonban a piac e szegmensében is elkerülhetetlen, elsősorban azért mert a vállalatok igyekeznek a lehető legtöbb megoldást és a hozzájuk kapcsolódó támogatási szolgáltatást egy helyről beszerezni, így csökkentve az (integrációval kapcsolatos) költségeket.

A kisebb vállalatok számára a nyílt forrású megoldások azért lehetnek vonzóak, mert használatuk sok esetben ingyenes, így már ezzel csökkenthetik költségeiket. A MySQL adatbázist éppen ez tette rendkívül népszerűvé a kis- és középvállalatok, illetve a fejlesztők körében. Válaszul az adatbázis-piac vezetői, az Oracle, az IBM és a Microsoft is kiadták saját szoftvereik ingyenes, ám képességeiben korlátozott változatát. A JBoss vetélytársai elsősorban az Oracle, az IBM, a BEA, a Sun és a Novell termékei.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról