Szerző: Ady Krisztián

2006. április 5. 14:44

Budapesten már működik a professzionális TETRA távközlő rendszer

Az október 26-án aláírt szerződés első határidejét sikeresen teljesítette a Magyar Telekom és a T-Mobile által létrehozott Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt., ugyanis április 5-ig befejezte az EDR (Egységes Digitális Rádió-távközlő Rendszer) hálózat első lépcsőjének kiépítését és műszaki átadását. A Kormány részéről Pesti István, az EDR Projekt kormánybiztosa vette át a rendszer első mérföldkövének számító budapesti hálózatot, amely 34 bázisállomást és nem kevesebb mint 14 ezer készüléket jelent.

[HWSW] Az október 26-án aláírt szerződés első határidejét sikeresen teljesítette a Magyar Telekom és a T-Mobile által létrehozott Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt., ugyanis április 5-ig befejezte az EDR (Egységes Digitális Rádió-távközlő Rendszer) hálózat első lépcsőjének kiépítését és műszaki átadását. A Kormány részéről Pesti István, az EDR Projekt kormánybiztosa vette át a rendszer első mérföldkövének számító budapesti hálózatot, amely 34 bázisállomást és nem kevesebb mint 14 ezer készüléket jelent.

A TETRA technológia

Az EDR hálózat TETRA technológiával valósul meg, mely professzionális felhasználásra tervezett, mobil távközlő rendszer: a csoportkommunikációs szolgáltatások, a mobil telefónia, az üzenetküldés és a mobil adatszolgáltatások olyan egyedi kombinációja, amely egyetlen rádióegységről érhető el. A hivatalos szervek közti együttműködés is sokkal könnyebbé válhat a hálózat fejlett szolgáltatásainak köszönhetően.

A készenléti szervek (többek között a rendőrség, a határőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a büntetés-végrehajtás, a Honvédség és a Nemzetbiztonsági Szolgálatok) az átadás-átvételt követően megkezdhetik az új rádiórendszer fokozatos használatba vételét, miközben a rendszer teljes, országos kiépítéséig, 2007. január 31-ig díjmentesen használhatják a hálózatot.

A rendszer előnye, hogy akadálymentesen képes üzemelni nagy kiterjedésű területen, a háttérzaj kiszűrésével kiváló hangminőséget biztosít, mindig rendelkezésre áll, kevesebb mint fél másodperces hívásfelépítést garantál, bizonyos esetekben pedig hálózati lefedettség nélkül is működik. Az egyéni hívás mellett csoporthívásra, körözvényhívásra és expressz hívásra (push to talk), illetve adatátvitelre is alkalmas (státuszüzenetek, GPS helymeghatározási adatok, fájl- és képtovábbítás, adatbázis-elérés, IP, WAP) a digitális hálózat. A TETRA szolgáltatások diszpécserhálózaton keresztül működnek. Európában a 380-400 MHz-es frekvenciát használja a TETRA-rendszer.

EADS THR880i
EADS THR880i kézi TETRA adóvevő készülék

Biztonság

A korábbi analóg rendszerrel az egyes készenléti és rendvédelmi szervek kommunikációja illetéktelen személyek, bűnelkövetők által lehallgatható, illetve megbénítható volt. A TETRA titkos kommunikációt biztosít, a korszerű, digitális rendszer ellehetetleníti az illegális információ- és adatfelhasználást, és még tartós áramkimaradás esetén is tökéletes működést biztosít. Azáltal, hogy naponta képes felújítani a titkosító kulcsokat minden rádió számára, magas szintű biztonságot nyújt.

EADS TMR880
EADS TMR880 TETRA adóvevő készülék

A legnagyobb TETRA hálózati projektek Belgiumban, Finnországban, Spanyolországban, Franciaországban, Angliában, Írországban, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban és Hong-Kong-ban találhatók, de Európában alkalmazzák még Ausztriában, Romániában, Lengyelországban, Olaszországban, Portugáliában, Görögországban, Németországban és Oroszországban is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról