Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 16. 13:48

Hétfőn indul a Sun nyilvános gridje: processzor óránként egy dollárért

Hétfőn kelhet életre a Sun nyilvános gridje, az az óriási számítógépes hálózat, amelynek kapacitását bárki igénybe veheti saját számításinak elvégzésére. Egy weboldalon keresztül hitelkártyás fizetéssel lehet lefoglalni a processzorok teljesítményét, óránként egy dollárért, ezután a megrendelő feltöltheti programját, amely lefut a griden.

[HWSW] Hétfőn kelhet életre a Sun nyilvános gridje, az az óriási számítógépes hálózat, amelynek kapacitását bárki igénybe veheti saját számításinak elvégzésére. Egy weboldalon keresztül hitelkártyás fizetéssel lehet lefoglalni a processzorok teljesítményét, óránként egy dollárért, ezután a megrendelő feltöltheti programját, amely lefut a griden.

A Sun eredetileg tavalyra ígérte a nyilvános grid elindítását, végül azonban el kellett halasztani a bevezetést, állítólag biztonsági okok, fejlesztési késések és a vállalat stratégiaváltása álltak a háttérben. A Sun már közel egy éve kínál hasonló szolgáltatást vállalatok számára, azonban az enterprise gird szolgáltatását a cég viszonteladóin keresztül lehet igénybe venni szerződéses alapon. A HP és az IBM is kínál hasonló konstrukcióban számítási kapacitást.

A legfontosabb különbség a vállalati és a nyilvános grid között, hogy az előbbi felhasználóinak csak Solaris 10 operációs rendszert futtató processzorok állnak a rendelkezésére, míg a nyilvános grid akár linuxos alkalmazásokat is képes végrehajtani. A vállalati ügyfelek emellett előre le is foglalhatnak bizonyos kapacitást annak érdekében, hogy a feladataik biztosan lefussanak.

A nyilvános grid bétatesztelése jelenleg is zajlik, a Sun állítása szerint a rendszere akár 2 ezer ügyfelet is ki tud szolgálni egyszerre. Egyelőre azonban kérdéses, kik lesznek a grid felhasználói. A Sunnál többek között szoftverfejlesztőkre, tervezőmérnökökre, számítógépes animátorokra számítanak. Egyelőre csak amerikaiak vehetik igénybe a gridet, de az ígéret szerint hamarosan brit, később pedig más európai és ázsiai országok lakosai, vállalatai is csatlakozhatnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról