:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 7. 20:53

IDF: Bemutatkozik a Core processzorcsalád

[helyszíni tudósítás] A San Franciscó-i Intel Developer Forum első napján a vállalat következő generációs mikroprocesszoraié a főszerep. Az eddig csak Conroe, Merom és Woodcrest néven emlegetett chipekre az Intel kommunikációjában kizárólag NGMA-ként (Next Generation Microarchitecture) hivatkoztak, most azonban bejelentésre került, hogy a lapkacsalád a Core nevet kapta.

[helyszíni tudósítás] A San Franciscó-i Intel Developer Forum első napján a vállalat következő generációs mikroprocesszoraié a főszerep. Az eddig csak Conroe, Merom és Woodcrest néven emlegetett chipekre az Intel kommunikációjában kizárólag NGMA-ként (Next Generation Microarchitecture) hivatkoztak, most azonban bejelentésre került, hogy a lapkacsalád a Core nevet kapta.

Akár 80 százalékkal nagyobb teljesítmény

A Core különféle változatai, a notebookokba szánt Merom, az asztali gépek számára tervezett Conroe és a szerver-változat Woodcrest a papírforma alapján igen ígéretesek. Az Intel műszaki igazgatója, Justin Rattner előadásában elmondta, hogy az egyes változatok az előző generációs chipekhez képest jelentősen nagyobb teljesítményt nyújtanak hasonló vagy alacsonyabb fogyasztás mellett. A Merom megjelenésekor 20 százalékkal lesz gyorsabb mint a Core Duo, miközben fogyasztása hasonlóan alakul.


Justin Rattner

A Conroe a Pentium D-hez képest 40 százalékkal nagyobb teljesítményt és ugyanennyivel alacsonyabb fogyasztást ígér, de lapunk nem hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy a Conroe az első tesztekben 10-30 százalékot vert a jelenleg elérhető legnagyobb teljesítményű asztali chipekre, az AMD kétmagos Athlonjaira is. A legnagyobb előrelépést azonban talán a Woodcrest hozza majd, 80 százalékos teljesítmény-javulást és 30 százalékos fogyasztás-csökkenést egy 2,8 GHz-es kétmagos Xeonnal összehasonlítva.

Rattner előadásában rámutatott, hogy bár az Intel-lapkák teljesítménye az utóbbi évek során látványosan nőtt, a fogyasztásuk ennél még nagyobb mértékben emelkedett, az egy utasítás végrehajtására eső energiafelhasználás a Pentium 1993-as megjelenése óta a négyszeresére nőtt. A vállalat műszaki igazgatója szerint a Pentium M megjelenésével ez a tendencia megállt, a lapkák EPI (energy per instruction) mutatója összemérhető a 80486-os chipekével. A Core-család tagjai is hasonló mutatókkal rendelkeznek -- tette hozzá Rattner.

Újdonságok sora a Core-ban

Az új mikroarchitektúra, a Core számos újdonságot hoz magával a nagyobb teljesítmény és az alacsonyabb fogyasztás érdekében. A magok 14 fokozatú, 4 utasítás párhuzamos végrehajtására képes, 64 bites futószalagot kaptak, amelyek egy közös másodszintű gyorsítótáron osztoznak. Jelentős áttörésnek számít egy fejlettebb adat-előretöltési (prefetch) logika alkalmazása, illetve a multimédiás feladatok gyorsításában nagy szerepet játszó 128 bites SSE utasítások mindegyikének (!) egy órajelciklus alatti végrehajtása.

A chipek rendelkeznek majd ún. memory disambiguation megoldással is, amely az adatfüggőségek megszüntetésével újabb párhuzamosítható utasításokat állíthat elő. Említésre érdemes még a macro- és micro-ops fusion, mely képes mikroszintű és akár magas szintű (x86) utasításokat egy utasításba összefogni. A fogyasztás csökkentése érdekében erőteljes clock gatinget (órajelkapuzást) alkalmaztak az Intel mérnökei, ami azt jelenti, hogy a chip éppen nem használt részei "kikapcsolhatók". A Core belső titkairól várhatóan holnap többet tudunk majd, ugyanis a lapka vezető tervezője, Steve Pawlowski ekkor tart előadást.


A Core titkai

A Core-család tagjai természetesen támogatni fogják az Intel hardveres virtualizációs technológiáját, valamint az Active Management megoldást is, amely lehetővé teszi a számítógépek távoli felügyeletét még abban az esetben is, ha a gépek ki vannak kapcsolva. Ilyen esetben eddig a vállalatok informatikai részlegének egy technikust kellett az adott géphez küldenie, aki bekapcsolta azt, majd sor kerülhetett a karbantartási feladatok elvégzésére, az IAMT segítségével azonban a gépek akár távolról is ki-be kapcsolhatók, de akár a BIOS-beállítások is megváltoztathatók.


Jövőre már négy maggal

Küszöbön a négymagos chipek megjelenése

A lapkákat 65 nanométeres csíkszélességgel állítja elő az Intel. Rattner ígérete szerint a Merom, a Woodcrest és a Conroe egyaránt a második félév során kerülnek piacra, a hivatalos bemutatók a harmadik negyedévben, a tömeges elérhetőség pedig később várható. Az Intel ígérete szerint az idei év végén az eladott processzorainak közel háromnegyede már kétmagos kivitelű lesz, azonban a fejlődés itt természetesen nem áll meg, a vállalat már gőzerővel dolgozik a négymagos lapkákon is, amelyek közül kettőt működés közben be is mutattak.

Az IDF látogatói élőben láthatták a kétprocesszoros szerverekbe szánt Clovertownt, valamint az asztali gépekbe tervezett Kentsfieldet. Pat Gelsinger, az Intel Digital Enterprise Group vezetője újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a négymagos Intel lapkák piaci megjelenése 2007 elején esedékes. Az első négymagos chipek a szerver-szegmensben lesznek elérhetők, később érkeznek az asztali változatok, a mobil kivitelről azonban egyelőre nem esett szó.

[A helyszíni tudósítást a Ramiris Rubin ZRt. által forgalmazott ASUS notebook támogatja.]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 08:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.