Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 16. 10:07

Egyre többen mobiltelefonálnak vezetés közben

Egy amerikai felmérés szerint folyamatosan növekedik azoknak a száma, akik vezetés közben használják mobiltelefonjukat. A National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) jelentése szerint a sofőrök 10 százaléka telefonál a volánnál ülve, részben kézben tartott készülékkel, részben kihangosítóval vagy headsettel. Egy tavalyi felmérés szerint 2004-ben még csak a sofőrök 8 százaléka telefonált. Az NHTSA adataiból kiderül, hogy a fiatalok is idősebbek, férfiak és nők körében egyaránt növekedett a vezetés közbeni mobiltelefon-használat.

[HWSW] Egy amerikai felmérés szerint folyamatosan növekedik azoknak a száma, akik vezetés közben használják mobiltelefonjukat. A National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) jelentése szerint a sofőrök 10 százaléka telefonál a volánnál ülve, részben kézben tartott készülékkel, részben kihangosítóval vagy headsettel. Egy tavalyi felmérés szerint 2004-ben még csak a sofőrök 8 százaléka telefonált. Az NHTSA adataiból kiderül, hogy a fiatalok is idősebbek, férfiak és nők körében egyaránt növekedett a vezetés közbeni mobiltelefon-használat.

A legtöbben kézben tartják a telefont

Az NHTSA szerint a vezetés közben telefonáló sofőrök 60 százaléka kézben tartott telefonján beszél, kihangosítót vagy headsetet csak 40 százalék használ. Az Egyesült Államokban egyelőre csak New York, New Jersey, Connecticut és District of Columbia tiltja a vezetés közben kézben tartott mobiltelefonon való beszélgetést, de több állam is tervez hasonló rendeletet bevezetni.

Egy törvénytevezet szerint a próbajogosítvánnyal rendelkező vezetők egyáltalán nem használhatnának mobiltelefont, még kihangosítóval vagy headsettel sem. Az NHTSA álláspontja szerint ugyanakkor a kihangosítók vagy headsetek kötelezővé tétele biztonsági szempontokból nem lenne jelentős, ugyanis a beszélgetés ugyanúgy elvonja a vezető figyelmét, mintha a kézben tartott telefonján beszélne.

Headsettel ugyanolyan veszélyes

Az eddig publikált kutatások egyhangúlag alátámasztják, hogy a headset vagy kihangosító használata ugyanolyan balesetveszélyes, mint a kézben tartott mobiltelefoné. Nem maga a félkezes kormányzás az, amely igazán megnöveli a vezetés közbeni telefonálás kockázatát, hanem a beszélgetés által lekötött figyelem, szellemi erőfeszítés. A Utah Egyetem által februárban nyilvánosságra hozott tanulmány megállapítja, az az autós, aki telefonál, szellemileg rosszabb állapotban van, mint egy ittas vezető, akinek véralkoholszintje meghaladja a 8 ezreléket.

A kutatás rámutatott, hogy telefonálás közben átlagosan 18 százalékkal romlik a fiatalok reakcióideje. Bár ez század- vagy tizedmásodperceket jelent csak látszólag, a valóságban ez több méterrel megnövekedett féktávot is jelenthet, sebességtől függően. "Ha berakunk egy húszéves vezetőt a kormány mögé mobiltelefonnal, a reakcióideje egy 70 éves sofőrével lesz azonos" -- mondta el David Strayer, a Utah Egyetem pszichológiaprofesszora.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról