Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 26. 11:20

Tovább növekedtek a szerver-eladások

A Gartner piackutató cég adatai szerint a második negyedévben a szerver-eladások 4,7 százalékkal 12,2 milliárd dollárra emelkedtek, de az első negyedévhez képest némi visszaesés volt tapasztalható. A gyártók rangsorát bevétel szempontjából továbbra is az IBM vezeti, a leszállított rendszerek tekintetében azonban a HP volt a piac királya. A Sun piaci részesedése ugyan visszaesett, de a vállalat visszaszerezte első helyét a UNIX-piacon.

[HWSW] A Gartner piackutató cég adatai szerint a második negyedévben a szerver-eladások 4,7 százalékkal 12,2 milliárd dollárra emelkedtek, de az első negyedévhez képest némi visszaesés volt tapasztalható. A gyártók rangsorát bevétel szempontjából továbbra is az IBM vezeti, a leszállított rendszerek tekintetében azonban a HP volt a piac királya. A Sun piaci részesedése ugyan visszaesett, de a vállalat visszaszerezte első helyét a UNIX-piacon.

Nincsenek váratlan változások

A 12,2 milliárd dolláros forgalomból az IBM 3,7 milliárdot kaparintott meg, a HP-nak 3,53 milliárd dollár, a Sunnak 1,45 milliárd, a Dellnek 1,34 milliárd dollár jutott. A Sun kivételével mindhárom gyártó növelni tudta szerverpiaci fogalmát. Ami az eladott kiszolgálók számát illeti, itt a HP vezetett 493 ezer darabbal, a második helyen pedig a Dell állt 423 ezerrel. Az IBM-nek meg kellett elégednie a bronzéremmel és 277 ezer eladott szerverrel. A Gartner elemzése rámutat, hogy a jelenség szokványos, hiszen a HP és a Dell jóval több olcsó szervert értékesít, mint az IBM. A második negyedév során a Sun Microsystems alig több mint 94 ezer szervert értékesített.

A piaci mozgások megfeleltek a várakozásoknak, bár a UNIX-piacon helyet cserélt az első és a második helyezett: a Sun visszaszerezte a piacvezető pozíciót a HP-tól, noha a Gartner megjegyzi, hogy ez elsősorban annak köszönhető, hogy a második naptári negyedév a Sun pénzügyi negyedévében az utolsó és hagyományosan a legerősebb. A Sun UNIX-szerver bevétele 9 százalékkal estek vissza, ami a piackutató cég szerint aggasztó mert a vállalat ezt más területeken sem tudta ellensúlyozni. A HP UNIX-eladásai 8 százalékkal csökkentek, azonban a vállalat nem függ annyita a UNIX-szerverektől mint a Sun. A leszállított UNIX-szerverek számát tekinte a Sun továbbra is első.

OS
A szerverekre telepített operációs rendszerek között továbbra is a Windows a vezető, az eladott rendszerek 35,4 százalékán a Microsoft szoftvere volt megtalálható. A különféle UNIX-változatok adták a piac 34,5 százalékát, míg a Linuxnak 12,5 százalék jutott. Érdekes, hogy a rendszerint Linuxot vagy Windowst futtató blade szervereket a Gartner elemzése operációs rendszer szempontjánól az "egyéb" kategóriába sorolja. Ez a kategória a második negyedévben 17,6 százalékot tett ki.

Az IBM eközben látványosan előretört ebben a szegmensben és 21 százalékos bevételnövekedést produkált, elsősorban a Power5 processzorra épülő rendszerek népszerűségének köszönhetően. A Nagy Kék a blade szerverek és a linuxos kiszolgálók szegmensében is megszerezte a piacvezető pozíciót, legalábbis a bevételek tekintetében. A blade szerverek összesített forgalma egy év alatt 33 százalékkal növekedett, a linuxos kiszolgálóké pedig 31,6 százalékkal 1,6 milliárd dollárra ugrott.

A Sun felkavarhatja az állóvizet

A Gartner elemzője szerint a szerverpiacon többé-kevésbé beálltak az erőviszonyok és megszilárdultak az arcvonalak, az elkövetkező negyedévek során nem várható jelentős átrendeződés. Igazi izgalmakat tartogat azonban az x86 processzoros kiszolgálók szegmense, ahol Opteron-alapú rendszereivel a Sun Microsystems még sok borsot törhet a vetélytársak orra alá, főképp ha a vállalat ősszel bemutatja saját tervezésű, Galaxy kódnevű rendszereit. A Sun jelenleg még nem jelentős szereplője az x86-szerverpiacnak.

E piaci szegmensben az első helyért is szoros a csata, hiszen a Dell már lőtávolban van és hamarosan akár meg is előzheti a HP-t. A második negyedévben a HP alig 70 ezerrel több x86 szervert értékesített mint a Dell. Az x86-os szerverek forgalma a második negyedévben egyébként 10,6 százalékkal 5,9 milliárd dollárra bővült, mivel egyre több vállalat választ ilyen szervereket, amelyekből fürtöket építenek, sok esetben ezekkel váltják ki a nagy és drága UNIX-alapú szervereket. Jelenleg az eladások mintegy 70 százalékát adják az x86-szerverek de év végére az arány akár 80 százalék is lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról