:

Szerző: Budai Péter

2005. augusztus 15. 12:08

Magunkkal vihetjük teljes irodai munkakörnyezetünket

[News.com] Ha valaki ragaszkodik megszokott operációs rendszeréhez, beállításaihoz, fájljaihoz, számára eddig egy notebook jelentette a legjobb megoldást, így bárhol, bármikor ugyanúgy dolgozhatott. Az IBM szerint azonban van egyszerűbb megoldás.

[News.com] Ha valaki ragaszkodik megszokott operációs rendszeréhez, beállításaihoz, fájljaihoz, számára eddig egy notebook jelentette a legjobb megoldást, így bárhol, bármikor ugyanúgy dolgozhatott. Az IBM szerint azonban van egyszerűbb megoldás.

Az ötlet meglehetősen egyszerű, mégis újszerű: egy átlagos hordozható eszköz segítségével -- például egy iPoddal -- magunkkal vihetjük valamennyi adatunkat, munkakörnyezetünket, így a számítógéptől függetlenül mindenhol elérhetjük fájljainkat, leveleinket, beállításainkat. Csak bedugjuk az iPodot a gépbe és máris ott folytathatjuk a munkát, ahol korábban abbahagytuk.

A számítógép teste és lelke

A SoulPad neve az alapkoncepciót tükrözi: a cél, hogy a PC-k lelkét (angolul soul) és testét szétválassza. Léleknek minősül ebben az esetben minden adat, alkalmazás és beállítás, míg a test maga a hardver. A rendszer kikapcsolásakor a SoulPad minden adatot elment a külső eszközre, beleértve a böngésző által eltárolt cookie-kat, a digitális aláírásokat is, amiket utána egy másik, tetszőleges számítógépen ugyanúgy lehet használni.

Jelenleg a techológia még csak tesztfázisban van -- tudatta a SoulPad egyik fejlesztőmérnöke, Ramon Caceres, de hozzátette, hogy a megoldást már most licencelhetik a hardvergyártók, amennyiben látnak benne fantáziát. "Alaposan megfigyeltük, hogyan szállítják az emberek adataikat a laptopjukon. A SoulPad kifejezetten előnyös azoknak, akik gyakran tesznek üzlei utakat, és adatokat szállítanak otthoni és irodai számítógépük között -- ehhez így elég egy kis eszköz is, nem kell hozzá egy teljes PC. A másik előnye, hogy minimális igényeket támaszt csak az iránt a PC iránt, amelyiken az adatokat el szeretnénk érni" -- ismertette a kutató.

A hordozható merevlemezről történő rendszerindítás nem újkeletű dolog, mint ahogy az sem, hogy a felhasználó minden adatát magával vigye. Például az U3 nevű konzorcium egy hónapon belül jelentős kampányt indít, amivel fel szeretné hívni a vásárlók figyelmét arra, hogy a flash-alapú meghajtók milyen előnyöket jelentenek az adattárolás terén. "Kétségtelen, hogy amit mi csinálunk, és amit az IBM, az egy napon találkozni fog" -- vélte Kate Purmal, az U3 elnök-vezérigazgatója.

Mit kell tudni a lélekről?

Az IBM elmondása szerint a SoulPad életképessége három tényezőtől függ: a nagy, gyors és olcsó adattároló eszközök elterjedésétől; az automatikusan bekonfigurálható operációs rendszerektől, amik képesek ismeretlen hardvereket külön telepítési lépés nélkül felismerni és használni; és a PC-k virtualizációs technológiáinak megjelenésétől.

A SoulPad szoftvere 6 gigabájt helyet foglal -- ebből 4 gigabájtot az automatikus konfigurációt támogató operációs rendszer visz el, kettőt pedig a titkosított adatok tárolására használnak fel. Ezen túlmenően már csak a felhasználótól függ, hogy mennyi adatot kíván még tárolni az eszközön, amit minden számítógépen elérhet. Jelenleg az IBM átlagos merevlemezekkel teszteli a technológiát, nem flash memória-alapú eszközökkel

Az IBM egyik tesztje során egy 60 gigabájtos iPod segítségével próbálta ki a SoulPad működését. A teszt során az automatikus konfigurációra alkalmas operációs rendszer a Knoppix volt -- egy Linux változat -- és a VMware Workstation szolgált virtualizációs rétegként. Az iPodon eltárolásra került a virtuális számítógép teljes lemezképe, ami tartalmazott minden elmentett beállítást és alkalmazást is.

"Azért döntöttünk a Knoppix mellett, mert nagyon jól tud ismeretlen PC-n bootolni úgy, hogy a lehető legkevesebb kérdést teszi fel. A végleges termék esetében már lehetőség lesz arra, hogy a SoulPad bootolása során a felhasználó kiválaszthassa, mire van szüksége a lementett adatok közül. Jelenleg ezt a lépést kézzel csináljuk, ami elég hosszadalmas" -- tette hozzá Caceres.

A SoulPad segítségével üzemeltetett számítógép kikapcsolása körülbelül 20 másodpercet vesz igénybe. A SoulPad elindítása egy tetszőleges PC-n közel két percig tart. Utazás közben arra is lehetőség van, hogy a SoulPadot laptophoz, vagy tablet PC-hez csatlakoztassuk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.