Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 8. 13:41

Grafikus forradalom Izraelből?

Olyan grafikus processzorokon dolgozik a nemrég alapított izraeli Lucid, amelyeket kezdettől fogva úgy terveztek, hogy akár több chip is képes legyen a feladatokat elosztva párhuzamosan működni. A vállalat nemrég jutott 4 millió dollár kockázati tőkéhez, amelyet új mérnökök toborzására és a fejlesztés felgyorsítására költ.

[HWSW] Olyan grafikus processzorokon dolgozik a nemrég alapított izraeli Lucid, amelyeket kezdettől fogva úgy terveztek, hogy akár több chip is képes legyen a feladatokat elosztva párhuzamosan működni. A vállalat nemrég jutott 4 millió dollár kockázati tőkéhez, amelyet új mérnökök toborzására és a fejlesztés felgyorsítására költ.

A Lucid terveit ismerők szerint a vállalat fejlesztései hasonlítanak a brit ClearSpeed elgondolásaira. A ClearSpeed még 1999-ben, Pixelfusion néven kívánta piacra dobni párhuzamos architektúrára épülő grafikus megoldását, de a vállalat élete új irányt vett, a cég később a hálózati processzorok felé mozdult el. A ClearSpeed jelenleg matematikai, illetve más tudományos számítások gyorsítására használó lapkákat és bővítőkártyákat fejleszt.

A Lucidet 2003-ban alapították az izraeli Herzliya városban, azonban a vállalatnak már az amerikai San Joséban is van irodája. A cég olyan grafikus chipen dolgozik, amelyekből többet is össze lehet kapcsolni a nagyobb teljesítmény elérése érdekében. A Lucid úgy véli, egy ilyen megoldásnak nem csak a professzionális területeken (műszaki tervezés, bányászat, katonai feladatok) lenne létjogosultsága, hanem akár a videojátékok piacán is.

A Lucid alapítója és igazgatótanácsának elnöke Offir Remez, aki a valós idejű tömörítőalgoritmusok specialistája de a videojátékok piacán is otthonosan mozog. A vállalat műszaki igazgatója Reuven Bakalash, aki a Ben Gurion Egyetemen a párhuzamos elosztott rendszerek professzora. A Lucid vezérigazgatója Moshe Steiner, aki korábban az Oplus Technologies operatív igazgatója volt. Az Oplus digitális fotófeldolgozással kapcsolatos technológiákat fejlesztett, mielőtt idén februárban fel nem vásárolta a céget az Intel.

Kérdés persze, mire lesz elég a Lucid tudománya. Az elmúlt időben a grafikus piacon a kisebb cégeknek nem sok babér termett az NVIDIA és az ATI árnyékában. Megszokhattuk, hogy a forradalmi ötletekkel jelentkező, nagy ígéreteket hangoztató cégek szinte nyomtalanul tűntek el, gondoljunk csak a legnagobb reménységek között számon tartott BitBoysra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról