:

Szerző: Ady Krisztián

2005. május 13. 14:22

Kritikus foltozásokat tartalmaz majd a Mac OS X Tiger első frissítése

[AppleInsider] A hónap közepére várt Mac OS X Tiger frissítés, a 10.4.1-es verzióra frissítő, körülbelül 39 megabájt mérethez közelítő frissítő patch várhatóan megoldást jelent majd az új Apple operációs rendszerben talált egyik legnagyobb, igen kritikus biztonsági résre is.

[AppleInsider] A hónap közepére várt Mac OS X Tiger frissítés, a 10.4.1-es verzióra frissítő, körülbelül 39 megabájt mérethez közelítő frissítő patch várhatóan megoldást jelent majd az új Apple operációs rendszerben talált egyik legnagyobb, igen kritikus biztonsági résre is.

Automatikusan települő 'widget'

A Tigrisben bemutatkozó, hasznos segédprogramokat egy felületre összegyűjtő "Dashboard" ugyanis rosszindulatúan is használható: megfelelően formázott weboldal megtekintése közben a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül, automatikusan is letöltődhet és feltelepülhet egy 'widget', segédprogram az új operációs rendszer egyik újdonságára, Dashboardre -- magyar verzióban 'Műszerfalra'.

A pletykák szerint "Atlanta" néven fejlesztett 10.4.1-es frissítés a Tigrisben talált számos hibára, a továbbfejlesztett alkalmazásokban felfedezett problémákra nyújt majd megoldást, alig két-három héttel az új operációs rendszer megjelenését követően. A frissítés telepítése után a felhasználók minden esetben figyelmeztetés kapnak majd, amikor egy-egy widget települni akar a rendszerbe és le akar töltődni a felhasználó számítógépére.

A Mac OS X 10.4.1 frissítés a pletykák szerint a Tiger grafikus alrendszerét is frissíti, valamint új meghajtóprogramokat tartalmaz majd az ATI és NVIDIA videokártyákhoz is.


Mac OS X Tiger - Dashboard, avagy hasznos programok egy külön asztalon

A népszerűség rosszindulatú kódokat hozhat magával

Elemzők már korábban figyelmeztettek: az Apple részesedésének emelkedésével folyamatosan nő a kockázata annak, hogy a hackerek, rosszindulatú kódot fejlesztők is "beleharapjanak az almába". Az Apple a Mac OS X egyik legnagyobb előnyeként emeli ki a biztonságot, a beépített, a gépeket avatatlan szemek elől teljesen elrejtő tűzfalat, valamint a biztonságos adminisztrációs felhasználói fiók alkalmazását.

Rufus Connell, a Frost & Sullivan elemzőcég igazgatója szerint az egyre növekvő piaci részesedés a Mac OS X platformra irányíthatja a vírusírók, biztonsági rések kihasználására programot fejlesztők figyelmét. "Az Apple Unix-alapú opreációs rendszere sosem állt akkora támadás alatt, mint a Microsoft Windows rendszere. Az Apple egyrészt védett volt a terméke tervezése, másrészt alacsony piaci részesedésének és elérhetőségének köszönhetően. A Microsoft közel 97 százalékos részesedésével sokkal vonzóbb célpont" -- tette hozzá.

Új biztonsági elemek

A Tigris több biztonsági fejlesztéssel próbálja elvenni a próbálkozók kedvét a vírusírástól: a Mac OS X legújabb verziója támogatja a Kerberos-alapú magánhálózatokat, rejtett, úgynevezett "stealth" tűzfallal rendelkezik, mely semmilyen kívülről jövő támadásra sem válaszol, így rejtve el a gépet az internetről érkező csomagok elől, valamint egy úgynevezett Safe Downloads funkcióval is ellátták, mely figyelmezteti a felhasználót, ha a programok nem megbízható helyről kísérelnek meg állományokat letölteni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.