Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Hamarosan csak a jogtiszta Windowsok frissíthetők az interneten

Bodnár Ádám, 2005. május 09. 13:53
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Hamarosan szigorodik a februárban bevezetett Windows Genuine Advantage, magyar nevén Eredeti Windows - Valódi Előny program: a Microsoft hamarosan már csak azon felhasználók számára teszi lehetővé a Windowshoz kiadott javítások, illetve ingyenes kiegészítők letöltését, akik a letöltés előtt ellenőrzik operációs rendszerük jogtisztaságát. A korlátozás nem vonatkozik a biztonsági frissítésekre, azok továbbra is bárki számára elérhetők, függetlenül attól, hogy Windowsa jogtiszta-e vagy kalózmásolat.

hirdetés
[HWSW] Hamarosan szigorodik a februárban bevezetett Windows Genuine Advantage, magyar nevén "Eredeti Windows - Valódi Előny" program: a Microsoft hamarosan már csak azon felhasználók számára teszi lehetővé a Windowshoz kiadott javítások, illetve ingyenes kiegészítők letöltését, akik a letöltés előtt ellenőrzik operációs rendszerük jogtisztaságát. A korlátozás nem vonatkozik a biztonsági frissítésekre, azok továbbra is bárki számára elérhetők, függetlenül attól, hogy Windowsa jogtiszta-e vagy kalózmásolat.

Hosszú távon a Microsoft célja az, hogy kizárja a kalózmásolatok felhasználóit, így azok nem érhetnek el számos ingyenes szoftvert és eszközt, amelyet a vállalat kiad. Lapunk úgy tudja, Magyarországon eleinte csak néhány szoftver letöltése lesz az operációs rendszer jogtisztaságához kötve, később azonban egyre több alkalmazás kerül be ebbe a körbe. Nem zárható ki, hogy pár hónap, esetleg egy év múlva már a legújabb DirectX, az AntiSpyWare vagy akár az Internet Explorer is csak azok számára lesz elérhető, akik jogtiszta Windowst futtatnak.

Magyarországon eddig több mint 30 ezer felhasználó látogatott el a Letöltő Központon keresztül a Windows Genuine Advantage program tájékoztató honlapjára, közülük 11 ezren vették igénybe az eredetiség-vizsgálatot -- áll a Microsoft által kiadott közleményben. Hogy a megvizsgált operációs rendszerek közül mennyi volt jogtiszta, azt lapunk kérdésére a Microsoft nem árulta el, csupán annyit közölt, hogy az arány nagyjából megfelel a BSA által a régióra közzétett adattal. Egy 2003-ra vonatkozó BSA-kutatás szerint Kelet-Európában a használt szoftverek 71 százaléka kalózmásolat, vagyis a 11 ezer Windowsból csupán alig több mint 3 ezer lehetett jogtiszta.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.