Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 28. 14:54

Már 128 megabájt memória is elég a Longhorn futtatásához

[News.com] Noha a Microsoft a következő generációs Windows futtatásához legalább 3 GHz-es processzort és 512 megabájt memóriát ajánl, a szoftver az első tesztek szerint gyengébb gépeken is elindul, akár 128 megabájt memóriával is beéri.

[News.com] Noha a Microsoft a következő generációs Windows futtatásához legalább 3 GHz-es processzort és 512 megabájt memóriát ajánl, a szoftver az első tesztek szerint gyengébb gépeken is elindul, akár 128 megabájt memóriával is beéri.

Több megjelenítési mód választható

A kisebb teljesítményű rendszereken azonban nem lesz elérhető a Longhorn összes új funkciója, összességében a megjelenés sokkal jobban hasonlítani fog a Windows XP-re, mint a Longhornra -- mondta Richard Russel, az operációs rendszer egyik fejlesztője. A Microsoft programozói úgy alakították ki a Longhornt, hogy annak grafikus megjelenítési képességei igazodhassanak a számítógép teljesítményéhez.

A hírek szerint legalább négy különféle "fokozat" (Aero Express, Aero Glass, To Go, Classic) közül választhatnak a felhasználók, amelyek közül a legerősebb gépekhez igazított "Aero Glass" csúcsváltozat háromdimenziós hatásokat és áttűnéseket is tartalmaz. A "To Go" kódnevű megjelenítési sémát kifejezetten noteszgépekhez igazították, ez kevesebb speciális effektust tartalmaz. A Longhornban is lehetőség lesz arra, hogy a Windows XP-hez vagy Windows 2000-hez hasonló grafikus felületen dolgozzunk, ez a "Classic" beállítás.

Az egyes változatok között azonban nem csak grafikában, hanem képességekben is lesznek különbségek, az erősebb számítógépek többet hozhatnak ki a Longhornból. A Microsoft előző operációs rendszereihez képest ez nagy újdonság, a régebbi Windowsok ugyanis vagy teljes pompájukban élvezhetőek voltak, vagy egyáltalán nem futottak, a felhasználónak alig-alig volt lehetősége a finomhangolásra.


Fotó: Neowin.net

A hardverhez igazítva

A Longhorn skálázhatósága nagy kihívást jelent a Microsoft számára, a cégnek ugyanis világossá kell tennie mindenki számára, hogy a Longhorn futtatása önmagában nem jelenti azt, hogy az új képességek is elérhetők lesznek. Részben ezért is hozta létre a vállalat azt a programot, amelynek keretén belül a Longhorn minden képességét kihasználó, erősebb konfigurációkat megjelölik, így a vevőik biztosak lehetnek benne, hogy a rendszeren teljes pompájában futhat a következő Windows.

A másik nagy feladat a Microsoft számára annak eldöntése, hogy a Longhorn hogyan igazodjon a gyengébb hardverekhez, mely képességei maradjanak bekapcsolva és melyek tűnjenek el. Russel elmondta, ha valaki régebbi operációs rendszerét cseréli Longhornra, a beállítások automatikusan a gép képességeihez igazodnak majd, de a felhasználónak lehetősége lesz a finomhangolásra. A számítógépgyártók is a géphez igazított beállítással adják majd át a longhornos konfigurációkat, természetesen a vevő ezeket megváltoztathatja.

Még bizonytalanok az elvárások

A Directions on Microsoft elemzője szerint egyelőre még nincs pontosan meghatározva, hogy melyik grafikai beállításhoz milyen hardver szükséges. Noha a Microsoft már közzétett bizonyos követelményeket a processzorról és a memóriáról, a vállalatoknak egyelőre csak kevés információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy megtervezzék, milyen videokártyát válasszanak. Michael Cherry szerint furcsa, hogy a "Longhorn-ready" program meghirdetésekor még nincsenek pontosan meghatározva a hardverkövetelmények.

A hardverkövetelmények körülötti bizonytalanság hátterében vélhetően az áll, hogy a Longhorn fejlesztése még mindig javában zajlik, a képességei szinte hétről hétre változnak, a munka előrehaladtával új funkciók kerülnek bele. A piaci premier 2006 végén esedékes, addig az operációs rendszer még számos változáson eshet át, a képességek pedig közvetve kihatnak a hardverkövetelményekre is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról