Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 25. 12:31

Bemutatkozik a Windows Longhorn új felhasználói felülete

[WSJ/HWSW] Noha a Microsoft még csak 18 hónap múlva tervezi piacra dobni Longhorn kódnevű operációs rendszerét, a felhajtás már most is jelentős. A cég szerint a Windows 95 óta nem készült ilyen jelentőségű szoftver, a potenciális vásárlók azonban némileg szkeptikusak, sokak szerint a Longhorn nem tartalmaz olyan újdonságokat, amelyek miatt megérni áttérni rá.

[WSJ/HWSW] Noha a Microsoft még csak 18 hónap múlva tervezi piacra dobni Longhorn kódnevű operációs rendszerét, a felhajtás már most is jelentős. A cég szerint a Windows 95 óta nem készült ilyen jelentőségű szoftver, a potenciális vásárlók azonban némileg szkeptikusak, sokak szerint a Longhorn nem tartalmaz olyan újdonságokat, amelyek miatt megérni áttérni rá.

Az ilyen vélemények megcáfolására is alkalmas lehet az a mai előadás, amelyen a Windows Hardware Engineering Conference keretén belül személyesen a Microsoft igazgatótanácsának elnöke, Bill Gates mutatja be a következő generációs operációs rendszer új képességeit. Ha hihetünk a híreknek, a bemutató elsősorban a Longhorn új grafikus képességeit állítja a középpontba. Gates emellett demonstrálni fog néhány olyan Microsoft szoftvert is, amelyek kihasználják a 64 bites x86 processzorokban szunnyadó lehetőségeket.

Áttetsző ablakok, új ikonok

A Longhorn számos új grafikus megoldást vonultat fel annak érdekében, hogy vevőket toborozzon. A fejlesztők feltett szándéka, hogy olyan grafikus felülettel ruházzák fel az operációs rendszert, amelyet az eddigieknél is könnyebb átlátni és kezelni. Hogy ez mennyire sikerül, az nyáron derülhet ki, ekkor jelenik meg ugyanis a Longhorn tesztváltozata. Az új grafikus felület mellett nagy hangsúlyt fektetnek a keresésre is. A Longhorn tehát pont azokon a területeken erősödik, ahol az Apple új operációs rendszere, a Tiger (még) előnyben van.

A Longhorn új prezentációs rétege, az Avalon, valamint az Aero nevű grafikus felület révén a felhasználók a fájlokra pillantással az eddigieknél sokkal több információhoz juthatnak. Az állományok ikonjai például már nem csak a fájl típusára utalnak majd, hanem tartalmára is, például egy szöveges dokumentum ikonja kicsinyítve tartalmazza a dokumentum első oldalát. A felhasználó így könnyebben megtalálja az általa keresett fájlt, még akkor is, ha nem emlékszik rá, milyen néven mentette el.

További segítséget adhat az információk megtalálásához, hogy a felhasználók minden fájlhoz rendelhetnek néhány kulcsszót, amelyek akkor jelenhetnek meg, ha az ikon fölé visszük az egérkurzort. A képernyőn való navigálást hivatott egyszerűsíteni, hogy az ablakok akár áttetszőek is lehetnek, így könnyebben figyelemmek kísérhetők a megnyitott programok, dokumentumok.

Egy fájl több könyvtárban

Jelentős újdonság a Longhornban, hogy egy fájl immár több könyvtárhoz is tartozhat, ez egyszerűsítheti az állományok csoportosítását. A változások összességében azt célozzák, hogy a grafikus felület, az állományok elrendezése jobban igazodjon a felhasználói igényekhez, ne a felhasználónak kelljen a géphez idomulnia.

Az Avalon nevű prezentációs réteg nem csak a Longhornban, hanem a Windows XP és Windows Server 2003 részeként is elérhető lesz, a Microsoft ezzel próbálja ösztönözni a fejlesztőket arra, hogy az új képességeket kihasználó alkalmazásokat készítsenek. Azonban a fent említett új szolgáltatások, például a kulcsszavak használata vagy az új ikonok, csak a Longhornba kerülnek be.

Még változhat

A Microsoft szerint a Longhorn még távol sincsen kész, ezért a bemutatásra kerülő újdonságok még sok változáson eshetnek keresztül, mire az operációs rendszer 2006-ban eljut a vevőkhöz. A Loghorn fejlesztési ütemterve már korábban is számos változáson ment át, tavaly nyáron például mindenki nagy meglepetésre azt jelentette be a Microsoft, hogy a WinFS névre hallgató új fájlrendszer nem lesz az operációs rendszer része.

A Longhornban található számos újdonság ellenére sokan szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy az operációs rendszer elég vonzó lesz-e a felhasználók számára ahhoz, hogy lecseréljék meglevő szoftverüket vagy akár egész számítógépüket. Egyesek úgy gondolják, a Windowst használók nagyrésze már túlságosan is hozzászokott a mostani működési elvekhez, nehéz lenne számára a váltás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról