:

Szerző: HWSW

2005. április 7. 08:56

Nem azt kapod, amit látsz

Rich Marcello
Rich Marcello
Az alábbi írás Rich Marcello, a HP Üzleti Kritikus Szerverek igazgatójának blogjában jelent meg.

A múlt héten Ausztráliában jártam, ahol számos ügyféllel találkoztam. Az egyikük beszélgetés közben az IBM legújabb, Power5-tel végzett TPC-C tesztjéről kérdezett. Tetszettek neki az eredmények és kíváncsi volt a véleményemre.

Elmondtam neki, hogy bár egyetértünk abban, hogy ez szép eredmény, közel sem látom olyan pozitívnak a dolgot, mivel a valódi élet szempontjából jelentéktelen. Először is biztos akartam lenni abban, az ügyfél tudja-e, mi zajlik mostanában az Itanium körül, mivel leginkább a Power5-nek tulajdonította a jó teszteredményt. Kiderült, hogy nem tudja, így adtam neki egy másolatot a január 18-án megjelent Microprocessor Development Reportból (ezekből mostanában magamnál tartok néhányat), amely az Intel következő generációs Itanium processzorát, a Montecitót nevezte ki az év processzorának a Power5 és a többiek előtt. Itt egy link egy oldalra, ahol elolvasható a "2004 legjobb szerverei" cikk.

A jelentésből idézem a kedvenc részemet:

"Ha egy 'mindent bele a végső határig' megoldás kell, a Montecito processzor a nagymenő. Nem kérdéses, hogy a tranzisztorok száma és a mag mérete szempontjából ez a csapat legnagyravágyóbb tagja. Az Intel két magot zsúfolt bele, amelyek nagyobb cache-t tartalmaznak, mint az egymagos Madison/9M, rekordszámú, 1,72 milliárd tranzisztort tartalmaz és kevesebbet fogyaszt mint az elődje. Ezért kapja az Intel Montecito processzor a 2004 legjobb szerverprocesszorának járó díjat."

"Oké" -- mondta. "Ez egy meggyőző díj, de az IBM mégis nagyon jó eredményt ért el. Hogy lehet ez?" Erre azt mondtam, nem mindig azt kapod, amit látsz. Hogy miért? Íme:

Először is azért, mert egy nagyon drága processzort használtak a tesztben, amire csak kevés ügyfél fog ilyen sok pénzt költeni. Másodszor, nagyon nagy és drága memória-konfigurációt használtak, ezt szintén csak kevés ügyfél engedheti meg magának. Harmadszor, a tesztet a DB2-höz igazították. Oracle-lel az eredmények sokkal alacsonyabbak. Itt az ügyfél félbeszakított és mondta, hogy sokakhoz hasonlóan ő is Oracle-t használ. Negyedszer, az eredmény jó részben az AIX 5.3 operációs rendszer és az SMT használatának köszönhető. Az 5.3-ra írt valódi alkalmazások száma nem túl nagy, ha összehasonlítjuk a HP Integrity szerverekre írt több ezerrel. Ötödször, a TPC-C csak egy teszt. Ha többet is figyelembe veszünk, mint a TPC-H, SPECINT, SPECFP, Java és SAP, azt látjuk, hogy az Integrity kiegyensúlyozott, egyenletes teljesítményt nyújt. Hatodszor, a Power5 drága cseréket igényel, nem lehet úgy továbbfejleszteni rá mint az Integrity esetében, ahol a tervezés egyik fő szempontja volt a befektetések védelme.

"Oké" -- mondta erre. "Meggyőztél a teszttel kapcsolatban, de van még egy kérdésem. Hogy lehet hogy az IBM egy egész hadseregnyi embert hoz magával, amikor velünk tárgyalnak?"

"Hát, legközelebb ha találkoztok, kérdezd meg őket, hogy fizetik ezeket az embereket. Szerintem tudod a választ, de azt ajánlom, kérdezd meg őket inkább."

Mindketten mosolyogtunk.

Az anyagot a HP Magyarország jegyzi

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.