Szerző: Budai Péter

2005. február 28. 10:25

Elindult a Google filmkereső szolgáltatása

Elindult a Google filmkereső szolgáltatása, ami a filmek adatainak, jellemzésének és kritikáinak megjelenítésén kívül segít azt is megtalálni, hogy hol játsszák az alkotást. A filmek adatai a movie: keresőszóval találhatóak meg a Google kereső használatával.

[HWSW] Elindult a Google filmkereső szolgáltatása, ami a filmek adatainak, jellemzésének és kritikáinak megjelenítésén kívül segít azt is megtalálni, hogy hol játsszák az alkotást. A filmek adatai a "movie:" keresőszóval találhatóak meg a Google kereső használatával.

Részrehajlás kizárva

A Google a filmes találatokat címek szerint kategorizálja, és a száraz adatokon túl mindhez ajánl kritikákat, véleményeket is. Az eredmények listájában az is rögtön látható, hogy milyen átlagpontszámot kapott az adott film a véleményezőktől. Az oldalak alján külön kiemelik, hogy a találatok nem előre összeállítottak, így a részlehajlás kizárható: minden oldalt a Google keresőmotorjának egy speciális modulja állít elő. A megjegyzés után a következő, filmekből már ismerős szöveget találhatjuk: "Az oldal készítése során egyetlen kritikust sem ért bántódás".

A Google filmkeresője nem fogja egyhamar felváltani a már népszerű szolgáltatásokat, mint például az Internet Movie Database oldalát. A Google még nem alkalmas a meg nem jelent filmekkel kapcsolatos adatok külön kigyűjtésére, sem olyan komplexebb lekérdezések futtatására, amik visszaadják, mely filmek készítésében vettek részt ugyanazok a stábtagok.

Tovább folytatódik a versengés

A szolgáltatás kiegészítéseként a Google elindította a mozifilm-előadások kigyűjtésére alkalmas keresőjét is, amivel a felhasználó lakóhelyéhez közeli mozik műsorát lehet kilistázni. Ez mind a keresőn keresztül, mind SMS-ben elérhető lesz.

Az utóbbi időben az összes kereső, így a Google mellett az MSN és a Yahoo is folyamatosan verseng a legjobb keresőszolgáltatás titulusáért, azonban ennek a versenynek nehezen lesz meghatározható a győztese, ha lesz egyáltalán. A nemrég elindult, frissített MSN kereső például képes egyenletek megoldására, valuta- és mértékegység-átváltásra is, de ugyanígy a többi kereső is rendelkezik további egyedi jellemzőkkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról