Szerző: Budai Péter

2005. február 22. 12:58

Frissíthetőek lesznek-e a virtuális Windowsok?

[BetaNews/HWSW] A Microsoft Eredeti Windows - Valódi Előny (WGA, Windows Genuine Advantage) programjától egyre jobban tartanak a nyílt forrású közösség tagjai, miután a Windows jogtisztaságát vizsgáló kód működésének elemzése közben arra akadtak, hogy a szoftver a Wine meglétét is ellenőrzi. A Wine egy olyan szoftverkompatibilitási réteg, ami lehetővé teszi Windows alkalmazások más platformon történő futtatását.

[BetaNews/HWSW] A Microsoft Eredeti Windows - Valódi Előny (WGA, Windows Genuine Advantage) programjától egyre jobban tartanak a nyílt forrású közösség tagjai, miután a Windows jogtisztaságát vizsgáló kód működésének elemzése közben arra akadtak, hogy a szoftver a Wine meglétét is ellenőrzi. A Wine egy olyan szoftverkompatibilitási réteg, ami lehetővé teszi Windows alkalmazások más platformon történő futtatását.

Nem legális Windows az emulált Windows

A Microsoft azt tervezi, hogy a szoftverek eredetiségének ellenőrzése 2005 második felére az összes nem-kritikus hibajavítás és letöltés esetében kötelező érvényű lesz. Amennyiben a felhasználók nem rendelkeznek eredeti operációs rendszerrel, nem vehetik igénybe a Windows Update eszközt, és nem tölthetnek le fájlokat a Microsoft Download Centerről sem.

A Wine egyik fejlesztője, Ivan Leo Puoti elmondta, hogy a Microsoft eredetiséget vizsgáló kódja megnézi, hogy létezik-e a rendszerleíró adatbázisban a HKLMSOFTWAREWineWineConfig kulcs. Amennyiben a registry-kulcs létezik, a kalózszoftvereket kiszűrő alkalmazás hibaüzenet kiírása után rögtön kilép.

A Microsoft részéről nem cáfolták az esetet. A vállalat válaszában kifejti, hogy a kezdeményezés elsődleges célja jelenleg az, hogy az eredeti Windows változattal rendelkező felhasználókat megjutalmazzák, és ez valóban nem illeti meg például a Wine virtualizációs szoftverét használókat.

A Microsoft Office azonban nem minden esetben igényel Windowst

Az eset összességében igen kevéssé jelent problémát a Wine alkalmazásakor, mivel a Wine nem igényli ugyanazokat a hibajavításokat, mint a hagyományos Windowsok. A nyílt forrású közösség félelme az, hogy a későbbiekben a Wine-on futó Microsoft Office hibajavításai viszont valóban elérhetetlenek lesznek. Jelenleg minden lehetőség adott legális Microsoft Office alkalmazások telepítésére a Linux platformokra a CodeWeaver Crossover Office termékével, és ehhez nincs szükség külön Windows-licencre.

Jelenleg a felhasználók szabadon letölthetik az Office frissítéseket akkor is, ha szoftverük eredetiségét nem sikerült igazolni, azonban januárban a Microsoft arról tájékoztatott, hogy nem tartja kizártnak az Office, és más Microsoft termékek bevonását a programba. "Ez nem igaz. A Microsoft nem tett hivatalos kijelentést, ami alátámasztaná ezt. Valójában bárki felmehet az Office Update oldalra, és letöltheti magának azokat a fájlokat, amikre szüksége van" -- cáfolta a híreszteléseket David Lazar, az Eredeti Windows - Valódi Előny program vezetője.

A szűnni nem akaró félelem

"A Microsoft arról számolt be, hogy meghagy az Office wine-os felhasználóinak egy kiskaput: elérhetik majd közel az összes frissítést, ha nem is mindet, amik az Office letöltések oldalán meg lehet találni, és ehhez nem lesz szükség az operációs rendszerük eredetiségének vizsgálatára" -- számolt be a fejleményekről Mary Jo Foley, a Microsoft Watch újságírója.

Sokan azonban ennek ellenére is nyugtalanok a nyílt forrású közösség tagjai közül. A legtöbben attól tartanak, hogy a Wine alatt futó Office csapdába kerül. A szkeptikusabbak felelevenítették a Novell DR-DOS esetét, ami nem volt kompatibilis a Windows 3.1 bétaverziójával -- szerintük ez csak amiatt lehetett elképzelhető, mert a szoftveróriás szándékosan lehetetlenítette el a grafikus felület működését a konkurens platformon. Erre azonban semmilyen egyértelmű bizonyítékot nem tudtak felmutatni mind a mai napig. A Wine egyes felhasználói azonban gyakran találkoznak rejtélyes hibaüzenetekkel, amiket egyszerűen nem tudnak mire vélni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról