:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 19. 20:11

Itt a Centrino új generációja

Közel két éve, hogy az Intel útjára bocsátotta a Centrino platformot, amely a mobil számítógépek világát volt hivatott forradalmasítani. Az energiatakarékos processzorból, chipkészletből és vezeték nélküli hálózati vezérlőből álló alkatrészcsalád meg is tette a kötelességét, a notebook-piac minden várakozást felülmúlva növekedik, a Wi-Fi őrület pedig tombol. Ideje továbblépni.

[HWSW] Közel két éve, hogy az Intel útjára bocsátotta a Centrino platformot, amely a mobil számítógépek világát volt hivatott forradalmasítani. Az energiatakarékos processzorból, chipkészletből és vezeték nélküli hálózati vezérlőből álló alkatrészcsalád meg is tette a kötelességét, a notebook-piac minden várakozást felülmúlva növekedik, a Wi-Fi őrület pedig tombol. Ideje továbblépni.

A Centrino második generációját az Intelnél "Sonoma" kódnéven emlegetik. A vadonatúj processzort, chipkészletet és Wi-Fi vezérlőt tartalmazó együttes gyorsabb, kevesebbet fogyaszt és többet tud, mint a kifutó generáció.

Régi-új processzor és chipkészlet

Az új processzort már régóta ismerhetjük, a 90 nanométeres csíkszélességű technológiával gyártott, 2 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmazó "Dothan" magos Pentium M már közel egy éve kapható, most azonban a korábbinál magasabb órajelű front side busszal működik. Ezt az új, Mobile 915 chipkészlet teszi lehetővé, amely már támogatja az 533 MHz-es rendszerbuszt. Az Intel összesen hét új Pentium M processzort jelentett be, köztük a 2,13 GHz-es új csúcsváltozatot.

A 915-ös chipkészlet-családot már jól ismerhetjük, a mobil változatok csupán az energiatakarékos funkciókban különböznek az asztali kivitelektől. Az új mobil 915 chipsetek között található a 915PM, az integrált videovezérlőt tartalmazó 915GM, valamint a 915GSM. Utóbbi kettő között a különbség, hogy az olcsóbb 915GMS csak a beépített videovezérlővel működhet és nem támogatja az 533 MHz-es front side buszt. Az Intel emellett bejelentett egy "szuperolcsó" chipkészletet, a mobil 910GML-t, amelyet a Celeron M processzorokhoz ajánl. Ez azonban nem képezi a Centrino család részét.

A mobil 915 chipkészletek ugyanazokat az újdonságokat hozzák a noteszgépek világába, amelyeket az asztali gépeknél tavaly tavasszal már láthattunk: kétcsatornás DDR2 memóriavezérlő, SATA merevlemezek és PCI Express perifériák támogatása, valamint integrált 7.1 csatornás audiokontroller. A mobil 915GM-be és 915GMS-be integrált videovezérlő ugyanaz az Intel Graphics Media Accelerator 900, amelyet a chipset asztali változatai is tartalmaznak. Az Intel állítása szerint ez akár másfélszer is gyorsabb, mint a korábbi generációs i855GM-ben található típus.

Az új generációs technológiák, mint a DDR2, a SATA vagy a PCI Express támogatása révén tovább csökkenthető a noteszgépek fogyasztása. A DDR2 memóriák egyik nagy előnye a DDR-rel szemben az alacsonyabb működési feszültség és az alacsonyabb fogyasztás, de ugyanez igaz a SATA-ra és a PCI Expressre is.

Az új chipkészletek közötti különbségek

915PM 915GM 915GMS 910GML
Front side busz 533/400 MHz 533/400 MHz 400 MHz 400 MHz
Memóriavezérlő kétcsatornás DDR2 400/533 kétcsatornás DDR2 400/533 kétcsatornás DDR2 400/533 kétcsatornás DDR2 400
Videovezérlő Külső GMA900 vagy külső GMA900 GMA900

Biztonságosabb kommunikáció

Az új processzor és chipkészlet mellett a "Sonoma" platform része még ez új hálózati vezérlő, amely mindhárom jelenleg elterjedt Wi-Fi szabvánnyal (802.11a/b/g) kompatibilis. A hardverhez új szoftvert is biztosít az Intel, amely könnyebbé teszi a hálózati konfigurációt, a hibakeresést és a biztonsági beállításokat. Az új hálózati vezérlő támogatja a WPA2 biztonsági szabványt is, amely jelenleg a legmodernebbnek tekinthető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.