Szerző: mz

2000. június 5. 22:41

Handspring termékek Magyarországon

A Handspring név nem biztos, hogy mindenkinek ismerős. Pedig a cég termékei hivatalosan mától már kaphatók Magyarországon is.
A Handspringet Jeff Hawkins, Donna Dubinsky és Ed Culligan hozták létre. A három emberke nem volt amatőr a kéziszámítógépek terén - ugyanis Hawkins volt az, aki az eredeti PalmPilot nevű gépet megálmodta. Cégük, a Palm Computing hamarosan az US Robotics tulajdonába került, majd amikor ez utóbbit a 3Com felvásárolta, az üzletág a 3Com-hoz került. A PalmOS, a 3Com Palm X sorozata így vált ismertté és kedveltté. Hamarosan a feltalálók úgy érezték, hogy véleménykülönbség keletkezett köztük és a 3Com vezetői közt, így rövid úton megpattantak a cégtől, és megalapították a Handspringet.
Persze a biztonság kedvéért hozták magukkal a PalmOS licenszét, illetve az USA-beli közönség hamarosan megismerkedhetett a végtermékkel, a PalmOS-t használó, így annak minden előnyét felmutató, de a hardver terén továbbfejlesztett Handpsring Visor-ral.
A gépeket eleinte csak az Interneten kereszül, online rendeléssel lehetett megvásárolni - ha jól tudom, gondok voltak a gyártókapacitással -, de nemrég a boltok polcaira is felkerültek a cég dobozai, illetve a közelmúltban megalakult az európai képviselet, így az MDS Holdings csoporttal aláírt szerződés értelmében mától hazánkban is kaphatók a termékek.

A Visor alkalmas minden olyan funkcióra, melyet egy PDA-tól elvárhatunk: van benne jegyzettömb, határidőnapó, címjegyzék, USB, soros és infravörös porton keresztül PC-vel tud szinkronizálni, mérete kicsi, képernyője érintésre működik, felismeri a szimbolikus kézírást. Rendelkezik viszont egy különlegességgel: Springboard modulokkal, apró plug and play kártyákkal további funkciókat nyerhet. A modulok backup modultól a játékkártyán keresztül a mini videokameráig sokmindent jelenthetnek, és mivel a fejlesztéshez szükséges információk gyakorlatilag ingyenesen elérhetők, a jövőben remélhetőleg tovább bővül a választék. Természetesen ugyanígy ingyenesen lehet dokumentációt és fejlesztői környezetet, illetve emulátort szerezni a szoftverfejlesztéshez is.

Érdekesség az a szolgáltatás, melyet a Metro című, a fővárosban ingyenesen terjesztett napilap indított be. A szerkesztőség az újság tartalmának egy "kiherélt" változatát elérhetővé teszi az Interneten is. A lebutított változat alkalmas a kéziszámítógépek képernyőjén való olvasásra, például nincsenek benne képek. A boldog Visor tulajdonosok egy AvantGo nevű programmal minden nap tetszés szerint letölthetik a friss tartalmat, majd a Visort a foglalatába helyezve és a PC-vel való rövid szinkronizálás után a legfrissebb híreket hurcolhatják magukkal bárhova a zsebükben - könnyen és gyorsan előhívható, html-hez hasonló formátumban.

A Visor ára 63000 forint + áfa, a Visor Deluxe pedig 82000 forintot kóstál adó nélkül. A garancia egy év, mely cseregaranciát jelent. Több információt most nem hadarnék el róla, hiszen várhatóan pár napon belül szerkesztőségünk vendége lesz egy készülék, amikor pontosabb információkkal is szolgálhatunk róla.

Egy comment pvoros-től: a terminal.hu-n sok szempontból jogos az a megjegyzés olvasói részről, hogy "azért a Psion jobb ennél". Viszont: a Psion egyelőre még mindig nincs olyan jól elterjedve általában a világon, mint a Palm OS képviselői - és az MS elleni tenyérgép offenzívában minden segítségre szükség van, ismerve B. Gates-t ... És a Palm OS kategóriában a Handspring eddig nyerő, főként persze az ár (139$ körül indul), az arányos színek (a'la iMac) és nyilvánvalóan a Springboard kártya jövőbeni bővítési lehetőségek miatt!

Ja és egy fontos apróság: a készülék 2 db, ceruzaelemnél kisebb, AAA-s elemmel a leírás szerint 3-4 hónapig (!!) működik - e téren azért a Psion sem kelhet versenyre vele, márpedig ez a felhasználók laikus, úgy kb. 95%-os részénél döntő fontosságú lehet (és a hírek szerint a legnagyobb hidegben is pöccre indul, mint az öreg VW Bogarak valaha!). Az ár pedig (bár sajnos így is magas, de) a Nyugat-Európai bevezető ár alatt van kb. 6,5%-kal

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról