Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 3. 10:48

Hétfőn mutatkozik be a Napster készítőjének új cége

[News.com] Hétfőn mutatkozik be a Napster készítőjének, a mára már legendássá lett Shawn Fanningnak az új cége, a Snocap, amely a tervei szerint forradalmasítani fogja az internetes zeneterjesztést. Fanning elképzelése szerint a következő generációs fájlcserélő szolgáltatásokon már legális tartalmak terjednek, zenék, filmek vagy akár szoftverek.

Ujjlenyomatot minden dalhoz

A Snocap által kidolgozott eljárás lényege egy, a Philipstől licencelt technológia, amely minden dalhoz egy digitális ujjlenyomatot rendel. Az ujjlenyomat alapján minden egyes dal egyértelműen azonosítható. A lemezkiadók a Snocap rendelkezésére bocsátják a dalokat és azokat a szabályokat, amelyek alapján a számok terjeszthetők, minden egyes dalra külön szabályok alkalmazhatók. A számok minden valószínűség szerint jogvédett Windows Media formátumban kerülnek a Snocaphez, a meghallgatáshoz szükséges kulcsot 99 centért lehet majd megvenni.

A Snocap maga nem terjeszt majd zenéket, a vállalat elképzelései szerint a szerepe az lesz, hogy más vállalatok számára elérhetővé tegye a nagy kiadók zenekínálatát. A cég máris megállapodott az egyik legnagyobb zenekiadóval, a Universal Music Grouppal a dalok terjesztéséről, a többi kiadóval pedig jelenleg is folynak a tárgyalások. Fanning úgy véli, a kínálatban a nagy kiadók anyagai mellett előbb-utóbb felbukkannak a felhasználók saját zenéi, koncertek, rég elfeledett felvételek, amelyek a Napsteren egykor annyira keresettek voltak. A Snocap segítséget nyújt majd a dalok ujjlenyomatozásához.

Siker vagy bukás?

Az elképzelés azért lehet sikeres, mert lehetőséged ad a jogtulajdonosoknak az ellenőrzésre, ugyanakkor kihasználhatja a peer-to-peer rendszerek erősségét, a gyors terjedést, az olcsó infrastruktúrát.

Fanning elmondása szerint a Snocap ötlete a Napster végóráiban fogant meg benne, amikor a bíróság megtiltotta a jogvédett anyagok cseréjét. Akkor vált nyilvánvalóvá, hogy a jogvédett anyagok blokkolásához szükség van valamiféle megoldásra, mégpedig külső megoldásra, hiszen ellenkező esetben a fájlcserélő szolgáltatónak egy óriási adatbázist kellene rendszeresen karbantartania. A Snocap ezt a feladatot vállalná magára, egyfajta közvetítő lenne a kiadók és a fájlcserélők között.

Bár a jelenleg elterjedt fájlcserélők üzemeltetői szkeptikusak a Snocap elképzelését illetően, azonban hosszú távon mindannyian szeretnének valamiféle legális disztribúciós szolgáltatásként működni. A Grokster egykori elnöke, Wayne Russo új fájlcserélője, a Meshboxx már biztosan használni fogja a Snocap szolgáltatását.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról