Szerző: Bodnár Ádám

2000. június 4. 16:24

Drága Willamette...

Egyes jólértesült elemzők szerint az Intel következő generációs 32 bites processzora, a Willamette egészen átlakíthatja az Intel termékstruktúráját a tervezett őszi (téli?) bemutatáskor.

Egyes "jólértesült" elemzők szerint az Intel következő generációs 32 bites processzora, a Willamette egészen átlakíthatja az Intel termékstruktúráját a tervezett őszi (téli?) bemutatáskor.

Az ok: a Willamette magjának mérete, amely a kezdeti 0,18 mikronos technológiával gyártva a legoptimistább becslések szerint is nagyobb lesz, mint 170 mm², ami a jelenlegi Pentium III mag méretének kb. 160%-a. Ebből következik, hogy adott mennyiségű waferből az Intel csak kevesebb Willamette magot tud előállítani, mint Pentium III-at.

Ráadásul ez úgymond globálisan is igaz, azaz a Willamette megjelentetésével az Intel adott mennyiségű alapanyagból összességében is kevesebb processzort tud majd előállítani, mint most.

Más vélemények szerint a chip mérete és az előállítási ár teljesen mellékes, hiszen a Willamette által megcélzott high-end PC-k piacán a vásárlók inkább a sebességet és a minőséget tartják szem előtt vásárláskor, és nem az árat.

Ez a megközelítés újabb kérdést vet fel: ha a Willamette valóban ennyire drága lesz, vajon beteljesülnek-e azok a jóslatok, amelyek az AMD Athlon/Thunderbird biztos bukását ígérgetik a Willamette megjelenésére? Hiszen látható, hogy a két processzor teljesen más árkategóriát képvisel majd.

A másik következtetés: ha a Willamette magja valóban ilyen nagy, akkor nyilván kevesebb készül majd belőle, hiszen a felhasználható nyersanyag mennyisége véges. Vajon elegendő mennyiségű processzor fog a gyártók rendelkezésére állni, vagy eleinte a Willamette is olyan "elméleti processzor" lesz, mint sokáig a Coppermine-magos Pentium III, amelynek gyártási problémái miatt a szállítások sokáig szüneteltek és csúsztak.

Harmadszor: minél több gyártókapacitást dedikál az Intel a Willamette elkészülésének, annál kevesebb processzort gyárt összességében. Vajon ez nem vonja-e maga után az összes Intel processzor drasztikus áremelkedését?

Az Intel a Willamette-et igen magas működési frekvenciákhoz (2+ GHz) tervezte. Ezt a sebességet 0,18 mikronos technológiával szinte lehetetlen elérni, ezért a Willamette ereje akkor mutatkozik meg igazán, ha az Intel átáll a 0,13 mikronos gyártástechnológiára. Ez a lépés várhatóan 2001-ben következik be.

De vajon hol fog tartani addigra az AMD? Bárhogy is legyen, egy dolog nyilvánvaló: amíg az Intel el nem kezdi a Willamette-et a tervezett 0,13 mikronos technológiával gyártani, valószínű, hogy az AMD Athlon/Thunderbird újabb és újabb piacokat hódít meg magának. Egyrészt megfizethető árával, másrészt az addigra kiforrott memória/buszrendszerével. Mindesetre úgy tűnik, hogy aki most az AMD-re (KT133+Thunderbird) voksol, jó darabig nem lesz processzorgondja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról