Szerző: Bodnár Ádám

2004. augusztus 4. 15:13

Itt a T-Mobile Sidekick II okostelefon

Megjelent a T-Mobile kínálatában a Sidekick II készülék, amely egy kifejezetten SMS-írásra, illetve levelezésre kifejlesztett mobiltelefon. A készülék kijelzőjét félrehajtva egy teljes méretű QWERTY billentyűzet válik láthatóvá és használhatóvá.

Megjelent a T-Mobile kínálatában a Sidekick II készülék, amely egy kifejezetten SMS-írásra, illetve levelezésre kifejlesztett mobiltelefon. A készülék kijelzőjét félrehajtva egy teljes méretű QWERTY billentyűzet válik láthatóvá és használhatóvá.

A Sidekick II-t a Danger tervezte és a T-Mobile forgalmazza, egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban. A készülék elődeihez képest teljesen áttervezett külsőt kapott, hosszabb és szélesebb, antennája viszont eltűnt, ugyanis a házon belül kapott helyet. A Sidekick II-n külső gombok teszik egyszerűvé a használatot, így már nem kell szétnyitni a készüléket ahhoz, hogy elolvassunk egy üzenetet vagy hívást kezdeményezzünk.

A mobil terminál érdekessége, hogy beépített kamerát is tartalmaz, amelynek segítségével legfeljebb 640x480 pixeles fotók készíthetők. Különös, hogy ez az első Sidekick, amelyet rezgő hívásjelzéssel is elláttak, a korábbi változatok még nem tudták csendben jelezni a bejövő hívást vagy üzenetet. A gyártó szerint növekedett az akkumulátoros üzemidő is.

A készülékkel nem csak rövid szöveges üzenetek (SMS) válthatók, hanem csatlakozni lehet az AOL vagy a Yahoo azonnal üzenetküldő hálózatához is, illetve emailezni, no meg persze internetezni is lehet. A T-Mobile Sidekick II piaci bevezetésekor 299 dollárba fog kerülni. A készülékhez havi 20 dollárért korlátlan adatforgalmat fizethető elő a felhasználó.

Az utóbbi időben egyre több olyan mobilelefon, okostelefon jelenik meg a piacon, amely teljes értékű billentyűzettel rendelkezik. Ennek oka, hogy a felhasználók a beszélgetések mellett egyre inkább igénylik az olyan adatalapú szolgáltatásokat, mint az SMS, az email, vagy a web. Az ilyen szolgáltatásokon a mobilcégek lényegesen nagyobb hasznot érhetnek el, mint a beszélgetéseken, ezért is vesznek fel kínálatukba egyre több, teljes billentyűzettel rendelkező készüléket. A szolgáltatók túlnyomó többsége saját weboldalt vagy WAP-oldalt is üzemeltet, ahol az előfizetők tartalmakat -- játékok, csengőhangok, vagy akár zenék, filmelőzetesek -- tölthetnek le, vagy egymással kommunikálhatnak, emailt küldhetnek és fogadhatnak, chatelhetnek.

Az okostelefonok egyre nagyobb hányada képes valamely azonnali üzenetküldő hálózathoz való csatlakozásra. A legtöbb népszerű instant messenger -- ICQ, MSN Messenger, AOL, Yahoo -- kliensprogramjai már elérhetők mobiltelefonos operációs rendszerekre, például Symbianra vagy Microsoft Windows Mobile-ra. Emellett egyre jobban terjed a Blackberry szolgáltatás is, amelynek segítségével a felhasználók telefonjukról érhetik el és olvashatják el emailjeiket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról