Szerző: Bodnár Ádám

2004. augusztus 3. 14:48

Önmódosító áramkört mutatott be az IBM

Az IBM kutatói olyan új technológiát fejlesztettek ki, amelynek segítségével a félvezető áramkörök emberi beavatkozás nélkül, önműködően képesek változtatni saját kapcsolásukon annak érdekében, hogy kijavítsanak egy hibát, növeljék teljesítményüket, vagy csökkentsék fogyasztásukat.

Az IBM kutatói olyan új technológiát fejlesztettek ki, amelynek segítségével a félvezető áramkörök emberi beavatkozás nélkül, önműködően képesek változtatni saját kapcsolásukon annak érdekében, hogy kijavítsanak egy hibát, növeljék teljesítményüket, vagy csökkentsék fogyasztásukat.

Az eFUSE nevű szabadalmaztatott technológia alapját parányi biztosítékok és egy egyedi szoftver képezik, amelyek együttesen képesek módosítani a chip működésén, ha a megváltozott környezeti paraméterek megkívánják. Az IBM szerint az eFUSE technológia teljesen megváltoztatja a chipek tervezésének, gyártásának és számítógépekbe, vagy más eszközökbe való beépítésének eddig bevált és elterjedt metodikáját.

"Az eFUSE úgy alakítja át a chip áramköreit, mint ahogy az autópályák forgalmát alakítja át egy sáv megnyitása vagy lezárása" -- mondta Dr. Bernard Meyerson, az IBM Systems and Technology Group technológiai igazgatója. Az IBM végső célja olyan áramkörök, illetve számítógépek létrehozása, amelyek folyamatosan figyelemmel kísérik saját működésüket és adott esetben képesek az "öngyógyításra".

A vállalat szerint a mikroszkopikus méretű biztosítékok beépítése semmiféle többletköltséggel nem jár, amennyiben azokat a chip tervezésekor elhelyezték az áramkör megfelelő pontjain. Segítségükkel ki- és bekapcsolhatók az áramkör egyes részei, vagy akár az órajelük is szabályozható, így energiatakarékos funkciók is megvalósíthatók, illetve terhelés esetén átmenetileg növelhető az órajel. A biztosítékok segítségével a chipek képesek teljes átalakulásra, így sokkal jobban alkalmazkodnak a felhasználói szoftverek igényeihez.

Az eFUSE technológia alapja az elektronmigráció nevű jelenség, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy a chipek egyes részei magas hőmérséklet esetén egyfajta izzó katódként viselkednek és elektronokat bocsátanak ki magukból. A félvezetőgyártók ezidáig tűzzel-vassal harcoltak az elektronmigráció ellen, az IBM azonban kifejlesztett egy olyan eljárást, amely segítségével a jelenség haszonsítható, ráadásul olyan módon, hogy az nem tesz kárt az áramkörben.

A Nagy Kék szerint az eFUSE technhológia gyártástechnológiától független, alkalmazása nem igényel új alapanyagokat, berendezéseket vagy gyártási eljárásokat. Az új technológiára épülő chipek gyártása már zajlik az IBM East Fishkill-i és burlingtoni üzemeiben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról