Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Párizs, München és Bélbaltavár után Székesfehérvár is Linuxra vált?

Ady Krisztián, 2004. július 30. 12:41
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A korábbi nemzetközi és igen kedvező hazai tapasztalatok hatására a székesfehérvári önkormányzat Ifjúsági, Informatikai és Civilkapcsolatok Bizottsága mai ülésén arról döntött, hogy megvizsgálják a Polgármesteri Hivatal számítógépein a Linux operációs rendszerre történő áttérés lehetőségeit.

hirdetés
A korábbi nemzetközi és igen kedvező hazai tapasztalatok hatására a székesfehérvári önkormányzat Ifjúsági, Informatikai és Civilkapcsolatok Bizottsága mai ülésén arról döntött, hogy megvizsgálják a Polgármesteri Hivatal számítógépein a Linux operációs rendszerre történő áttérés lehetőségeit.

A nemzetközi és hazai példákat követve Székesfehérváron is felmerült a szabad szoftverek használatának lehetősége. Miután München közigazgatásának 14 ezer számítógépét már átállították és a tapasztalatok kedvezőek, a magyar Szilícium-völgy városa is felméri lehetőségeit -- tájékoztatott Regőczi Miklós kommunikációs és informatikai tanácsnok.

A székesfehérvári Polgármesteri Hivatalban jelenleg több mint kétszáz számítógép van, de az intézményekkel és az önkormányzati résztulajdonú cégekkel együtt több mint ezer gép operációs rendszereiről születhet hamarosan döntés.

Korábban Bérbaltavár (692 lakos), Győrszemere (2928) és Nagycserkesz (1910) jelentette be, hogy a Polgármesteri Hivatalokban több mint egy hónapja Linuxot használnak a mindennapi ügyvitelben. A kezdeményezés egy program része, melyet a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) indított, s lényege, hogy a polgármesteri hivatalok ügykezeléséhez szabad szoftvereket használjanak. A kezdeményezés -- első körben -- egy évre szól, azaz jövő májusig biztosan Linuxot használ a három település.

Horváth Sándor, Győrszemere jegyzője lapunk érdeklődésére elmondta: a hivatalban egy öt gépből álló hálózat valamennyi munkaállomásán Linux fut, ám három, a hálózattól független gépen meg kellett hagyni a Windowst, mivel egyes közigazgatási szoftverek csak ezen az operációs rendszeren használhatók.

Fehér Péter, a TÖOSZ informatikai munkatársa elmondta: egy-egy hivatalban számos olyan alkalmazás fut, amin keresztül adatszolgáltatási kötelezettségeknek tehetnek eleget az önkormányzatok, vagy éppen információkat kérhetnek más közigazgatási szervtől. Ilyen lehet például a népességnyilvántartó szoftver is, ám ezeknek a programoknak egyelőre csak windowsos verziója létezik. Kezdeményezték ugyanakkor, hogy egyes programokat portoljanak Linux alá is. Fehér szerint idén nyár végére elkészülhetnek a közigazgatási szoftverek linuxos verziói, ezt követően pedig például Győrszemere végleg búcsút inthet az ablakos szoftvernek.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.