:

Szerző: Bizó Dániel

2004. július 27. 13:09

Túltermelés fenyegeti a chipgyártókat

Az iSuppli piackutató vállalat felmérésének nemrég közzétett előzetes eredményei alapján a chipgyártók eladatlan raktárkészletei drámai mértékben emelkedtek a második negyedévben. Míg az első negyedév végén gyakorlatilag elhanyagolható, 12 millió dollár értékű készletekkel rendelkeztek világszerte a vállalatok, addig a legutóbbi negyedév végére a raktárban várakozó lapkák 827 millió dollárt tettek ki.

Az iSuppli piackutató vállalat felmérésének nemrég közzétett előzetes eredményei alapján a chipgyártók eladatlan raktárkészletei drámai mértékben emelkedtek a második negyedévben. Míg az első negyedév végén gyakorlatilag elhanyagolható, 12 millió dollár értékű készletekkel rendelkeztek világszerte a vállalatok, addig a legutóbbi negyedév végére a raktárban várakozó lapkák 827 millió dollárt tettek ki.

A második negyedév hagyományosan gyengének számít a félvezetőiparban, így a szezonális hatás és az előző negyedéves készletszint minimális volta alapján ugyan nem meglepő a készletek ilyen mértékű emelkedése, többeket követően azonban az iSuppli is a túltermelés veszélyeire hívja fel a figyelmet. Rosemary Farrell, az iSuppli egyik vezető elemzője szerint a lapkagyártók nem megfelelően reagáltak a megrendelések csökkenésére és túlságosan agresszíven növelték termelésüket, felülmúlva a keresletet.

Farrell előzetes jelentésében azt írja, hogy a félvezetőipar egészére nézve a termékek az optimálisnál átlagosan 6 nappal több időt töltenek raktáron, ami a legmagasabb időtartamot jelenti az elmúlt egy évben. A megnövekedett készleteken sok gyártó valószínűleg diszkont áron fog túladni, mely negatívan érinti a bruttó nyereséghányadot. A másik lehetőség, hogy a kereslet év második felében való megerősödésében bízva kivárásra játszanak.

A 2001-es túltermelési és általános IT-válságot követően az elmúlt 3 év során folyamatosan csökkentek a készletek, sőt, a tavalyi utolsó negyedévben a raktárak teljesen kiürültek és az ipar kínálata 700 millió dollár értékben múlta alul a keresletet. A gyártók össztermelése azóta magasan felülmúlja a keresletet, így a 700 milliós hiányból fél év alatt 827 millió dolláros felesleg lett.

A kedvezőtlen tendencia ellenére Farrell még mindig fenntartja a félvezetőipar idei forgalmának korábban prognosztizált 24,4 százalékos növekedését. Mint írja, bár a lapkagyártók raktárkészletei egy éve nem látott csúcsot értek el, az értékesítési csatorna egészét tekintve a felesleg így is 41 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbit, míg a disztribútorok készletei 14 nappal el vannak maradva az ideális szinttől. Véleménye szerint az év második felében a kereslet erősödése várható, bár kétségtelen, hogy az élénkülés eddig még váratott magára.

Az Intel két hete közzétett második negyedéves gyorsjelentésekor kiderült, hogy a vállalat készletei ez első három hónaphoz képest 15 százalékkal emelkedtek. Magyarázatként a világ legnagyobb félvezetőgyártója szerint a vártánál jobb kihozatal szolgál, melyet a Merrill Lynch egyik elemzője "nehezen hihetőnek" titulált. A vállalat eközben 2 százalékponttal 60 százalékra csökkentette bruttó profithányadának éves előrejelzését, melynek okaként a olcsóbb termékek értékesítésének vártnál magasabb arányát jelölte meg a cég.

A hírek hatására a vállalat részvényeinek árfolyama másnap tíz százalékot esett, magával rántva a technológiai papírokkal tömött Nasdaqot is. Ezt követően több elemző egyes félvezetőgyártók, mint például a TSMC vagy a UMC papírjait vételről eladásra minősítette át.

fab24

Farrell jelentése alapján azonban a helyzet messze nem olyan súlyos, mint 2001 elején, mikor az ellátási láncok egészét tekintve az eladatlan készletek 13 milliárd dollárra rúgtak. Kétségtelen viszont az is, hogy a gyártástechnológia fejlődési ütemét még a közelmúltban jelentkező problémák ellenére sem képes követni a kereslet.

A 2-3 éves ciklusokban jelentkező gyártástechnológiai váltás ugrásszerűen megnöveli a félvezetőgyártók kapacitását. A 90 nanométeres csíkszelességgel gyártott lapkák például mindössze 48 százalékát teszik ki az azonos, 130 nanométeren termeltek méretének. Ráadásul a vezető tajvani és japán lapkagyártók is újabb csúcstechnológiájú üzemek létesítését kezdték meg vagy vették tervbe, folyamatosan emelve a tőkeberuházások mértékét.

A közelmúltban iparágszerte fellépő gyártási problémáknak a kapacitások korlátozása mellett azonban van még egy másik kedvezőtlen hatása is. A gyártástechnológia fejlődésének lassulásával a chipek korábbi teljesítmény- és árváltozási karakterisztikája is megváltozott. Eddig a csíkszélesség csökkentésével egyre nagyobb teljesítményű és egyre olcsóbb lapkák láthattak napvilágot, mely a hatákonyság fokozása által magas intenzitású keresletet gerjesztett. A fejlődés lassulásával az ár/teljesítmény mutató nem a korábbi mértékben javul, így a kereslet is lanyhul, ezzel súlyosbítva a gyártók túlzott kapacitásait.

Bár a mai termékekbe épített elektronika, így a chipek iránti igény rohamosan növekszik, a kapacitások kiépítése mégis nagyobb mértékben, illetve nem megfelelően folyik. Technológiai okokból kifolyólag a gyártók bizonyos kereteken túl csak igen rugalmatlanul képesek követni a keresletben bekövetkező változásokat. Erőteljesen turbulens piaci viszonyok között egyes chipekből hatalmas készletek halmozódhatnak fel, miközben más lapkákból erőteljes hiány mutatkozhat. Az előre nem látott változások átfutási ideje akár éves nagyságrendű is lehet, ami nem kedvez a piaci egyensúly kialakulásának.

A túltermelés és újabb iparági összeomlás veszélyeire hívta fel a figyelmet az elismert Fumiaki Sato, a Deutsche Securities elemzője is, aki korábban a 2001-es válságot is megjósolta. Mint Sato egy júniusi interjú során elmondta, szemben más elemzőkkel, a félvezetők és folyadékkristályos kijelzők (LCD) iránti kereslet csökkenését várja az év hátra lévő részétől. Ez a gyártók kapacitásbővítésével együttesen mélyrepülésbe küldheti a technológiai tőzsdéket, mint például a Nasdaq vagy a Nikkei. A félvezető- és LCD-gyártók túltermelési problémáinak együttes kicsúcsosodását jövő év elejére jelzi, mikor a tőzsdei indexek akár 20-30 százalékot is zuhanhatnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.