:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. július 26. 09:58

Intel: gyorsabb és megbízhatóbb processzorok szerverek számára

Az Intel számos részletet hozott nyilvánosságra a közeljövőben piacra kerülő új Itanium processzorairól, a Montecito és a Tukwila kódnevű lapkákról. Az ismeretett megoldások növelik a chipek teljesítményét és megbízhatóságát, illetve csökketik a processzorok fogyasztását és hőtermelését.

Az Intel számos részletet hozott nyilvánosságra a közeljövőben piacra kerülő új Itanium processzorairól, a Montecito és a Tukwila kódnevű lapkákról. Az ismeretett megoldások növelik a chipek teljesítményét és megbízhatóságát, illetve csökketik a processzorok fogyasztását és hőtermelését.

A vállalat többprocesszoros szerver platformokért felelős részlegének vezetője, Jason Waxman elmondta, hogy a jövőre debütáló, Montecito magos Itanium processzor tartalmazni fogja a noteszgépekbe szánt chipekből ismert SpeedStep technológiát, amelynek révén csökkenthető a fogyasztás és a hőtermelés. A SpeedStep a processzor terhelésének függvényében képes változtatni az órajelet és a működési feszültséget. A Montecitoba emellett beépítik a Foxton kódnevű technológiát, amely a különösen nagy számítási teljesítményt igénylő feladatok futtatása esetén némi többlet számítási teljesítményt biztosít.

Az energiatakarékossági törekvéseknek köszönhetően a Montecito mintegy 20 százalékkal kevesebbet fogyaszt majd, mint a jelenleg piacon levő csúcskategóriás Itanium lapkák. Ez főleg annak fényében tűnik komoly eredménynek, ha figyelembe vesszük, hogy a Montecito megjelenése idején 2 GHz körüli órajelen működik majd és két processzormagot, valamint 24 Mbyte harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz. A jelenleg elérhető legnagyobb teljesítményű Itanium 2 chip órajele 1,5 GHz, harmadszintű gyorsítótárja pedig 6 Mbyte.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Montecito támogatja a többszálú utasításvégrehajtást is. A Montecito mindkét magja két utasításszál végrehajtására képes, azonban a Pentium 4-ből és Xeonból ismert simultaneous multi-threading helyett a Montecito úgynevezett Coarse-grained multi-threading eljárást használ. Utóbbi esetben egy pillanatban mindig csak egy utasításszál fut, a szálak között pedig nagy késleltetésű műveletek, például téves elágazásbecslés vagy cache-miss esetén vált a chip. Waxman közölte, hogy az első tesztek szerint a többszálú utasításvégrehajtás bevezetése összességében mintegy 20 százalékkal javíthat a rendszerek teljesítményén.

Waxman elmondta, hogy a Montecito esetében bevezetésre kerül a 667 MHz-es rendszerbusz, amelynek révén a több processzort tartalmazó rendszerek teljesítménye, illetve skálázhatósága növekedhet látványosan. A jelenlegi Itanium-változatok 400 MHz-es rendszerbusszal járnak. Waxman tájékoztatása szerint az igazán nagy, 16 vagy több processzort tartalmazó, Montecito-alapú rendszerek akár több rendszerbuszt is tartalmazhatnak a nagyobb teljesítmény elérése érdekében.

A Montecito utóda, a 2007-ben várható Tukwila is tartalmazni fogja a Montecito újdonságait, azonban jelentős előrelépést jelent, hogy több mint két processzormagot tartalmaz. Egyelőre pontosan nem tudni, a Tukwila hány magból áll, de egyes pletykák szerint akár 16 magos változat megjelenése sem kizárható. A Tukwilából természetesen készülnek kevesebb magot tartalmazó, olcsóbb változatok is.

A nagyvállalatok csúcskategóriás rendszereibe szánt Itanium chipek esetében az Intel nagy hangsúlyt fektet a megbízhatóságra. A Montecitóban debütáló Pellston technológia például lehetővé teszi, hogy a gyorsítótár meghibásodott részeit a processzor kikapcsolja, így a lapka cseréjéig nem fordulhat elő lefagyás vagy adatvesztés. Waxman elmondta, hogy egy laboratóriumi kísérlet során Motecito lapkára épülő szervereket alfarészecskékkel és gammasugarakkal bombáztak, hogy ellenőrizzék a chipek megbízhatóságát. A tesztek szerint a Montecito magos processzorok akár több száz évig is működhetnek anélkül, hogy hibáznának.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.