Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Az MTI Micro új technológiájával kisebb, könyebb, olcsóbb üzemanyagcellák hozhatók létre

Ady Krisztián, 2004. június 22. 11:09
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[infoSync] Az MTI MicroFuel Cells bejelentette Mobion technológiáját, mellyel kisebb, könnyebb, egyszerűbb metanolt alkalmazó (DMFC) üzemanyagcellák építhetők. A cég rögtön két prototípussal, egy okostelefonnal és egy hordozható játékkonzollal demonstrálta az új technológia előnyeit.

hirdetés
[infoSync] Az MTI MicroFuel Cells bejelentette Mobion technológiáját, mellyel kisebb, könnyebb, egyszerűbb metanolt alkalmazó (DMFC) üzemanyagcellák építhetők. A cég rögtön két prototípussal, egy okostelefonnal és egy hordozható játékkonzollal demonstrálta az új technológia előnyeit. A folyékony metanol üzemanyagot kémiai reakció során elektromos energiává alakító üzemanyagcellák tiszta, egyszerűen kezelhető, szimplán "újratölthető" energiaforrássá válhatnak, melyek ráadásul lényegesen hosszabb üzemidőt ígérnek, mint a jelenleg alkalmazott akkumulátorok. A közemúltban számos áttörést sikerült elérni a DMFC cellák terén a fejlesztőcégeknek. Az MTI Micro Mobion technológiája újabb alkatrészt száműz az üzemanyagcellákból, nincs szükség már vizet szállító "mikropumpákra" sem.

Az üzemanyagcellában végbemenő kémiai reakció során a katódon kiváló vizet apró pumpák juttatták el az anódhoz. A Mobion technológiát alkalmazó üzemanyagcellában viszont nincs szükség ilyen apró pumpákra, így energiát, helyet, költséget spórolhatnak a cellák gyártásánál. Az MTI két működő eszközt is bemutatott, melyek az új technológiára épített üzemanyagcellával működtek.

A működő eszközök ellenére még várni kell az üzemanyagcellák tömeges, kiskereskedelmi forgalomban történő megjelenésére. Az új energiaforrásokat első körben ipari körülmények között -- és nem utolsósorban a hadászatban -- alkalmazzák majd, s csak ezt követően juthatnak el a hétköznapi területekre, a végfelhasználókhoz. Az MTI Micro-val több cég kötött már partneri megállapodást, többek között a Gillette és a Duracell is érdeklődik az új és igen tiszta energiaforrás iránt.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.