Szerző: Ady Krisztián

2004. június 22. 11:09

Az MTI Micro új technológiájával kisebb, könyebb, olcsóbb üzemanyagcellák hozhatók létre

[infoSync] Az MTI MicroFuel Cells bejelentette Mobion technológiáját, mellyel kisebb, könnyebb, egyszerűbb metanolt alkalmazó (DMFC) üzemanyagcellák építhetők. A cég rögtön két prototípussal, egy okostelefonnal és egy hordozható játékkonzollal demonstrálta az új technológia előnyeit.

[infoSync] Az MTI MicroFuel Cells bejelentette Mobion technológiáját, mellyel kisebb, könnyebb, egyszerűbb metanolt alkalmazó (DMFC) üzemanyagcellák építhetők. A cég rögtön két prototípussal, egy okostelefonnal és egy hordozható játékkonzollal demonstrálta az új technológia előnyeit. A folyékony metanol üzemanyagot kémiai reakció során elektromos energiává alakító üzemanyagcellák tiszta, egyszerűen kezelhető, szimplán "újratölthető" energiaforrássá válhatnak, melyek ráadásul lényegesen hosszabb üzemidőt ígérnek, mint a jelenleg alkalmazott akkumulátorok. A közemúltban számos áttörést sikerült elérni a DMFC cellák terén a fejlesztőcégeknek. Az MTI Micro Mobion technológiája újabb alkatrészt száműz az üzemanyagcellákból, nincs szükség már vizet szállító "mikropumpákra" sem.

Az üzemanyagcellában végbemenő kémiai reakció során a katódon kiváló vizet apró pumpák juttatták el az anódhoz. A Mobion technológiát alkalmazó üzemanyagcellában viszont nincs szükség ilyen apró pumpákra, így energiát, helyet, költséget spórolhatnak a cellák gyártásánál. Az MTI két működő eszközt is bemutatott, melyek az új technológiára épített üzemanyagcellával működtek.

A működő eszközök ellenére még várni kell az üzemanyagcellák tömeges, kiskereskedelmi forgalomban történő megjelenésére. Az új energiaforrásokat első körben ipari körülmények között -- és nem utolsósorban a hadászatban -- alkalmazzák majd, s csak ezt követően juthatnak el a hétköznapi területekre, a végfelhasználókhoz. Az MTI Micro-val több cég kötött már partneri megállapodást, többek között a Gillette és a Duracell is érdeklődik az új és igen tiszta energiaforrás iránt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról