Szerző: Bizó Dániel

2004. május 27. 16:18

Globális és európai szoftveripari trendek

[IDC] Az IDC piackutató vállalat által közzétett előrejelzések alapján az előfizetéses szoftverlicencelés globális fellendülést mutat, szemben az örökös licencek egyszeri megvásárlásának gyakorlatával. Az IDC egyik tanulmánya alapján 2003 és 2008 között az előfizetéses konstrukciók összértéke éves szinten 16,6 százalékos növekedést fog felmutatni átlagosan, miközben az örökös licencek forgalma 0,3 százalékos csökkenést szenved. A vállalat becslése szerint az szoftver-előfizetések 2008-ra 43 milliárd dollárt fognak kitenni világszerte.

Amy Konary, az IDC egyik programigazgatójának elmondása alapján az előfizetéses konstrukciók iránti növekvő érdeklődés abból a mára elterjedt véleményből fakad, hogy a hagyományos licencmodellek többé már nem megfelelőek az üzletvitel számára. Az előfizetés folyamatossága előnyös mind a szoftvergyártók, mind az ügyfelek számára, mivel folytonosságot és kiszámíthatóságot eredményez, utóbbiak részére továbbá alacsony kezdeti befektetést igényel.

A piac által kikényszerített változások mégis inkább az ügyfelek számára kedvező. Az új modell veszélyeztetheti a szoftveripar szereplőinek bevételeit és sokkal magasabb színvonalú terméktámogatásra sarkall, melynek nyertesei összességében nyilvánvalóan a vevők lesznek. Ennek ellenére az örökös licencek eladása nem fog eltűnni, mivel sok esetben jobban megfelel a helyzetnek.

A kereskedelmi szoftverek egyik legvonzóbb piacának a közeljövőben várhatóan Nyugat-Európa fog bizonyulni. Az IDC előrejelzése alapján idén a kereskedelmi szoftverekkel kapcsolatos licencekből, üzemeltetési és szolgáltatási díjakból befolyó összeg el fogja érni az 54 milliárd dollárt. A 2008-ra 70 milliárdot is meghaladó piacon a húzóerőt az infrastrukturális szoftverek képezik átlagosan 8,7 százalékos éves növekedést felmutatva, miközben az alkalmazások és szoftvereszközök forgalma 5,6 illetve 5,4 százalékkal duzzadnak évente.

Szektorális bontásban a közszféra, a közművek, a kis- és nagykereskedelem és a pénzügy biztosítja a legvonzóbb lehetőségeket. Az infrastrukturális szoftverekre való költések emelkedése mindegyik szektorra jellemző, míg az alkalmazásfejlesztés és telepítés területén a pénzügyi és üzleti szolgáltatók erős jelenlétére lehet számítani.

Giuliana Folco, az IDC vertikális piacokért felelős igazgatója elmondta, hogy a szoftvergyártók számára a legnagyobb bevételi lehetőségeket az alkalmazások nyújtják. Az ipari termelők és közüzemek leginkább belső üzleti folyamataik racionalizálására, hatékonyságának növelésére összpontosítanak. Az előrejelzett időszakban -- 2004-2008 -- az egészségügy és az oktatás szoftverkiadásai 8,3 százalékos átlagos éves növekményt mutat, elsősorban az egészségügy részéről jelentkező erőteljes keresletnek köszönhetően.

A kis- és nagykereskedelmi szektor a 2004 és 2008 közötti időszakban becslések szerint átlagosan 5,1 és 4,2 százalékos növekedést fog produkálni. Ennek egyik legfőbb oka az Európai Unió bővítéseként terjeszkedési lehetőségek és a szereplők konszolidációja. Cinzia Rinelli, az IDC egyik vezető elemzője elmondta, hogy az európai kiskereskedelmi piac felét jelenleg mindössze 15 vállalat tartja kezében és további felvásárlások, egyesülések várhatóak.

A nyugat-európai kiskereskedelmi szereplők az elkövetkező 4-5 évben átlagosan évente 7,3 százalékkal növelik informatikai szolgáltatásokra fordított kiadásaikat, miközben a nagykereskedelmi szoftvervásárlások 6 százalékkal bővülnek. Területi szempontból Spanyolország fogja vezetni az élbolyt, míg a sort az olasz kereskedők zárják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról