Szerző: Budai Péter

2004. március 17. 12:40

Új képességekkel bővül a MySQL

A MySQL a következő hónapban tervezi megjelentetni adatbázisszerverének következő verzióját, ami csúcskategóriás szerverekben megszokott képességekkel bővíti a nyílt forrású szoftvert. A legfontosabb újdonság a fürtözés támogatása, mellyel immár lehetővé válik, hogy az egyik szerver hibájakor a fürt valameny másik számítógépe vegye át az adatbázisszerver feladatait.

A MySQL a következő hónapban tervezi megjelentetni adatbázisszerverének következő verzióját, ami csúcskategóriás szerverekben megszokott képességekkel bővíti a nyílt forrású szoftvert. A legfontosabb újdonság a fürtözés támogatása, mellyel immár lehetővé válik, hogy az egyik szerver hibájakor a fürt valameny másik számítógépe vegye át az adatbázisszerver feladatait.

A MySQL Cluster névre hallgató kiegészítés az NDB Cluster technológiára épül; ezt a technológiát még az Ericsson fejlesztette ki, és adta el a MySQL-nek októberben.

A MySQL Cluster megjelenésének hivatalos bejelentésére még várni kell az április 14. és 16. között megrendezendő felhasználói konferenciára -- adta tudtunkra Zack Urlocker, a svéd vállalat marketing-részlegének alelnöke.

A magas rendelkezésre állás adatbázisszerverek, operációs rendszerek és alkalmazásszerverek kiválasztása esetében jelent lényeges előnyt. A rendszer stabilitása ezeknél a szoftvereknél nem egyetlen számítógép, vagy az azon futó alkalmazás hibamentességére épít. Amennyiben a használatban lévő szerver leáll vagy kritikus szoftverhibába ütközik, akkor a terhelést a rendelkezésre álló készenléti szerverek egyike veszi át.

"A fontosabb üzleti megoldások ezáltal egy másodperc törtrésze alatt átterhelhetőek" -- utalt Urlocker arra az időtartamra, ami az eredeti szerver leállása és a másodlagos szerver munkába állása között telik el. A technológiát 32 szerverből álló fürtökön demonstrálták, amiben minden számítógép készen állt arra, hogy átvegye az éppen futó adatbázisszerver feladatait.

A MySQL egyike azon kevés nyílt forrású adatbázisszervereknek, mely az elemzők véleménye szerint a következő évek során széles körben is elterjedhet. A MySQL további csúcskategóriás képességekkel történő bővítése jobb helyzetbe hozhatja a szoftvert riválisaival szemben, amik között megtalálhatóak az IBM, az Oracle, a Microsoft és a Sybase termékei is.

A MySQL ezentúl képessé válik tárolt eljárások kezelésére is, ami már alapkövetelmény a piacon megtalálható adatbázisszerverek esetében és a nyílt forrású riválisok, így a PostgreSQL és a Firebird is képes a használatára. A cég közlése szerint a tárolt eljárások a MySQL 5-ös verziójában debütálnak, ami jelenleg a tesztelés kezdeti szakaszában áll.

A MySQL a tárolt eljárások kezelésének technikáját a MaxDB nevű termékéből emeli át, melyet a cég a német szoftveróriással, az SAP-val közösen fejlesztett. Ugyan a MySQL várhatóan az SAP üzleti alkalmazásainak egyik alapköve lesz, a vállalat nem tervezi a MaxDB fejlesztésének és terméktámogatásának leállítását. "Még támogatni fogjuk a terméket 10-15 évig" -- állította Urlocker.

A vállalat szintén az áprilisi konferencián jelenti be új programjait az adatbázist értékesítő, és az ahhoz új technológiákat illesztő partnerei számára, amivel egyszerűbbé válik a cégek közötti együttműködés. Ezek a partnerek általában egy adott cég terméke köré fejleszik ki saját megoldásaikat, amivel egy szűkebb ügyfélkört céloznak meg.

A MySQL-hez kétféle licenc érhető el: lehetőség van a GPL szerinti felhasználására, de csak abban az esetben, ha az adatbázisszerverre szintén nyílt forrású alkalmazások készülnek, valamint, ha ez az adott esetben nem megfelelő, akár üzleti licenszelésre is mód nyílik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról