Szerző: Budai Péter

2004. március 17. 12:40

Új képességekkel bővül a MySQL

A MySQL a következő hónapban tervezi megjelentetni adatbázisszerverének következő verzióját, ami csúcskategóriás szerverekben megszokott képességekkel bővíti a nyílt forrású szoftvert. A legfontosabb újdonság a fürtözés támogatása, mellyel immár lehetővé válik, hogy az egyik szerver hibájakor a fürt valameny másik számítógépe vegye át az adatbázisszerver feladatait.

HIRDETÉS

A MySQL a következő hónapban tervezi megjelentetni adatbázisszerverének következő verzióját, ami csúcskategóriás szerverekben megszokott képességekkel bővíti a nyílt forrású szoftvert. A legfontosabb újdonság a fürtözés támogatása, mellyel immár lehetővé válik, hogy az egyik szerver hibájakor a fürt valameny másik számítógépe vegye át az adatbázisszerver feladatait.

A MySQL Cluster névre hallgató kiegészítés az NDB Cluster technológiára épül; ezt a technológiát még az Ericsson fejlesztette ki, és adta el a MySQL-nek októberben.

A MySQL Cluster megjelenésének hivatalos bejelentésére még várni kell az április 14. és 16. között megrendezendő felhasználói konferenciára -- adta tudtunkra Zack Urlocker, a svéd vállalat marketing-részlegének alelnöke.

A magas rendelkezésre állás adatbázisszerverek, operációs rendszerek és alkalmazásszerverek kiválasztása esetében jelent lényeges előnyt. A rendszer stabilitása ezeknél a szoftvereknél nem egyetlen számítógép, vagy az azon futó alkalmazás hibamentességére épít. Amennyiben a használatban lévő szerver leáll vagy kritikus szoftverhibába ütközik, akkor a terhelést a rendelkezésre álló készenléti szerverek egyike veszi át.

"A fontosabb üzleti megoldások ezáltal egy másodperc törtrésze alatt átterhelhetőek" -- utalt Urlocker arra az időtartamra, ami az eredeti szerver leállása és a másodlagos szerver munkába állása között telik el. A technológiát 32 szerverből álló fürtökön demonstrálták, amiben minden számítógép készen állt arra, hogy átvegye az éppen futó adatbázisszerver feladatait.

A MySQL egyike azon kevés nyílt forrású adatbázisszervereknek, mely az elemzők véleménye szerint a következő évek során széles körben is elterjedhet. A MySQL további csúcskategóriás képességekkel történő bővítése jobb helyzetbe hozhatja a szoftvert riválisaival szemben, amik között megtalálhatóak az IBM, az Oracle, a Microsoft és a Sybase termékei is.

A MySQL ezentúl képessé válik tárolt eljárások kezelésére is, ami már alapkövetelmény a piacon megtalálható adatbázisszerverek esetében és a nyílt forrású riválisok, így a PostgreSQL és a Firebird is képes a használatára. A cég közlése szerint a tárolt eljárások a MySQL 5-ös verziójában debütálnak, ami jelenleg a tesztelés kezdeti szakaszában áll.

A MySQL a tárolt eljárások kezelésének technikáját a MaxDB nevű termékéből emeli át, melyet a cég a német szoftveróriással, az SAP-val közösen fejlesztett. Ugyan a MySQL várhatóan az SAP üzleti alkalmazásainak egyik alapköve lesz, a vállalat nem tervezi a MaxDB fejlesztésének és terméktámogatásának leállítását. "Még támogatni fogjuk a terméket 10-15 évig" -- állította Urlocker.

A vállalat szintén az áprilisi konferencián jelenti be új programjait az adatbázist értékesítő, és az ahhoz új technológiákat illesztő partnerei számára, amivel egyszerűbbé válik a cégek közötti együttműködés. Ezek a partnerek általában egy adott cég terméke köré fejleszik ki saját megoldásaikat, amivel egy szűkebb ügyfélkört céloznak meg.

A MySQL-hez kétféle licenc érhető el: lehetőség van a GPL szerinti felhasználására, de csak abban az esetben, ha az adatbázisszerverre szintén nyílt forrású alkalmazások készülnek, valamint, ha ez az adott esetben nem megfelelő, akár üzleti licenszelésre is mód nyílik.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 02:18

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.