Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 11. 14:14

Támadás áldozata lett a Linux-felhasználókat fenyegető SCO Group honlapja

Tegnap óra elérhetetlen az SCO Group honlapja, amelyet denial of service (DoS) támadás ért -- ismerte el a vállalat. Közleményében a cég arról tájékoztatott, hogy a hackertámadás nem csak a www.sco.com weboldalt, hanem a vállalat levelezését, intranetes rendszerét és internetes ügyfélszolgálatát is megbénította. A vállalat weboldala hírünk írásakor továbbra sem érhető el.

Tegnap óra elérhetetlen az SCO Group honlapja, amelyet "denial of service" (DoS) támadás ért -- ismerte el a vállalat. Közleményében a cég arról tájékoztatott, hogy a hackertámadás nem csak a www.sco.com weboldalt, hanem a vállalat levelezését, intranetes rendszerét és internetes ügyfélszolgálatát is megbénította. A vállalat weboldala hírünk írásakor továbbra sem érhető el.

Amint az ismert, az SCO Group keresetet nyújtott be egy utahi bíróságon az IBM ellen a két vállalat közt fennálló, Unix rendszerekkel kapcsolatos szerződés állítólagos megszegése miatt. Az SCO Group szerint az IBM lehetővé tette egyes Unix-technológiák átszivárgását a Linuxba, ezért a cég először egymilliárd, később hárommillárd dolláros kártérítést követelt az IBM-től.

Az IBM beperelése mellett az SCO az elmúlt hónapokban több ízben is, minden elérhető fórumon figyelmeztette a vállalati Linux-felhasználókat a Linuxszal kapcsolatos szellemi tulajdon jogosulatlan felhasználásából eredő esetleges jogi bonyodalmakra, majd augusztusban bejelentette azt a Linux binárisok futtatását lehetővé tevő licenccsomagot, amellyel a helyzet szerintük megoldható.

A múlt pénteken az ügyet tárgyaló bíró arra utasította az SCO Groupot, hogy tegyen eleget az IBM kérésének, és pontosan mutassa be azokat a kódrészleteket, továbbá a hozzájuk kapcsolódó jogait, amelyeket problémásnak talál a Linuxban. Bár az SCO hasonló jellegű sajtótájékoztatókat többször is tartott, pontos információkkal tulajdonképpen soha nem szolgált.

Információt kell szolgáltatnia egyébként az SCO Groupnak arról is, hogy pontosan milyen módon sérti meg az IBM az SCO jogait, illetve arról, hogy valaha közzétette-e az SCO Group nyilvánosan is a kérdéses forráskódot. Az IBM célja, hogy rávilágítson arra, hogy az SCO Group korábban már szabadszoftver-licenc (GPL) alatt kiadta a kérdéses kódokat saját Linux-disztribúciójában, így hozzájárult az említett technológiák Linuxba kerüléséhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról